Tom van Beek, lijsttrekker Voor Winterswijk. Foto: Ron Rensink

Tom van Beek, lijsttrekker Voor Winterswijk. Foto: Ron Rensink

Tom van Beek werd Winterswijker dankzij een vakantie

Algemeen

De komende weken komen de lijsttrekkers van de politieke partijen die deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen aan het woord 

Veel in gesprek met bewoners om zich goed te laten informeren

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - Voor Winterswijk is één van de twee nieuwe partijen die deelneemt aan de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 16 maart. Toch zit de partij al drie jaar in de gemeenteraad. Bij zijn terugkeer in 2019 koos Tom van Beek er voor zelfstandig verder te gaan. In de jaren erna werd Voor Winterswijk een ‘echte’ partij, waarvan hij nu lijsttrekker is. In een serie gesprekken met de lijsttrekkers stellen wij hem nader voor.

Pleiten voor ruimte voor bedrijven
Tom van Beek is geen onbekende in de Winterswijkse politiek. In 2008 werd hij commissielid voor de VVD, waarna hij in 2010 gemeenteraadslid werd. Lijsttrekker en fractievoorzitter was toen Johan Houwers, maar toen die het werk voor de Tweede Kamer en de gemeenteraad niet meer kon combineren werd Van Beek zelfs tijdelijk fractievoorzitter. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 werd hij weer ‘gewoon’ raadslid. In de jaren daarna viel hij op door telkens aandacht te vragen voor voldoende groeimogelijkheden voor de Winterswijkse bedrijven. Dat leidde er mede toe dat samen met de Ondernemerskring Winterswijk de behoefte aan nieuw bedrijventerrein werd onderzocht. Daarna besloot de gemeenteraad dat hierin moest worden voorzien.

De Winterswijkse maat
Uiteindelijk was het gevolg dat een meerderheid van de gemeenteraad, bestaande uit de elf zetels van de coalitiepartijen, er voor koos om een nieuw bedrijventerrein aan de Misterweg te ontwikkelen. Voor Winterswijk stemde tegen. “Ik ben nooit tegen meer bedrijventerreinen geweest”, zegt Van Beek, “Alleen de weg naar dit besluit toe beviel ons niet.” Het stoort hem vooral dat de omwonenden niet goed en vroeg genoeg geïnformeerd en betrokken zijn. “Op deze manier haal je vertrouwen weg. Als er een plan komt, moet je een breed gedragen plan hebben. Je kunt niet iedereen tevreden stellen. Je moet wel eerlijk zijn en je kwetsbaar opstellen.” Dat is volgens Van Beek bij de Misterweg te weinig gebeurd. Voor Winterswijk vindt dat er zuinig met de ruimte omgesprongen moet worden. “Of iets past bij de Winterswijkse maat is ons belangrijkste speerpunt. Wat willen we zijn? Een megadorp? Hoe verdelen we de ruimte?” Voor bedrijven kan ook ruimte gezocht worden op de bestaande bedrijventerreinen.

Grondwerk de rode draad
Tom van Beek is in 1964 geboren in Lisse in de bollenstreek. Hij volgde een opleiding richting groen. Via allerlei omzwervingen belandde hij in de wegenbouw. “Grondwerk is de rode draad in mijn leven.” Al 25 jaar is hij kleine zelfstandige. In al die jaren heeft hij veel kleine projecten bij de Winterswijkers uitgevoerd. “Momenteel doe ik vanwege de politiek niet veel eigen opdrachten meer. Ik laat me nu inhuren op projectbasis. Het merendeel van de tijd ben ik actief in Duitsland.” Door de liefde is hij in Winterswijk terecht gekomen. “In de jaren 80 gingen we er kamperen. Met een dartpijltje hebben mijn kameraden bepaald dat het Winterswijk werd. We kampeerden bij de Harmienehoeve.” Natuurlijk gingen de jongens uit in het dorp. “Daar heb ik bij de Harmonie mijn vrouw leren kennen. Het was liefde op het eerste gezicht.”

‘Ik zag dat je wat in beweging kunt brengen’
In 1991 is Van Beek in Ratum samen met zijn vrouw en schoonouders in de boerderij, die later bekend stond als Steengoed, gaan wonen. “Al vrij snel daarna werd ik voorzitter van Ratums Belang.” Bij onderwerpen als de onveilige kruising Steengroeveweg-Bataafseweg en de uitbreiding van het vliegveld Wenningfeld sprak hij in bij raads- en commissievergaderingen. “Daar is mijn interesse voor politiek begonnen. Ik zag dat je wat in beweging kunt brengen.” In 2006 kwam hij terecht in het bestuur van de VVD. Daarna werd hij commissielid en bleef hij lang een vaste waarde voor de VVD. Hij viel op doordat hij overal op af ging en veel in gesprek ging met bewoners. “Dat kwam ook omdat ik voor mijn werk overal kwam.” Ook bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 werd hij herkozen. Van Beek kocht echter een huis in Winterswijk en daar ging hij iets te vroeg wonen. Dat leidde tot een conflict met de VVD. Hij stapte uit de gemeenteraad. Toen na de breuk in de coalitie van Winterswijks Belang en CDA een nieuw college ontstond, waarvoor de VVD een wethouder leverde was hij de eerste opvolger. Van Beek accepteerde de zetel, maar niet voor de VVD. Hij ging zelfstandig verder. “Veel mensen hadden geen schik met die nieuwe coalitie. Ik werd aangemoedigd zelfstandig verder te gaan. Ik wist dat het niet meteen een feestje zou worden. Het waren zware jaren, maar achteraf is het niet tegen gevallen.”

‘Ook anderen het gezicht laten worden’
Van Beek kreeg toch al snel veel achterban. Er kwam een ‘mooie steunfractie’ en mensen, die bereid waren een bestuur te vormen. “Het bestuur neemt mij veel werk uithanden.” De partij werd officieel opgericht. “Bij ieder onderwerp kwamen er nieuwe mensen. Ze zijn van diverse pluimage en hebben verschillende politieke achtergronden. Daardoor is er goede discussie in de fractie. Ik ben niet de baas. We zijn met ons allen de baas. Ik ben wel het gezicht van Voor Winterswijk, maar wil ook anderen dat laten worden.” Voor Winterswijk is geen rechtste partij. “Omdat ik een VVD-achtergrond heb? Wij hebben ook een sociale kant. Mensen die het niet zelf kunnen, helpen we. Maar tussen pamperen en helpen is een verschil. De BBB (BoerBurgerBeweging) hebben we uitgenodigd vanwege de visie op het landelijk gebied. Daar herkennen we ons in. Maar we zijn geen bondgenoot van ze geworden.” Op de verkiezingsuitslag wil Van Beek nog niet vooruitlopen. Nadenken over een deelname aan een coalitie komt daarna pas. Een wethouder sluit hij niet uit. “We kiezen wie daarvoor geschikt is. Het ligt aan de coalitie en aan de portefeuille. Het is geen carrièredingetje. Iedereen doet het omdat die wat voor Winterswijk wil doen.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant