"Er komt bij rouw altijd een moment dat je opstaat en opnieuw kunt beginnen." Foto: Moments & Fotografie by Esther Reijrink

‘Voor rouwen staat geen tijd’

Algemeen

WINTERSWIJK - Sinds enige tijd is Mariska Ruesink (42) werkzaam als zelfstandig rouw- en stervensbegeleider in Winterswijk. Tot voor kort werkte ze jarenlang als afdelingsassistent in de psychiatrie bij Pro Persona in Wolfheze.

Door Lineke Voltman

Vier jaar geleden is Ruesink naar Winterswijk verhuisd waarbij ze eerst nog in Wolfheze bleef werken. “Omdat ik hier vaak hulpvragen kreeg onder het motto ‘jij bent toch in de psychiatrie werkzaam’, heb ik besloten om van hulpverlening mijn beroep te maken. Via thuisstudie heb ik de opleiding rouwbegeleiding afgerond en daarna nog een aparte studie stervensbegeleiding. Mijn ervaring in de psychiatrie zorgde ervoor dat ik de opleiding binnen het jaar kon afronden. Naast een afgeronde studie Sociaal Pedagogisch Werker (SPW) ben ik op dit moment nog bezig met de opleiding Sociaal Pedagogisch Hulpverlener (SPH) om een breder bereik te creëren.“

Verzamelnaam 
Op de vraag wat rouwbegeleiding inhoudt zegt Ruesink: “Rouwbegeleiding is een verzamelnaam voor gebeurtenissen en emoties die ingrijpend zijn in het leven van iemand, dat kan heel divers zijn zoals het verlies van een geliefde maar ook een echtscheiding, verlies van een baan of het kwijtraken van een deel van je gezondheid. Dan hebben mensen als eerste een luisterend oor nodig maar ook handvatten om zichzelf te versterken en het verlies te kunnen verweven in het leven en er mee verder te kunnen leven. Ik wil graag mensen helpen en heb daarvoor de handvatten en de achtergrond. Wat ik de mensen wil meegeven is dat hoe ellendig de situatie ook is, er is altijd een moment dat je opstaat en opnieuw mag beginnen. Hoelang een rouwperiode duurt valt niet te zeggen, er staat geen tijd voor. Daarom ben ik er voor iemand zolang het nodig is.”

Samenwerken met andere hulpverleners 
Ruesink: “Als bij de rouwverwerking vragen van financiële aard of gezondheidsproblemen naar voren komen zal ik altijd de persoon doorverwijzen naar de betreffende instanties, die verder kunnen helpen. Daarbij wil ik ook gaan samenwerken met huisartsenpraktijken zodat ze bekend zijn met mijn praktijk en patiënten kunnen doorverwijzen. Datzelfde geldt voor andere hulpverleners, als uitvaartbegeleiders en de Hospice in Winterswijk. Ook daar is nazorg nodig bij de nabestaanden, die vaak met vragen en emoties blijven zitten.”

Stervensbegeleiding
Naast rouwbegeleiding vormt stervensbegeleiding een kleiner onderdeel van het werk van Ruesink. “Hierbij ondersteun ik zowel degene die gaat overlijden als de familie, waarbij ik de persoon kan zijn die de wensen van de stervende kan uiten richting de familie maar ook naar de artsen toe. Tegelijkertijd kan ik de familie al helpen met rouwbegeleiding.”

De praktijk van Mariska Ruesink in te bereiken via tel. 06-12917983. Binnenkort komt de website www.MariskaRuesink.nl online.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk