Afbeelding

Winterswijkers kunnen als eerste investeren in zonnepark

Algemeen

Vaste rente van 4% per jaar

Ten westen van Winterswijk ligt zonnepark Arresveldweg. Met de zonnepanelen op dit ongeveer 7 hectare grote perceel wordt energie opgewekt, gelijk aan het stroomverbruik van zo’n 2.000 huishoudens. Ontwikkelaar Statkraft geeft Achterhoekers als eerste de kans om in dit zonnepark te investeren. Zo kunnen zij niet alleen meewerken aan een duurzame wereld en een schone leefomgeving, maar krijgen zij ook nog een aantrekkelijke rente.

Investeringskans
Statkraft wil de omgeving graag extra laten profiteren van het zonnepark. Daarom worden Achterhoekers als eerste uitgenodigd om te investeren door middel van crowdfunding. Dat kan al vanaf een inleg van € 100,-. De investering is in de vorm van een obligatielening aan Statkraft die loopt voor een periode van 15 jaar. Statkraft lost elk jaar een vast bedrag af op de lening, met een netto rente van 4% per jaar.

Over zonnepark Arresveldweg
Zonnepark Winterswijk Arresveldweg produceert jaarlijks 6,9 MWh aan duurzame energie. Dat levert gedurende de hele levensduur circa 82.000 ton minder CO2-uitstoot op. Het zonnepark Arresveldweg is een groen park, waarin 40% van het oppervlak is vrijgehouden voor natuur en biodiversiteit. Het park ligt op ruime afstand van het openbare fietspad en de zonnepanelen steken maar 1,5 meter boven het maaiveld uit. Wandelaars en fietsers kunnen er dus goed overheen kijken. De panelen liggen voor de helft op het oosten en voor de helft op het westen. Deze opstelling zorgt ervoor dat er op een dag niet één stroompiek ontstaat, maar twee. De druk op het energienet is daardoor beter verdeeld.

Betrokkenheid door de buren
Statkraft vindt het belangrijk om niet alleen duurzame energie te produceren, maar ook een goede buur te zijn. Projectmanager Peter van den Groenendaal: “We komen graag tegemoet aan de wensen van de buurt. Het maakt een project beter. Het plan was om een natuurlijke, ‘wilde’ haag om de zonneweide te plaatsen zodat de panelen minder zichtbaar zijn. Maar buurtbewoners vonden een strakke haag een beter idee omdat er op die plek veel zwerfafval in de berm belandt. We hebben toen naast een strakke haag ook een bankje en een prullenbak in het plan opgenomen, om zwerfafval tot een minimum te beperken. Allemaal dankzij ideeën van directe omwonenden.”

Zonne-energie als bijdrager aan het klimaatakkoord
Stroom opwekken uit zonne-energie is milieuvriendelijk. Er is geen schadelijke uitstoot, geen afval en geen geluidsoverlast. De zon is bovendien een oneindige energiebron. Logisch en goed dus dat veel mensen kiezen voor zonnepanelen op hun dak. Maar met alleen zonnepanelen op daken van panden bereiken we de doelen van het klimaatakkoord niet. Zonneparken zoals Winterswijk Arresveldweg kunnen een grote bijdrage leveren aan de energietransitie en het milieu. Dat het ook economisch aantrekkelijk is, maakt de vooruitzichten extra zonnig. 

Investeer nu!
Statkraft nodigt inwoners van Winterswijk en de Achterhoek uit om te investeren in zonnepark Arresveldweg. Dat kan via opc.to/winterswijk. Tot 11 juli krijgen alleen inwoners van de Achterhoek de uitnodiging om te investeren in zonnepark Arresveldweg. Daarna wordt de crowdfunding ook landelijk bekend gemaakt.

Dit artikel wordt u aangeboden Statkraft. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant