Peter ten Hagen in de Wooldstraat, met op de achtergrond de hemdenactie. Foto: Han van de Laar
Peter ten Hagen in de Wooldstraat, met op de achtergrond de hemdenactie. Foto: Han van de Laar

Verruiming coronamaatregelen leidt tot vollere winkelstraten

Algemeen

Peter ten Hagen: ‘Ik sta hier met gemengde gevoelens’

Door Han van de Laar

WINTERSWIJK -“Ik sta hier met gemengde gevoelens. Enerzijds ben ik blij dat de winkels weer open mogen zijn vanaf zaterdag 15 januari, maar voor de horeca zijn we nog geen stap verder.” Aan het woord is Peter ten Hagen, sinds november 2021 voorzitter van ABH-City Vereniging Winterswijk. Daar zijn zo’n tweehonderd ondernemers in het winkelgebied bij aangesloten, van winkeliers, horecabedrijven tot dienstverleners, zoals kappers.

Gouden driehoek
Peter zit al ruim drie jaar in het bestuur, tot voor kort ook als interim voorzitter en nu als voorzitter. “Mijn drijfveer is het centrum op een nog hoger plan te brengen. Zorgen voor verbinding en voor gezonde concurrentie. We hebben elkaar nodig. Door de corona ben ik er drukker mee dan ooit. Ik vind het belangrijk om de belanghebbenden bij elkaar te houden en met hen te overleggen. We hebben hier een ijzersterke gouden driehoek. Die bestaat uit de markt, retailers en horeca. Wij horen bij elkaar. Daarom is het ook zo jammer dat er nog geen extra lucht is voor de horeca-ondernemers, maar hopelijk zijn die binnenkort aan de beurt. Met de gemeente hebben we hele goede contacten. Ik spreek de burgemeester regelmatig, maar ook de betreffende wethouders en ambtenaren. Samen zoeken we naar mogelijkheden. Zo hoeven we de reclameheffing nu even niet te betalen, terwijl we wel gewoon onze bijdrage van de gemeente krijgen. Die bijdrage wordt gebruikt voor gezamenlijke activiteiten om het centrum van Winterswijk te promoten. Samen hebben we de bezoekers hard nodig!”

Of de hemden-actie van de ondernemers heeft geholpen?
Peter: “De druk op ‘Den Haag’ werd steeds groter. Er kwam steeds meer weerstand tegen de maatregelen. Ook de burgemeesters lieten van zich horen en wilden meer ruimte toestaan. De situatie werd steeds onhoudbaarder. Niet alleen in financieel opzicht, maar ook mentaal hebben de ondernemers het zwaar. Iedereen snakt naar het einde van de crisis. Om een gebaar te maken zijn we samen in actie gekomen en hebben hemden in de winkelstraten opgehangen. Gelukkig was het in de winkelstraten en op de markt afgelopen zaterdag wel meteen weer gezellig druk.” Het bestuur van ABH-City deelde bonnen uit voor een ‘kop koffie to go’. Daar werd dankbaar gebruik van gemaakt. Nu is het wachten op de volgende stap.

Ook in de Misterstraat was het weer druk. Foto: Han van de Laar

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk