Middenstanders voelen zich in hun hemd gezet door het kabinet. Foto: Han van de Laar
Middenstanders voelen zich in hun hemd gezet door het kabinet. Foto: Han van de Laar

Middenstand voelt zich in hemd gezet en voert actie

Economie

‘Het is zorgelijk, we staan er allemaal slecht voor’

Door Han van de Laar

WINTERSWIJK -  Een flink aantal winkeliers en horeca-eigenaars verzamelden zich vorige week maandag op de Markt om samen een paar honderd hemden op te hangen. De lockdown die sinds 19 december is ingevoerd begint zo langzamerhand zijn tol te eisen. Peter ten Hagen, voorzitter van de ABH/City Vereniging Winterswijk, verwoordt het als volgt: “We willen op een nette manier onze frustratie tonen. We voelen ons door het kabinet in ons hemd gezet. Winkeliers en horeca leiden veel omzetverlies. Steunpakketten zitten vol haken en ogen en worden om onduidelijke redenen nog wel eens teruggevorderd. We willen een gebaar maken, Het kan zo niet langer! We moeten weer open kunnen.”

Hemden
Erna Vaags van Eva Ondermode is die maandag al naar Westervoorde gereden om daar zo’n driehonderd hemden op te halen. Deze zijn vervolgens met tie-wraps opgehangen aan de kerstverlichting die nog aanwezig is, maar ook aan vlaggenmasten en in de bomen. Alle winkelstraten worden voorzien van hemden. Erna: “Als ze er weer afgehaald worden, zo eind januari, begin februari gaan ze in de wasmachine en schenken we ze aan de Kledingbank, die ze weer beschikbaar kan stellen. Zo dienen ze een dubbel doel.”

Begrip
Ook wethouder Henk Jan Tannemaat komt een kijkje nemen. Hij is er namens het college van B & W en voelt zich zeer betrokken. “Ik heb volledig begrip voor de actie. Het kan zo niet veel langer. Naast de financiële zorgen ontstaan er ook geestelijke gezondheidsproblemen. Het is gewoon niet vol te houden. Er komt nauwelijks nog geld binnen. Zelf doen we als gemeente ook weer in 2022 ons best om de helpende hand te bieden. Zo zullen we geen reclameheffing, precariorechten en marktgelden innen. Daarvoor hebben we zo’n 250.000 euro gereserveerd. Weliswaar een druppel op de gloeiende plaat, maar we doen wat we kunnen!”

Betrokken
Jan Pleiter is voorzitter van de marktvereniging. “Tijdens deze lockdown is de markt wel geopend. Dat is natuurlijk mooi, ook al komen er minder bezoekers. Vooral de Duitsers missen we. Maar wij vormen een drie-eenheid. Horeca, middenstand en markt. Het één hoort bij het ander. We zijn ook afhankelijk van elkaar. Wij voelen ons dus zeer betrokken bij de actie. Het is inmiddels wel duidelijk dat de besmettingen niet door ons komen. Daarom hopen we dat er vanaf 14 januari weer meer mogelijk is. Daarbij denken we aan de situatie van afgelopen zomer. Toen zat er toch meer rek in voor winkeliers en horeca. Nu voelen we ons inderdaad in ons hemd gezet en in de steek gelaten.”

Essentieel 
Juliette Bulten heeft zowel een café als een winkel op het Weurden en doet samen met medewerkers en collega’s mee aan de actie. Naast de hemden die opgehangen worden, komen er posters op de deuren met de tekst ‘Ook dit is een essentiële winkel. Niet-essentiële winkels bestaan niet.’ Ze merkt dat steeds meer collega’s het moeilijk krijgen. “We zijn nu al voor de derde keer dicht. Het moet een keer ophouden. Het is zorgelijk. Inmiddels staan de meesten van ons er slecht voor. We willen weer aan het werk.” De twee ingehuurde hoogwerkers worden nog wat onwennig bediend, maar al snel hangen in de winkelstraten de eerste hemden te wapperen. Er zullen er nog vele volgen. Ze symboliseren de onhoudbare situatie.

Zelfs de bomen krijgen een hemd aan. Foto: Han van de Laar Foto: Han van de Laar
Op een wiebelende hoogwerker de hemden ophangen. Foto: Han van de Laar
Juliette Bulten: ‘Ook dit is een essentiële winkel’. Foto: Han van de Laar

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant