Gert Jan Kuiper (l) en Henk Rösken (m) hebben de cheque van 500 euro aangeboden aan Mirjam Schwarz van de Stichting Winterswijkse Synagoge. Foto Lineke Voltman
Gert Jan Kuiper (l) en Henk Rösken (m) hebben de cheque van 500 euro aangeboden aan Mirjam Schwarz van de Stichting Winterswijkse Synagoge. Foto Lineke Voltman

Gilde gidsen doneren 500 euro aan Stichting Winterswijkse Synagoge

Algemeen

WINTERSWIJK - Mirjam Schwarz van de Stichting Winterswijkse Synagoge (SWS) werd dinsdag 23 november verrast met een cheque van 500 euro aangeboden door het Gilde in Winterswijk. Sinds vorig jaar wordt een deel van de opbrengst van de rondwandelingen en fietstochten georganiseerd door het Gilde aan een goed doel geschonken.

Door Lineke Voltman

Voorzitter Gert Jan Kuiper van het Gilde en penningmeester Henk Rösken boden de cheque aan tijdens een bijeenkomst in de synagoge. Kuiper legt uit waarom men tot deze donatie heeft besloten: “In verband met een teruglopende belangstelling voor onze cursussen en de coronamaatregelen hebben we besloten om te stoppen met het geven van cursussen. Een gevolg hiervan is dat onze accommodatie aan de Morsestraat daarvoor niet meer gebruikt hoeft te worden, zodat we deze per 1 april hebben gesloten.”

Rondleidingen
Kuiper: “Na het wegvallen van de cursussen zijn op dit moment nog de (digitale) wandel- en fietstochten als enige over gebleven. Omdat we nu dus geen kosten meer hebben, is besloten om aan het eind van het seizoen een deel van de opbrengsten van deze activiteiten te schenken aan een vereniging of stichting die hetzelfde doel beoogt als het Gilde namelijk het promoten en in stand houden van culturele waarden in Winterswijk. Vorig jaar hebben we 500 euro geschonken aan het Doopgezind Kerkje en dit jaar is de keuze gevallen op de Stichting Winterswijkse Synagoge.”

“Door corona is de belangstelling voor de tochten uiteraard wel aanzienlijk verminderd,” merkt Rösken op. “Twee jaar geleden hebben nog zo’n 1500 personen deelgenomen aan de wandel- en fietstochten en nog eens 150 hebben de digitale wandeling bekeken, die we aanbieden aan gezelschappen maar ook in verzorgingshuizen. Dit jaar was de belangstelling voor de rondleidingen aanzienlijk minder, ongeveer 400. Het aantal voor de digitale wandelingen is gelijk gebleven. We gaan ervan uit dat de komende jaren het aantal weer zal oplopen. Op dit moment hebben we de beschikking over zeven gidsen, die de tochten begeleiden. Daarnaast zijn er nog twee aspirant gidsen die binnenkort ook beginnen. Naast de vaste rondleidingen drie maal per week via de VVV zijn er ook fietstochten door de buurtschappen, die elke gids eventueel zelf kan invullen.”

Inrichting Mikwe
Mirjam Schwarz is erg blij met deze donatie. “Dit geld kunnen we goed gebruiken voor de activiteiten van de SWS als rondleidingen, lezingen en exposities, waarbij het verhaal van de Joodse gemeenschap verteld kan blijven worden. Ook zijn we verantwoordelijk voor de inrichting van de panden. Zoals bekend is de synagoge met de bijgebouwen per 1 januari overgenomen door de Stichting Cultuurbehoud Achterhoek en daarmee verantwoordelijk is voor renovatie en onderhoud. We hopen dat dit in 2022 afgerond kan worden.”
Schwarz heeft al wel een idee waar de 500 euro aan besteed zou kunnen worden. “Het ritueel badhuis (mikwe) kan nog wel een verdere inrichting gebruiken, maar dat moet wel een gezamenlijke beslissing van de SWS zijn.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk