Coördinator Alie Grooten: Onze cliënten krijgen voor de feestdagen extra pakketten en cadeaus. Foto Lineke Voltman
Coördinator Alie Grooten: Onze cliënten krijgen voor de feestdagen extra pakketten en cadeaus. Foto Lineke Voltman

Extra pakketten met Kerst bij Voedselbank

Algemeen

WINTERSWIJK - Voor veel mensen is de vraag met Kerstmis: Wat eten we? Meestal komen er dan duurdere producten op tafel zoals wild of kalkoen. Maar geldt dat ook voor gezinnen die wekelijks naar de Voedselbank gaan, omdat hun inkomen niet toereikend is voor de dagelijkse boodschappen? Krijgen zij ook speciale artikelen in hun tas?

Door Lineke Voltman

Alie Grooten, coördinator van het uitgiftepunt in Winterswijk, vertelt wat de extra’s zijn in de weken voor Kerstmis. “Het grote kerstpakket, dat geschonken wordt door de Rotary, krijgen de cliënten op vrijdag 17 december, een week daarna is er nogmaals een pakket afkomstig van verschillende levensmiddelenbedrijven. Het Sociaal Steunpunt, waaronder het uitgiftepunt in Winterswijk valt, doet ook altijd wat extra’s, dit jaar zijn dat kaarsen. Daarnaast heeft een particulier het initiatief genomen om bedrijven langs te gaan om spullen voor de Voedselbank in te zamelen, maar daarvan hebben we besloten om die eind januari uit te reiken, omdat ze met Kerst al zoveel krijgen. Tussendoor zijn er ook nog verschillende extra’s als pakken koffie en nu met corona ook mondkapjes en zelftesten.”

Sinterklaascadeaus 
“Voor de kinderen wordt ieder jaar ook altijd iets extra’s gedaan,” merkt Grooten op. “Met Sinterklaas waren er cadeautjes voor in de schoen en vorige week hebben ze grotere cadeaus gekregen, die worden gesponsord door bedrijven. Als laatste krijgen ze van het Sociaal Steunpunt ook nog een chocoladeletter.

Vakantieweek
Grooten: “Naast alle extra’s biedt het Sociaal Steunpunt sinds een aantal jaren ook ieder jaar aan 18 gezinnen een vakantieweek aan op camping ’t Wieskamp . Voor veel gezinnen is een vakantie financieel niet mogelijk en vooral voor de kinderen is het belangrijk omdat ze op school kunnen vertellen dat ze op vakantie zijn geweest ….”

Sociaal contact 
Elke vrijdagmiddag om half drie worden in de locatie van speeltuin ’t Kreil de voedselpakketten uitgedeeld aan inwoners van Winterswijk die hiervoor in aanmerking komen. Velen zijn al een uur van te voren aanwezig om gezellig een praatje te maken

Toename van aanvragen
 Grooten: “ Het uitgiftepunt in Winterswijk, onderdeel van de Voedselbank Oost Achterhoek, is opgericht in 2006, destijds zijn we begonnen met 17 cliënten. Dit jaar hebben we er 93, het zijn er ook al over de 100 geweest. Dat aantal verandert steeds door uitschrijvingen van cliënten die de maximale duur hebben bereikt of boven de financiële norm komen en door aanmeldingen van nieuwe cliënten. Officieel was de termijn voor drie jaar maar als de financiële toestand schrijnend blijft kan die termijn verlengd worden. De financiële norm voor een wekelijks voedselpakket ligt bij 230 euro netto per maand voor een alleenstaande, per gezinslid komt daar dan nog 95 euro bij.

Volgens Grooten verschillen de levensmiddelenpakketten iedere week van samenstelling, afhankelijk van wat wordt aangeboden. “Bij de Voedselbank in Lichtenvoorde worden de pakketten samengesteld voor de twaalf uitgiftepunten in de Oost Achterhoek, waarbij ook rekening wordt gehouden met mensen die vegetarisch zijn en moslims die geen varkensvlees eten. Je kunt je voorstellen dat dit een enorme administratie betekent .”

Vrijdagsochtends vroeg wordt de ruime hoeveelheid broden van twee plaatselijke bakkers en een supermarkt bezorgd. ‘s Middags zijn er zo’n zeven vrijwilligers actief om de kratten met levensmiddelen uit Lichtenvoorde aan te nemen en de voedselpakketten uit te delen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant