Leander (links) en Hanneke hebben de slingers alvast opgehangen. Foto: Foto Bertelink, Hengelo.
Leander (links) en Hanneke hebben de slingers alvast opgehangen. Foto: Foto Bertelink, Hengelo.

Feest in het oosten

Algemeen

ACHTERHOEK – Terwijl de media aandacht geeft aan de misère van de pandemie, vinden Hanneke Caron en Leander Grooten het juist nu tijd om het over feest te hebben. Samen leiden zij een zevental avonden voor twintigers over feestdagen en hun tradities. De eerste bijeenkomst vindt plaats op zondag 28 november  in Geesteren.

Door onze verslaggever

Verspreid over het jaar zijn er vrije dagen die gekoppeld zijn aan een feestelijk moment dat wereldwijd massaal wordt gevierd, ook in de Achterhoek. De zeven avonden gaan in op zeven feestdagen, die van oorsprong christelijk zijn.

Oorsprong
Feest vieren is natuurlijk positief. Hanneke en Leander hopen dan ook op gezellige bijeenkomsten. “Erover praten is natuurlijk net iets minder leuk dan het feestvieren zelf,” begint Hanneke Caron. Zij draait dit seizoen mee bij De nieuwe Rank waar ontmoeting tussen jonge mensen en hun levensvragen centraal staat. De zeven bijeenkomsten van ‘Vieren’ volgt christelijke feestdagen en leert de deelnemers op een speelse manier de tradities en oorsprong van het feest en wat het anno nu voor hen inhoudt. “Het gaat uiteindelijk over de grotere levensvragen, zoals: wat geeft kracht als het tegenzit, hoe leef je je leven ten volle? Hoe verbindt je je met heel verschillende mensen? De achterliggende betekenis van de christelijke feestdagen kan je helpen hier antwoord op te krijgen.”

Achterhoekse en Twentse twintigers
De cursus van Caron en Grooten belooft een reeks dynamische avonden te worden. Er is live muziek, een verhalenverteller en een knisperend haardvuur. “Zie het ook meer als een ontmoeting met elkaar met een thema,” zegt Leander Grooten.
Vieren is gericht op twintigers die in de Achterhoek en Twente wonen. “We hebben het materiaal uitgezocht op die leeftijd en denken dat zij hier echt hun voordeel mee kunnen doen. Bovendien ken ik vele twintigers in de Achterhoek die meer betekenis willen geven aan hun leven, maar zie dat ze elkaar soms nog niet vinden.”

Geesteren als start
Leander (uit de Achterhoek) en Hanneke (uit Twente) hebben voor de eerste bijeenkomsten een centrale plek uitgekozen, namelijk het Achterhoekse Geesteren. “Dit is voor iedereen binnen een half uur bereiken, zo is onze inschatting.” De blokhut Muldershuus aan de Oude Diepenheimseweg 18a biedt plek aan genoeg mensen om ongedwongen kennis te maken met elkaar en de gespreksstof. De eerste avond op 28 november en de tweede op 9 januari zijn daar gereserveerd. “In overleg met de deelnemers kunnen we kijken waar we het vervolgens gaan doen,” vult Hanneke aan,” wij zijn daar flexibel in en staan open voor input uit de groep.”
De zeven bijeenkomsten zijn onregelmatig door het seizoen heen, eindigend in juni, rondom Pinksteren. Verdere data worden in overleg met de groep gepland.

Opgave en informatie: hannekecaron8@gmail.com en 06-14847818.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk