Roel Dekker en Gerda Osinga. Foto: Verona Westera
Roel Dekker en Gerda Osinga. Foto: Verona Westera

Noodfonds vangnet voor mensen met geldproblemen

Algemeen

WINTERSWIJK - Het plan voor een noodfonds lag er al langer, maar nu de coronasituatie nog meer mensen in de problemen brengt werd er vaart gezet achter het ‘vangnet’ voor inwoners van Winterswijk. Het noodfonds is een initiatief van de diaconie van de Protestantse Gemeente Winterswijk en Stichting Platform Armoedevrij Winterswijk 2040. Hulpvragen kunnen ingediend worden bij Sociaal Steunpunt Winterswijk, maar ook bij De Post, Sociale Dienst of bij de diaconie. De diaconie zorgt voor de financiële middelen.

Door Verona Westera

Tijdig hulp vragen
“Het fonds is er echter voor iedereen, niet alleen voor kerkleden”, benadrukt Roel Dekker, penningmeester van de diaconie en betrokken bij het Platform Armoedevrij Winterswijk. “We merken dat de vraag om hulp toeneemt”, legt hij uit. “Daarom wil ik een oproep doen aan iedereen die geldproblemen heeft om tijdig hulp te vragen . Mensen proberen vaak te lang zelf hun geldproblemen op te lossen. Vaak wordt het probleem groter als mensen het ene gat met het andere proberen te vullen. Dus wees verstandig en kom niet als de problemen al groot zijn.”

Lening of voorschieten
De diaconie heeft voor wat betreft het noodfonds, via het Sociaal Steunpunt, nauwe contacten met de professionele instanties, zoals de Post en de Sociale Dienst. “Het is niet zo dat we geld maar weggeven”, legt voorzitter Gerda Osinga uit. “De gelden zijn door anderen opgebracht, met name door kerkleden. We moeten dus wel kunnen verantwoorden welke hulp we financieren.”
Voordat iemand aanspraak kan doen op het noodfonds wordt overleg gepleegd met de professionele instanties. “We storten geen geld in een bodemloze put, maar het kan iedereen overkomen dat je in de financiële problemen komt. Zo was er onlangs een meneer die zijn baan kwijt raakte en zijn vrouw wilde van hem scheiden. Hij vond een nieuwe baan en een nieuwe woonplek, maar de huur van de oude woning moest wel betaald worden tot hij kon verhuizen. Deze meneer kon niet terecht bij de Sociale Dienst, maar de SDOA verwees hem wel door naar het Sociaal Steunpunt. We hebben hem kunnen helpen door een bedrag voor te schieten. Het geld wordt terug betaald nu deze meneer bij zijn nieuwe baan gestart is. Zo helpen we vaker mensen met een tijdelijk lening, of door een bedrag beschikbaar te stellen om een schuld af te lossen of een noodzakelijke aankoop te doen.”

Het is slechts één van de voorbeelden van mensen die door het noodfonds uit de financiële problemen kon komen. “Het is vooral voor mensen die tussen wal en schip vallen. We zien ook veel mensen met een niet-Nederlandse achtergrond, met een status. Deze mensen willen vooral voor hun kinderen een beter leven creëren dan waarin ze zelf terecht zijn gekomen. Maar soms kunnen ze geen computer kopen die de kinderen voor school nodig hebben, om maar een voorbeeld te noemen. Via stichting Leergeld zijn er dan ook mogelijkheden, maar als die niet toereikend zijn kunnen ze ook een beroep doen op het noodfonds.”

Wat voor de een klein bedrag is, is voor de ander een fortuin. “Mensen die in de schuldsanering zitten leven veelal van de Voedselbank en halen kleding bij de Kledingbank. Soms hebben deze mensen echt een steuntje nodig, om ook eens een verjaardagscadeautje of sinterklaascadeautje te kunnen kopen”, legt Roel uit. “We hebben bijvoorbeeld een zieke mevrouw geholpen die een keer bij haar net geboren kleinkind op bezoek wilde in het buitenland. Zij leefde van een minimaal inkomen en kon geen cadeautje meenemen voor haar kleinkind. De reis betaalde de familie. Deze dame vroeg hulp en was met een klein bedrag geholpen. Het is mooi dat dit kan.” 

Rommelmarkten en verenigingen
Ook heeft de diaconie en goede verhouding met de mensen die jaarlijks de rommelmarkten voor verenigingen organiseren. “Als iemand een koelkast nodig heeft, om maar wat te noemen, bellen we naar de rommelmarktcommissies. Vaak kunnen ze ons helpen. Ze hebben spullen in de opslag staan. Wij hebben zelf natuurlijk geen opslag voor dergelijke spullen”, legt Roel uit. Gerda: “Dan betalen we een bedrag aan de vereniging wat ze anders op de rommelmarkt zouden vragen. Zo kunnen we mensen met een aanvraag helpen en heeft de vereniging inkomsten.”

“Op deze manier kan de diaconie ook echt wat doen voor de mensen in Winterswijk”, besluit Roel. Gerda knikt instemmend: “Dat geeft voldoening.”

Wie geldproblemen heeft, of in de problemen dreigt te komen kan een afspraak maken met het Sociaal Steunpunt, tel 06-23500818. Ook is het mogelijk om op vrijdagmiddag tussen 14.00 uur en 16.00 uur binnen te lopen bij Den Angang, Markt 46, tijdens het spreekuur van het Sociaal Steunpunt. Het Steunpunt neemt de aanvraag in behandeling of verwijst de aanvrager door naar de juiste instanties.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant