Deelnemers aan gezellig aan de slag tijdens Kletsproat & droad. Foto: PR
Deelnemers aan gezellig aan de slag tijdens Kletsproat & droad. Foto: PR

Kletsproat & droad: koffie, creatief en kletsen

Algemeen

WINTERSWIJK – Dat de Winterswijker behoefte heeft aan ontmoeting staat buiten kijf. Dat ontmoeting meer is dan alleen koffie drinken en praten, blijkt ook in de eerste weken van Kletsproat & droad, het nieuwe initiatief bij Klimop aan de Noteboomstraat.

Door onze verslaggever

Een beetje kletsen en ondertussen haken of breien: het klinkt oubollig, maar is helemaal van deze tijd. Sinds de lockdowns is het handwerken hartstikke hip geworden en stijgt de verkoop van wol en garen. Buurtbewoners van Klimop kwamen met het idee hier handen en voeten aan te geven.

De kracht van samen
Klimop was in het najaar met name bezig met het opknappen van tuin en binnenruimtes met behulp van een groep vrijwilligers uit buurt en dorp. Het initiatief richt zich op het samen ondernemen en vraaggericht aanbod creëren. Mede-initiatiefneemster Tineke: “We kijken wat iemand graag wil en hoe we daar binnen de filosofie van Klimop iets mee kunnen doen.” En zo ontstond het contact met twee buurtbewoonsters die hun creativiteit graag delen met anderen.

Kletsen zonder oogcontact
In december startte de groep voorzichtig op, zonder reclame te maken. “We begonnen maar gewoon”, vertelt Tineke. “En dan maar zien wat er van komt.” Sommigen maken eigen creaties af, zoals 3D kaarten, anderen pakken garen uit de kast om iets nieuws te beginnen. Weer anderen verzorgen planten of gaan met lappen stof werken. Voorovergebogen over hun werkje ontstaat er een ontmoeting tussen mensen. Eind december leidde de lockdown tot een pauze, om zo snel mogelijk weer open te gaan. “Via de nieuwsbrief houden we mensen op de hoogte wanneer we weer open gaan”, zegt Tineke. ”Je kunt een mailtje sturen om die te ontvangen.”

Ervaring
Kletsproat & Droad is geen breiclubje, zo wordt benadrukt. “Het richt zich op handwerk, maar als mensen iets anders willen, dan kijken we wat daarmee kan”, aldus buurvrouw Renee, die ook de naam heeft bedacht. “Toen ik in het westen woonde, leidde ik net zoiets, ‘Stitch and Bitch’. In het oosten kiezen we voor een andere benaming!”
Uiteraard is handwerken niet alleen voor vrouwen, mannen zijn even welkom. “Maar we zien bij zo’n initiatief met name vrouwen.”

Verkoopmogelijkheden
Naast de ervaring van Renee, is ook haar buurvrouw een handwerkster van formaat: ze maakt prachtige creaties die het waard zijn te bekijken of om te verkopen. Klimop gaat in het voorjaar in samenwerking met vrijetijdsclub ’t Stekkie een markt organiseren waarvoor handwerk gemaakt kan worden. “Of je maakt iets voor elkaar, of voor een bekende. Zo hoef je niet voor jezelf te werken, terwijl je thuis de kasten al vol hebt. Het geeft een doel.”

Vrijblijvend
Een deelneemster trekt de jas aan en zegt: “Ik kom hier vaker, dit vind ik leuk.” De volgende keer wil ze een trui meenemen om uit elkaar te halen en te breien zoals zij hem het liefste heeft. Anderen pakken een stapel 3D kaarten in om thuis af te maken.
Iedereen is, zodra het weer mogelijk is, welkom op donderdagmiddag tussen 13.30 uur en 16.00 uur, zonder enige opgave of verplichting om er de hele tijd te blijven. De koffie en thee is tegen een vrije gift verkrijgbaar.

Klimop is te vinden aan de Noteboomstraat 20. Meer informatie is te verkrijgen via mail: klimopwinterswijk@gmail.com.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk