Wethouder Inge Klein Gunnewiek
(r) heeft 'de eerste steen' geplaatst in het in aanbouw zijnde huis van
Joke (l) en Frans (m)  Schotman op plan de Morgenzon. Foto Lineke Voltman
Wethouder Inge Klein Gunnewiek (r) heeft 'de eerste steen' geplaatst in het in aanbouw zijnde huis van Joke (l) en Frans (m) Schotman op plan de Morgenzon. Foto Lineke Voltman

Eerste steen gelegd bij laatste woning plan Morgenzon

WINTERSWIJK - Alleen de straatnamen als De Stip, de Bank en de Tribune herinneren nog aan de vorige bestemming van wat nu een woonwijk is. Voorheen was dit het terrein van voetbalclub WVC aan de Morgenzonweg. Sinds 2014 zijn op de Morgenzon 77 woningen gebouwd. Op vrijdag 12 november werd officieel de ’eerste steen’ gelegd van de laatste woning, die nog in aanbouw is. 

Door Lineke Voltman

Victor Jacobs, afdeling vastgoedzaken van de gemeente Winterswijk, was verantwoordelijk voor de verkoop van de kavels. Hij blikt terug op de afgelopen zeven jaar. “Toen dit terrein vrij kwam hebben we gekeken wat voor soort wijk we ervan zouden kunnen maken. Het uitgangspunt was veel groen met onder andere waterberging, zodat het regenwater binnen het plangebied zou blijven. Omdat er geen welstandsplan was waren belangstellenden vrij om te bouwen zoals ze zelf wilden. “ 

Ruime kavels
 Jacobs: “In het begin konden ze ook aangeven hoe groot ze de bouwkavel zouden willen hebben. Het enige dat we hebben aangegeven was de bouwhoogtes . Het was voor ons best spannend om te zien wat er gebouwd ging worden. In 2014 is de verkoop gestart. We gingen toen nog uit van 90 percelen op de drie hectare grond maar uiteindelijk zijn het er 78 geworden met een oppervlakte van zo’n 350 tot 700 m2. Voor een nieuwbouwwijk zijn dat ruime kavels.”

Diversiteit
Jacobs is tevreden over hoe het plan Morgenzon uiteindelijk geworden is: “Doordat alle huizen verschillend zijn is het een gemêleerde wijk geworden met veel diversiteit, wat je ook terugziet in de leeftijden van de bewoners: van 25 tot 80 jaar.”

Volgend jaar zomer in nieuwe huis
De kopers van het laatste huis zijn Frans en Joke Schotman, tot vorig jaar wonend in Corle. Joke: “We hadden al langer overwogen om een keer te verhuizen naar het dorp. Onze boerderij werd eigenlijk te groot. In 2019 hoorden we dat er nog een kavel te koop was nadat enkele opties daarop waren vervallen. We zijn niet meteen gaan bouwen omdat we eerst de boerderij wilden verkopen en eind vorig jaar was dat het geval. We wonen nu tijdelijk in een appartement in Aalten en we hopen dat we in de zomer van volgend jaar naar ons nieuwe onderkomen kunnen verhuizen.”

Te weinig woningen beschikbaar
Wethouder Inge Klein Gunnewiek, die de eerste steen plaatste, is van mening dat de Morgenzon een prachtige wijk is geworden. “Veel mensen uit Winterswijk hebben hier een nieuwe plek gevonden en dat betekent ook dat ze hun voormalige woning hebben achtergelaten wat de doorstroming heeft bevorderd. We zijn natuurlijk nog lang niet klaar want er zijn in Winterswijk nog veel te weinig woningen beschikbaar en dus gaan we door. Er ligt nog een aantal mooie plannen klaar als De Rikker met bijna 200 woningen en we kijken naar plannen in de Narcisstraat en het Tuunterveld. Met deze nieuwbouw komen er huizen vrij voor andere doelgroepen.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden