Dit jaar voor het eerst nieuwe popprijs voor jong talent uitgereikt

Algemeen

Dit jaar voor het eerst nieuwe popprijs voor jong talent uitgereikt

BoogieWoogie neemt uitvoering prijs op zich

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Al in 2018 pleitte Ubel Zuiderveld (PvdA) voor het instellen van een prijs voor het Winterswijks poptalent van het jaar. Dat deed hij tijdens de open debatronde, waarbij gemeenteraadsleden een kort pleidooi kunnen houden voor een onderwerp, dat zij belangrijk vinden. Bij de gemeenteraad leidde dit tot enige instemming, maar burgemeester en wethouders waren nog niet meteen in beweging te brengen. Dat lukte uiteindelijk met een herhaalde motie tijdens de begrotingsbehandeling in november 2021. Wethouder Tannemaat zegde toe er mee aan de slag te gaan. Op dinsdag 17 februari besloot B en W dat de prijs er komt.

Veelzijdige popcultuur
“Winterswijk kan bogen op een formidabele traditie als popdorp”, zei Zuiderveld in 2018. Daar leek niet veel van over te zijn, vond hij. De instelling van een popprijs kon daar verandering inbrengen en een stimulans zijn voor lokale popmuziek. Zuiderveld is zelf muzikant en samensteller van de Wenters Top100, een lijst met liedjes van allerlei bands en muzikanten die illustreren hoe veelzijdig de popcultuur in Winterswijk was. Het verbaasde hem dan ook dat B en W er de noodzaak niet van in zag. “Er is nog wel een bijeenkomst georganiseerd met jonge en oudere mensen. Ook ik mocht er als enige uit de politiek bij zijn. Het waren vooral de oudere mensen, die de aanmoedigingsprijs niet nodig vonden. De jongeren wilden wel.” Tegenwoordig is er sprake van een andere popcultuur. “Het optreden op een podium staat niet meer centraal. Jonge muzikanten zetten hun muziek thuis in elkaar.” Die wordt dan op YouTube en andere streamingsdiensten geplaats. Daarom vond Zuiderveld dat elk jong talent dat zich onderscheidt via traditionele podia, festivals, traditionele media of digitale media en geluidsdragers in aanmerking kan komen.

Winnaar krijgt geld voor opname met professionele ondersteuning
Wethouder Tannemaat stelde tijdens de raadsvergadering vorig jaar voor, dat hij BoogieWoogie zou vragen om de organisatie van de prijs op zich te nemen. Daartoe bleek de “muziekschool” bereid. Dat is niet onverwacht, want ook daar wordt jong poptalent gekoesterd en de gelegenheid gegeven om op te treden. De gemeente stelt jaarlijks duizend euro ter beschikking voor de winnaar van de aanmoedigingsprijs. Dat bedrag is bedoeld voor een opname met professionele ondersteuning in de studio van BoogieWoogie. De eerste keer zal de prijs uitgereikt worden in juni 2022. Een jury zal dan een aantal kandidaten uitkiezen, die een optreden mogen verzorgen in de kleine zaal van De Storm. Daarna kiest deze jury de winnaar. Zuiderveld denkt er nog niet over na om jurylid te zijn. “Dat laat ik helemaal over aan BoogieWoogie. Als ze mij vragen is dat prima.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk