Hoofdrolspeelster Renée van Wegberg (de Freule in de voorstelling in de Steengroeve) in de Johanneskerk nabij het graf van de Freule, rechts is de plaquette zichtbaar. Foto: Hans Hinkamp

Hoofdrolspeelster Renée van Wegberg (de Freule in de voorstelling in de Steengroeve) in de Johanneskerk nabij het graf van de Freule, rechts is de plaquette zichtbaar. Foto: Hans Hinkamp

Historisch Bewijs in teken Freule van Dorth

Cultuur

LICHTENVOORDE/WINTERSWIJK - Vrijdag 23 september is er een voor deze regio bijzondere zaak in het TV-programma Historisch bewijs. Er zijn maar weinig vrouwen in Nederland ter dood veroordeeld, maar de Achterhoekse freule Judith van Dorth onderging dat wrede lot. Dat gebeurde aan het eind van de achttiende eeuw, omdat ze openlijk koningsgezind was ten tijde van de Bataafse Republiek. Tijdens haar executie werd Judith geblinddoekt, en die doek ligt in het Rijksmuseum in Amsterdam. Of niet? Er zijn twijfels of dit stukje stof écht de authentieke doek is die de opstandige freule droeg. Het programma doet hier uitgebreid onderzoek naar en is hierbij uiteindelijk ook uitgekomen op de Johanneskerk in Lichtenvoorde. Het programma is te zien op vrijdag 23 september om 22.20 uur op NPO2.

In de Johanneskerk heeft presentatrice Martine Gosselink in een van de kerkbanken de afscheidsbrief van Judith van Dorth (1747–1799) voorgelezen. Judith van Dorth is in de Johanneskerk van Lichtenvoorde begraven, nadat zij op 22 november 1799 in Winterswijk was gefusilleerd. De afscheidsbrief heeft zij, zeven uur voor haar executie, geschreven aan haar goede vriend burgemeester Christiaan Casper Stumph van Aalten. Een plaquette nabij de plaats van het graf herinnert daaraan. Freule Judith van Dorth was bewoonster van het kasteel Harreveld.

Voor het programma zijn ook filmopnames gemaakt in het Steengroevetheater Winterswijk waar van 9 tot en met 13 augustus de filmische rockmusicial over het turbulente leven en de tragische dood van Judith van Dorth (De Freule) is opgevoerd.

In het programma Historisch Bewijs doet een team er alles aan om de onderste steen boven te krijgen in een baanbrekend onderzoek naar unieke voorwerpen van historisch belang. Voor eens en altijd komt er antwoord op de vraag Is het echt of niet? Bijvoorbeeld: is de schaal die in het Rijksmuseum staat echt vervaardigd uit zilver afkomstig uit de door Piet Hein op de Spanjaarden veroverde zilvervloot?

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant