Bas Dorsthorst (midden) met vrijwilliger Rudi Leemans en diens dochter Anouk Leemans. Foto: Henri Walterbos

Bas Dorsthorst (midden) met vrijwilliger Rudi Leemans en diens dochter Anouk Leemans. Foto: Henri Walterbos

Henri Walterbos

Socorro Hulpverleningsteam Achterhoek blij met Univé cheque 4500 euro

Algemeen

Evenementen-hulpverlening vraagt meer dan ‘basis eerste hulp’

Door Henri Walterbos

WINTERSWIJK/ACHTERHOEK - Het materieel dat Stichting Socorro Hulpverleningsteam Achterhoek in haar opslag- en uitrukbasis heeft staan op het industrieterrein en waar men haar eerste hulp activiteiten mee uitvoert ziet er indrukwekkend uit. Socorro betekent ‘eerste hulp’ in het Spaans en is bijna 14 jaar geleden ontstaan vanuit een groep fanatieke hulpverleners. Sindsdien werd honderden keren eerste hulp verleend, tot levensreddend aan toe. Zo werden eerste hulp diensten verleend op onder meer de Zwarte Cross, tijdens de Achterhoek Spektakel toer, Wielerronde van de Achterhoek, Hippisch Festijn, Steengroevetheater, Winkie Week, de Oranjefeesten en vele auto- en motocrosswedstrijden. Ook werden vele cursisten getraind in reanimatie en eerste hulp, en maakten diverse organisaties gebruik van het professionele communicatiesysteem dat men zelf ontwikkelde en inzet tijdens evenementen waar soms ook iedere seconde telt.

Cheque
Eind 2021 kreeg Socorro een cheque uitgereikt van het Univé Oost Fonds als bijdrage om haar activiteiten en materieel te kunnen blijven bekostigen. “Om veilig en herkenbaar te kunnen werken willen we met deze 4500 euro 16 volledige sets duurzame en vlamvertragende werkkleding aanschaffen, in de herkenbare oranje kleur,” vertelt bestuurslid Bas Dorsthorst. “Onze werkkleding is 12 jaar oud en aan vervanging toe. We hebben dat als project ingediend bij het Univé Oost Fonds. We werken in een blauwe broek, oranje shirt en een oranje jas. We willen voldoen aan de veldnormen. Je komt wel eens in situaties waarbij vuur wordt gebruikt of je in aanraking komt met hete onderdelen. Daarom hebben we kleding en veiligheidshandschoenen nodig die tegen een stootje kunnen en riemen waar je portofoons en attributen aan kunt hangen. Voor de start van het seizoen willen we het voor elkaar hebben. Fantastisch dat we uit al die 150 projecten geselecteerd zijn.”

Materieel
“We opereren geheel zelfstandig en hebben direct vanaf het begin al de intentie gehad onze activiteiten medisch op te tuigen omdat de eisen steeds uitgebreider worden en verenigingen steeds meer vragen”, gaat Bas verder. “Met die ontwikkelingen moet je wel mee. Een slachtoffer die eerste hulp vraagt, moet goede zorg krijgen, dat is onze belangrijkste taak. Ook voor het slachtoffer is het belangrijk dat hij of zij niet te lang in de kou blijft liggen, er zo snel mogelijk wordt overgegaan tot effectieve eerste hulp en verplaatsen naar een veilige omgeving. Daarnaast wil de organisatie van een evenement zo min mogelijk oponthoud. Voor de meest uiteenlopende omstandigheden hebben wij het materiaal en materieel. Met een buggy zijn we ook op onbegaanbare terreinen zo snel mogelijk ter plekke. Daarnaast hebben we een tweetal scooters waarmee we op minder doorgankelijke terreinen toch nog vlot van A naar B kunnen. We hebben een verbindingscommandowagen die contact heeft met de organisatie, wedstrijdleiding, met de mensen in het veld en contact kan leggen met de meldkamer in Apeldoorn. Daarnaast is er een evenementenambulance waar we op het evenemententerrein slachtoffers mee mogen vervoeren naar een overdrachtspunt of onze behandelruimte, een speciaal voor ons gebouwde aanhanger. We hebben nog een voertuig waar alle materialen inzitten. Als het echt moet kunnen we daar ook nog iemand in vervoeren.”

Meer dan basis eerste hulpverlener
De vrijwilligers van Socorro kunnen meer dan een ‘basis eerste hulpverlener’ en krijgen veel aanvullende trainingen voor de evenementenhulpverlening. “Wat eerste hulpverleners leren is prima voor de huis-tuin-en-keuken ongevallen, maar schiet voor de evenementenhulpverlening tekort. Wij willen meer kunnen doen voor de slachtoffers. Dat kan omdat we een groot aantal zorgprofessionals, die vrijwilliger bij ons zijn, inzetten tijdens de evenementen. Slachtoffers kunnen we opvangen en verder helpen in onze mobiele kliniek. Tussen EHBO of ‘basis eerste hulp’ en ambulance, daar zit een groot gat,” weet Bas, in het dagelijks leven senior verpleegkundige in Streekziekenhuis Koningin Beatrix. “In Nederland doen we daar niks mee. Als je naar de eisen en richtlijnen van diverse sportbonden kijkt, dan eisen ze meer dan basis eerste hulp. Zij stellen eisen aan aanwezige materialen, materieel, medicatie, maar vooral ook de personele bezetting. Hulpverleners die aanwezig zijn moeten in staat zijn om bijvoorbeeld een ademweg vrij te maken en breuken te stabiliseren. Wij voldoen aan die eisen en richtlijnen. We zitten vaak op onverharde evenemententerreinen in het buitengebied, waar aanrijtijden langer zijn. Sommige terreinen zijn met voertuigen onbegaanbaar, wat betekent dat je soms van tevoren moet nadenken wat je meeneemt naar een incident en hoe je een slachtoffer kunt evacueren. Alleen dat kan al een uitdaging zijn. En als je dan ook nog van sport houdt, dan is deze hobby een prachtige aanvulling op het dagelijkse werk.”

Gedachte
Achter de werkwijze die de vrijwilligers van Socorro hanteren zit een bepaalde gedachte. “Neem bijvoorbeeld een slachtoffer met een gebroken been. Een basis eerste hulpverlener leert het been te ondersteunen, eventueel een deken er tegenaan te leggen en 112 te bellen. Dat is prima voor de thuissituatie of binnen een bedrijf als iemand warm en droog ligt, maar verplaats je de situatie naar buitenevenementen, in een bos, in de modder of regen, met de nodige omstanders die er allemaal wat van vinden, dan wordt de situatie al heel anders. En daarom vraagt evenementenhulpverlening meer dan basis eerste hulp. Wij geven een pijnstiller, spalken het been en zorgen dat het slachtoffer naar een afgesloten en verwarmde ruimte wordt gebracht. Buiten het zicht van omstanders kunnen we onze eerste hulp verder voortzetten. Uiteraard moeten wij ook wachten op een ambulance, maar we kunnen het slachtoffer in tussentijd zo nodig stabiliseren, veel meer comfort, privacy en veiligheid bieden.”

De Socorrovrijwilligers zien tijdens evenementen calamiteiten met derden toenemen. “Het aantal medische hulpvragen vanuit het publiek, medewerkers en omstanders zien we de laatste jaren ook steeds meer toenemen. We zien steeds meer mensen met een chronische ziekten waar ze tijdens een evenement klachten van krijgen. De kennis en vaardigheden die de zorgprofessionals vanuit hun eigen opleiding en werkervaring meenemen kunnen dan echt het verschil maken. Wij hebben mix van goed getrainde eerste hulpverleners, verpleegkundigen, ambulancemedewerkers en andere zorgprofessionals binnen onze stichting en bij een groot aantal evenementen is er ook een arts aanwezig. We zijn allemaal vrijwillige hulpverleners. Het is een passie, teamwerk. Je doet alles samen.”

Communicatie
Ook vrijwilligster Anouk Leemans (19) sluit aan. “Mijn vader doet dit al heel lang. Ik ben er mee opgegroeid. Ik verzorg tijdens evenementen de communicatie, wat ik heel erg interessant vind, maar sta ook wel eens in het veld. Bij de meeste evenementen hebben we meestal meerdere posten staan verspreid over het evenemententerrein. Als er ergens een incident is, dan gaat het dichtstbijzijnde team er naar toe. Ik krijg dan direct de melding wat er precies aan de hand is. Aan de hand daarvan gaat er mogelijk een tweede team naar toe. Door middel van ons communicatienetwerk sta ik in directe verbinding met bijvoorbeeld de organisatie en/of wedstrijdleiding.”

20 Weekenden actief
De vrijwillige hulpverleners zijn vooral actief in de Achterhoek maar gaan met sommige evenementen het hele land door. “De buitensportevenementen zijn wel een beetje onze core business,” vertelt Bas weer. In totaal zijn we zeker wel 20 weekenden actief, soms hele weekenden. Vanaf Pasen begint het seizoen tot en met oktober ongeveer. We hebben een groep van 50 fanatieke leden. We hebben eigen protocollen ontwikkeld welke naadloos aansluiten aan de laatst geldende richtlijnen en zorgen voor een eenduidige werkwijze. Daarnaast voldoen we ook aan de veldnorm.”

Wensen
Ondanks dat Socorro de zaakjes goed voor elkaar heeft, blijven er wensen om de taken goed uit te kunnen blijven uitvoeren, bekent Bas. “Onze traumatassen moeten een keer vervangen worden, zijn al twaalf jaar oud. Wij moeten meegaan met de laatste richtlijnen, ook met apparatuur. En medische apparatuur moet voldoen aan allerlei eisen en kosten veel geld. Het afgelopen jaar hebben we weinig kunnen doen, dan gaan de meeste materialen over de datum. Deze moet je dan nieuw aanschaffen, zonder dat daar inkomsten tegenover staan.” “Een wens van ons is ook om nieuwe vrijwilligers te verwelkomen,” vult Anouk aan. “Fanatieke eerste hulpverleners die graag meer willen doen dan basis eerste hulp en zorgprofessionals die houden van uitdagingen, niet snel bang zijn, van teamwerk houden, zelfverzekerd in de schoenen staan. Het volgen van een eerste hulp opleiding, een cursus reanimatie en aanvullende trainingen voor evenementenhulpverlening hebben we zelf in huis. Vrijwilligers bieden we kosteloos een opleiding aan.”

Meer informatie is te vinden op Facebook: Stichting Socorro Hulpverleningsteam Achterhoek of op de site: stichtingsocorro.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant