Excelsior in actie tijdens het Volksfeest. Foto: Marco Lobeek
Excelsior in actie tijdens het Volksfeest. Foto: Marco Lobeek

Vrijheidsfestival in Vrijheidspark

Muziek

Excelsior en solisten vieren vrijheid met Winterswijkers

WINTERSWIJK - Op eerste pinksterdag zondag 5 juni, wordt in het Vrijheidspark een groots festival gehouden. “Een uniek evenement in en voor Winterswijk”, aldus Danny Oonk, voorzitter van de Winterswijkse muziekvereniging Excelsior. Een bijzonder festival als kapstok om een viertal gebeurtenissen een podium te geven en dat samen in vrijheid te kunnen vieren. Deze gebeurtenissen zijn: de officiële opening van het Vrijheidspark, het realiseren en openen van een anjerveld voor veteranen, de viering van 77 jaar vrijheid in Nederland en het 450-jarig bestaan van de Staat der Nederlanden. Het festival is gratis  toegankelijk. 

“Eigenlijk zijn het er vijf geworden. De inval van Rusland in Oekraïne krijgt uiteraard ook aandacht. Juist nu, als het gaat om vrijheid, zijn wie je bent en voor je mening mogen uitkomen. Die vrijheid is hier zo vanzelfsprekend, maar het blijkt maar weer dat de wereld ineens in brand kan staan en vrijheid en vrede ver weg is”, aldus Danny.
Uitgangspunt van dit evenement was het Bevrijdingsfestival dat zou worden gehouden rond de herdenking en viering van 75 jaar vrijheid in 2020. “Helaas kon er, door het uitbreken van corona, helemaal niets van door gaan. Nu het er op lijkt dat we ook daarvan zijn bevrijd, zijn gemeente Winterswijk, Vereeniging Volksfeest en Excelsior opnieuw aan tafel gaan zitten. Aanleiding daarvoor zijn vier onderwerpen, de officiële opening van het Vrijheidspark, het realiseren en openen van een anjerveld voor veteranen, de viering van 77 jaar vrijheid in Nederland en het 450-jarig bestaan van de Staat der Nederlanden. Genoeg aanleiding om er met zijn allen een groot feest van te maken”, is de stellige overtuiging van Oonk.

Tussen het Raadhuis en het standbeeld van Tante Riek komt een groot overdekt podium, als hart van het festival. Op het plein er voor, worden zo’n 400 stoelen geplaatst bedoeld voor senioren of mensen die slecht ter been zijn. Belangstellenden kunnen een zitplaats reserveren vanaf dinsdag 31 mei van 18.00 tot 19.00 uur bij Oonk Speciaalzaak in de Misterade en in de dagen daarna totdat de kaarten op zijn. I
In de rest van het Vrijheidspark is er genoeg plek voor iedereen om zelf een kleedje neer te leggen of stoeltje neer te zetten.
Vanwege de pinksterdagen zullen de Winterswijkse campings, hotels en andere logeeraccommodaties bomvol zijn. De organisatie verwacht extra belangstelling van toeristen voor dit festival. Danny Oonk: “100% Winterswijk gaat voor dit evenement extra reclame maken in het aanliggende Duitse grensgebied. Daarvandaan verwachten we ook een flinke groep belangstellenden”.

Vanaf 18.00 uur is iedereen welkom in het Vrijheidspark. De horeca is geopend en er staan foodtrucks. Om 19.00 uur start het programma op het grote podium met de Winterswijkse band W-Swagg. Ze spelen funky, groovy muziek. Vervolgens wordt hun plaats ingenomen door het harmonieorkest van Excelsior onder leiding van Gerben Grooten, die al weer bijna een jaar op de bok bij Excelsior staat. Zij brengen een avondvullend programma met muziek voor ieders smaak, begeleid met mooie beelden en prachtig sfeerlicht.
Gerben heeft het concert opgedeeld in twee maal vier keer de letter ‘V’. “In positieve zin: Vrijheid, Verbondenheid, Verdraagzaamheid en Verscheidenheid. Daartegenover staan: Verlies, Verdeeldheid, Verwoesting en Verdriet. Excelsior gaat op een fantastische manier deze acht ‘V’-s verklanken en de luisteraar daarmee emotioneren”, zo weet Gerben. Hij is over de korte tijd dat hij bij Excelsior de scepter zwaait, vooral positief over de mooie harmonieklank en de werklust en leergierigheid van het orkest.

Tijdens deze nonstop-show door Excelsior zullen een zestal solisten van zich laten horen. Karin Hertsenberg en Tobias Klomp zowel in duet als afzonderlijk, Dinand Duenk zingt Child in Time, Sten Geerdink soleert als Ramses Shaffy in Zing, vecht, huil, bid, lach, werk, en bewonder. Els Damen zal in de huid kruipen van podiumbeest Tina Turner in River Deep-Mountain High. Another Brick in the Wall van Pink Floyd wordt vertolkt door de Winterswijkse rapper Jesse Klein Entink. 

Om muzikaal stil te staan bij de verschrikkingen in Oekraïne wordt hun winnende songfestivalbijdrage Stefania ten gehore gebracht, naast hun volkslied Sjtsje ne vmerla Oekrajiny. Veel van de muziek die Excelsior speelt, is speciaal voor dit festival geschreven of gearrangeerd, zoals het lied ‘Waar de blanke top der duinen’, dat van een klassieke uitvoering over gaat in een dikke DJ-beat met een grootse slagwerksolo. Met een speciale uitvoering van de ‘Piet Hein Rapsody’ en aansluitend het ‘Land van Maas en Waal’, wordt het 450-jarig bestaan van Nederland gevierd. Het complete festival staat onder leiding van regisseur Richard Sprokkereef.

Halverwege dit showprogramma vindt de officiële opening van het Vrijheidspark plaats door het College van burgemeester en wethouders en is er aandacht voor de opening van het anjer-ereveld door de Winterswijkse veteranen eerder die middag. Hiervan is een film gemaakt die tijdens de avond op het enorme ledscherm wordt vertoond.
Na Excelsior’s bijdrage aan deze avond, is er als slotakkoord een spetterende after-party in het Vrijheidspark die zal worden verzorgd door de Winterswijkse DJ Colin Dokter.

Ook in 2019 verzorgde Excelsior een Vrijheidsconcert. Toen op het water van 't Hilgelo. Foto: PR Excelsior
DJ Colin Dokter. Foto: PR
Dinant Duenk. Foto: PR
Sten Geerdink. Foto: PR
Els Damen. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant