Duurzaam energie opwekken in de eigen regio voor bewoners en bedrijven. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Duurzaam energie opwekken in de eigen regio voor bewoners en bedrijven. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Levering energie voor contractanten AGEM in Winterswijk is gegarandeerd

Economie

Faillissement voor energieleverancier AGEM aangevraagd

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Anode Energie, de energieleverancier van de AGEM heeft op 1 december het faillissement aangevraagd. De Achterhoekse Groene Energie Maatschappij (AGEM) is opgericht door de Achterhoekse gemeenten om duurzame energie op te wekken in de eigen streek en te leveren aan bewoners en bedrijven. In de Algemene commissievergadering van 2 december deelde wethouder Bert Frings mee dat particuliere contractanten in Winterswijk energie geleverd blijven krijgen.

Wettelijke leveringsplicht
In Winterswijk waren er in 2020 103 contractanten. Wethouder Frings vertelde dat als een energieleverancier failliet gaat er dan een wettelijke leveringsplicht is. Bij faillissementen wordt er een curator benoemd, die verantwoordelijk is voor de afhandeling ervan. De curator zal zorgen dat de energieleverantie aan particulieren en coöperaties wordt overgenomen door een andere energiemaatschappij. Volgens de wethouder kan er voor de coöperaties wel een probleem zijn voor de teruglevering van de duurzaam opgewekte energie aan het net. “Het hangt van het contract af hoe dat geregeld gaat worden.”

Toch al hogere energieprijzen
“Hoe dan ook zal iedereen geconfronteerd worden met hogere prijzen”, zei wethouder Frings. Dat was sowieso al de verwachting gezien de enorme stijging van de prijzen van aardgas. Bij de behandeling van de begroting in november was dit al besproken. Voor de gemeenten zijn er geen andere gevolgen, want die krijgen de duurzame energie via een andere energieleverancier. Die koopt de energie in via een platform dat “uiteindelijk gerund wordt door ENECO”. “Het belangrijkste waar we ons nu tegenaan bemoeien”, zei wethouder Frings, “is wat er met de contractanten gaat gebeuren.” Gert-Jan te Gronde (VVD), die zelf energie inkoopt via de AGEM, had in de afgelopen weken al “met angst en beven” naar de ontwikkelingen gekeken. Hij vroeg de wethouder wat het faillissement voor gevolgen heeft voor de doelstelling van de AGEM. “Hou houden we de contractanten vast en gaat het de toekomst van de AGEM in de weg staan?” Frings wilde hier nog niet op antwoorden en zegde toe eerst met een nota over de ontwikkelingen te komen.

AGEM overweegt aanvraag eigen leveringsvergunning
Volgens een mededeling van de AGEM op haar website is het faillissement van Anode Energie ontstaan, omdat de partij waarbij Anode weer de energie inkocht ten gevolge van de hoge energieprijzen de leveringsverplichtingen niet meer kon nakomen. De AGEM is in het verleden met de ACM (Autoriteit Consument & Markt), de onafhankelijke toezichthouder van de overheid, in gesprek geweest over een eigen leveringsvergunning. “Daar was het nog te vroeg voor. Het verkrijgen van een vergunning is een lang traject.” Achter de schermen was de AGEM al wel weer bezig de mogelijkheid voor “een eigen of coöperatieve” leveringsvergunning te verkennen. “De huidige ontwikkelingen kunnen voor een stroomversnelling zorgen.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant