Roger Heerink ten midden van de expositie ‘Molukse popmuziek uit Winterswijk’. Foto Han van de Laar
Roger Heerink ten midden van de expositie ‘Molukse popmuziek uit Winterswijk’. Foto Han van de Laar

Expositie Molukse popmuziek uit Winterswijk

Algemeen

‘Muziek maakt belangrijk deel uit van de Molukse cultuur’

Door Han van de Laar

WINTERSWIJK - Nu de deuren van het museum de Wereld van Wenters in de Meddosestraat weer geopend zijn, kunnen ook exposities worden bezocht. Eén daarvan gaat over de belangrijke plaats die de popmuziek inneemt in het leven van de Molukse gemeenschap. In 1959 komen de eerste Molukse gezinnen naar Kamp Vosseveld en in de loop van 1960 is het kamp geheel bewoond. Dan begint ook de tijdlijn die steeds een periode van tien jaar beslaat en de rode draad vormt van de expositie ‘Molukse popmuziek uit Winterswijk’.

Touchscreen
Roger Heerink, zelf bandlid bij Lou Patty, licht de opzet van de expositie toe. Samen met Theo Tetelepta en Erik Meinen (bekend van het boek ‘Popmuziek in Winterswijk’) is de tentoonstelling vorm gegeven. “We hebben geprobeerd een zo compleet mogelijk overzicht te presenteren van de veelheid aan musici en bands” aldus Roger. “In de Wereld van Wenters zijn zo’n vijftig bands die geheel of gedeeltelijk uit Molukse bandleden bestonden en soms nog bestaan, in de computer opgenomen. Voor bezoekers is dit via een touchscreen te bedienen. Het criterium is dat het om popmuziek gaat, van pop tot soul, funk, folk, jazz, rock en reggae en dan met Molukse deelname. Vanwege de beperkte expositieruimte is er gekozen om er twee bands en twee musici uit te lichten.” Die twee bands zijn The White Waves uit de jaren 60, die landelijke bekendheid genoot en Navajo uit de jaren 70 en 80. Voor de musici is gekozen voor de erg jong overleden Luciën Oppier (1967-1994) en Nico ‘Mr. Brown’ Loupatty (1953-2008). Van hen worden attributen, foto’s en muziek geëxposeerd. Van alle andere bands is er dus op het touchscreen informatie terug te vinden. Uiteraard ook over Nippy Noya, Daniël Sahuleka.

Molukse cultuur
Op het kamp Vosseveld werd volop muziek gemaakt en vormden zich al bandjes. Niet alleen de traditionele Molukse Lagu Lagu muziek, maar juist ook popmuziek met veel elektrische gitaren. Er werd gespeeld op feestjes en verjaardagen, eigenlijk overal waar het maar uitkwam. Muziek maakt een belangrijk onderdeel uit van de Molukse cultuur. Roger: “Zelf begon ik met gitaar spelen op achtjarige leeftijd. In de activiteitenruimte van de stichting Terang Bulan in de Immanuelkerk op de Pelkwijk leerde ik mijn eerste gitaar akkoorden van Jonas Johannis en Nico Loupatty. En zo leerden velen dat van hun familieleden.” Ook de huidige jonge Molukse generatie is actief op het gebied van de popmuziek. Er is veel jong talent. De tijdlijn loopt dus gewoon verder, van generatie tot generatie.

De expositie over de Molukse popmuziek blijft naar verwachting de rest van dit jaar nog te bezoeken. Voor een eventuele officiële opening worden nog contacten gelegd. In het museum is tegelijkertijd ook een expositie te zien over Arie van der Putten met de befaamde witte en zwarte koetsen. Daarnaast over het leven in de jaren 50. Meer informatie, ook over de openingstijden: zie de site vereniginghetmuseum.nl/wereld-van-wenters.

Alle bands zijn terug te vinden door middel van de bediening van het touchscreen. Foto: Han van de Laar

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant