Beeld van Jaap Langedijk als herinnering aan kouderecord in Winterswijk

Algemeen

WINTERSWIJK - Het beeld, getiteld ‘Kouderecord WINTERswijk” ontworpen door Jan te Kulve, komt te staan bij de ingang van de ijsbaan aan de Bataafseweg 2. Het beeld dat herinnert aan het kouderecord uit 1942 van -27, 4 graden. Donderdag 27 januari onthullen burgemeester Joris Bengevoord en wethouder Henk Jan Tannemaat het beeld.  

Op dinsdag 27 januari 1942 werd de laagste temperatuur ooit in Nederland gemeten. Bij het (K)NMI-weerstation van Jaap Langedijk in Winterswijk kwam het die ochtend tot een temperatuur van maar liefst -27,4 graden; een unieke meting voor deze contreien. Zelfs in de strenge winters van 1956, 1963 en 1979 zijn de negatieve cijfertjes niet meer bij dat record in de buurt geweest. Gezien de opwarming van de aarde zal het in Nederland ook vermoedelijk niet meer zo koud worden.

Jaarlijks, rond de 27e januari, wordt er landelijk aandacht aan dit kouderecord besteed. Dit record verdient volgens een aantal inwoners echter een blijvende herinnering. Met dit gegeven zijn deze inwoners en een aantal bedrijven uit Winterswijk aan de slag gegaan, met als resultaat een bronzen beeld van Jaap Langedijk, kijkend naar de thermometer in zijn weerstation.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant