Foto: Rebel Aeilko van der Wagen met trommel op zijn favoriete Harley Davidson. Foto: Rob Weeber
Foto: Rebel Aeilko van der Wagen met trommel op zijn favoriete Harley Davidson. Foto: Rob Weeber

Rebel Aeilko van der Wagen

Algemeen

WINTERSWIJK - In Nederland leeft hij in de schaduw van de eigen omgeving. In Duitsland zal het waarschijnlijk niet lang meer duren voordat hij niet meer over straat kan zonder handtekeningen uit te delen. Als het aan Rebel Tell drummer Aeilko van der Wagen ligt, komt het nooit zover. Niet dat hij geen succes wil, hij is rebels genoeg, maar gewoon omdat ‘je je kop erbij moet houden’ en ‘gewoon moet doen’.

Door Rob Weeber

Zijn verhaal is bijzonder en is verbonden aan het ontstaan van een nieuwe muziekstijl, Duitse Schlager verpakt in een rockabilly jasje, ook wel ‘Schlagerbilly’ genoemd. Van der Wagen (39) viel bij toeval een keer in voor de toenmalige drummer van de Duitse band Rebel Tell en zou weldra de vaste bezetting achter het drumstel worden. “Ik kende de bassist van de band en die vroeg me in 2016 om mee te doen. We maakten een tournee door Oostenrijk en kort daarna verliet de vaste drummer de band. Ik heb toen zijn plaatst ingenomen.”

Met 1,5 jaar eerste trommeltje
Van der Wagen was als kleine jongen al het ‘tikkerige type’. Met 1,5 jaar kreeg hij zijn eerste trommeltje waar hij naar harte lust op oefende. Ook boodschappen doen stond in het teken van trommelen, met de vingers op de ruit van de vitrines wel te verstaan. Toen hij 5 jaar oud was, liep het volgens zijn ouders uit de hand en werd hij naar de muziekschool gestuurd. Daar had hij les van Gertie Bruntink, een geweldige leraar en een ‘vaderfiguur voor mij”, aldus Van der Wagen. Toen hij een jaar of 17 was, ging hij naar Amsterdam bandjes luisteren. In Utrecht beluisterde hij op een dag de band Reno Brothers en vroeg spontaan of hij een nummer mee mocht drummen. Hij had nog nooit in een band gedrumd, maar het beviel zo goed dat hij werd ingelijfd. Hij toerde met de band onder meer een half jaar door Amerika.

Volle voetbalstadions
Het grote succes met Rebel Tell, het verhaal van een stel rebelse muziekmakers dat zo’n 20 jaar geleden als duo begon, kwam na een optreden met de Duitse Schlagerzangeres Andrea Berg. De band had haar liedje ‘Du hast mich tausendmal belogen’ verbasterd tot een Schlagerbilly en Berg nodigde hen daarna uit om met haar op tournee te gaan. “Het contact was vanaf het eerste moment goed en we treden nog steeds met haar op.” Inmiddels treedt de band Rebel Tell drie tot vier keer in de week op, niet alleen in Duitsland, maar ook in andere Alpenlanden waar Schlagermuziek populair is. “We staan in zalen, spelen op stadsfeesten en zelfs op cruiseschepen en trekken 30.000 man naar voetbalstadions”, licht Van der Wagen toe. “Soms weet ik gewoon niet meer waar ik ben. Met onze dansbare muziek hebben we bij toeval een nieuwe stijl gebracht die in die landen erg populair is. In Nederland treden we mondjesmaat op, meestal in Limburg omdat dat aan Duitsland grenst.” Desgevraagd bevestigt Van der Wagen dat ze altijd live zingen.”

‘Iedere hap omelet die ik op een cruiseschip als ontbijt nuttig, staat wel op een foto’

Der verrückte Holländer
Ondanks het genieten van volle zalen en grote optredens mist hij het ouderwetse kroegwerk nog wel eens. “Dat was gewoon gezellig muziek maken voor een klein publiek. Nu wordt ik over de grens herkend en zelfs ‘Der verrückte Holländer’ genoemd’. Ik ben namelijk de enige Nederlander in de band. Als we op een cruiseschip spelen, dan staat iedere hap omelet die ik als ontbijt nuttig wel op een foto.” Van der Wagen geniet volop van het leven en noemt zichzelf een professioneel levensgenieter. “Ik leef alsof er geen morgen is en maak er het beste van. Maar dat wil niet zeggen dat ik mij overal aan overgeef. ‘Je moet je kop erbij houden’, zeg ik altijd. Ik drink niet en gebruik geen drugs.” Voor meer informatie over de band en hun optredens: www.rebeltell.de.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk