Afbeelding
Foto: PR

Tips om in het nieuwe jaar te beginnen met hardlopen

Partnerbijdrage

De jaarwisseling staat weer voor de deur en dat is voor veel mensen reden om na te denken over hun goede voornemens. Veel van deze voornemens hebben te maken met gezond eten en meer bewegen. Ben je niet tevreden over de hoeveelheid die je afgelopen jaar bewogen hebt? Dan wil je komend jaar misschien meer bewegen. Daarom overweeg je mogelijk wel om te beginnen met hardlopen. Als beginnend hardloper weet je misschien niet precies hoe je dit aanpakt. Daarom helpen wij jou hier graag een handje bij. In deze tekst zetten wij 6 tips op een rijtje om in het nieuwe jaar te beginnen met hardlopen.

1. Koop hardloopschoenen

Als je het hardlopen na de jaarwisseling serieus op wilt pakken, is het belangrijk dat je over de juiste schoenen beschikt. Heb je sportschoenen in huis? Dan denk je mogelijk niet dat het nodig is om hardloopschoenen te kopen. Toch is dit wel verstandig. Sportschoenen zijn namelijk niet altijd geschikt voor hardlopen. Wanneer je toch een rondje gaat rennen op deze schoenen, krijg je na enige tijd mogelijk fysieke klachten. Zo kunnen sportschoenen bijvoorbeeld pijnlijke knieën of enkels tot gevolg hebben. Reden genoeg om nieuwe hardloopschoenen te kopen. Heb je thuis nog een paar hardloopschoenen staan, maar zijn deze al jaren niet meer gebruikt? Dan is het eveneens verstandig om nieuw schoeisel aan te schaffen.

2. Draag de juiste kleding

Naast hardloopschoenen is het ook belangrijk om de juiste kleding te dragen. Helaas ziet lang niet iedereen het belang hiervan in. Vandaar dat veel mensen een ronde hardlopen in een sportbroekje, trainingsbroek of joggingsbroek met daarboven een T-shirt. Sommige mensen beweren dat de kans op blessures groter is als je zo’n outfit draagt dan wanneer je speciale hardloopkleding aantrekt. Dit is een misvatting. Toch is het vaak wel fijner om een speciaal shirt en een speciale broek te dragen tijdens het hardlopen. Zorg er overigens voor dat je zowel kleding voor warme als koude dagen hebt. Op deze manier kun je altijd in de juiste outfit hardlopen.

3. Stel doelen voor jezelf

Veel mensen beginnen in het nieuwe jaar met hardlopen zonder dat zij doelen voor zichzelf stellen. In dat geval heb je niets om naartoe te werken, waardoor de motivatie mogelijk al snel verdwijnt. Om jezelf te blijven motiveren, raden wij je aan doelen te stellen. Zet niet direct te hoog in, maar stel realistische doelen. Deelnemen aan een hardloopevenement kan een goed en realistisch doel zijn. Richt je niet tot de evenementen die in het begin van het jaar gehouden worden, maar kijk liever iets verder vooruit. Schrijf jezelf bijvoorbeeld in voor een evenement aan het einde van het jaar. Je hebt op deze manier een stok achter de deur om door te zetten.

4. Zoek een trainingsmaatje

Sommige mensen vinden het vreselijk om alleen een rondje hard te lopen. Geldt dit ook voor jou? Ga dan op zoek naar een trainingsmaatje. Mogelijk is er wel een vriend of vriendin die in het nieuwe jaar ook meer wil bewegen. Jullie kunnen dan samen gaan hardlopen. Dit is een stuk gezelliger dan dat je iedere keer in je eentje loopt. Bovendien kunnen jullie je op deze manier aan elkaar optrekken, waardoor het makkelijker wordt gestelde doelen te behalen. Een trainingsmaatje kan er ook voor zorgen dat jij jouw motivatie niet verliest. Als je een keer geen zin hebt maar jouw maatje erop aan blijft dringen om toch te gaan, is de kans groot dat je de hardloopschoenen toch aantrekt.

5. Loop niet te hard van stapel

Als je voor jezelf doelen hebt gesteld, wil je deze ongetwijfeld zo snel mogelijk behalen. Het is alleen niet verstandig om te hard van stapel te lopen, zeker niet als je een beginnende hardloper bent. Wanneer je direct volle bak gaat, krijg je na een paar keer hardlopen mogelijk te maken met fysieke ongemakken. Je kunt bijvoorbeeld sneller geblesseerd raken als je te veel van jouw lichaam vraagt. Bouw hardlopen daarom altijd geleidelijk op. Probeer niet telkens een minuut van een vast rondje af te lopen, maar begin eens met tien, twintig of dertig seconden. Hierdoor duurt het misschien langer om jouw doelen te behalen, maar het is beter voor jouw lichaam.

6. Registreer jouw hardloopsessies

Veel hardlopers registreren tegenwoordig hun hardloopsessies. Ook als beginnende hardloper raden wij jou dit van harte aan. Waarom? Omdat je op deze manier jouw voortgang in de gaten kunt houden. Je kunt jouw hardloopsessies op verschillende manieren registreren. Als je jouw telefoon meeneemt tijdens een rondje rennen, kun je hier een speciale app voor downloaden. Heb je een smartwatch? Dan kun je hiermee jouw hardloopsessies registreren. Je kunt ze uitlezen op een smartphone, maar ook op de computer. Wie (nieuwe) doelen wil stellen, kan terugvallen op geregistreerde hardloopsessies.

Dit artikel wordt u aangeboden door All4running. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant