Het team van Lefers Advocaten. Foto: PR
Het team van Lefers Advocaten. Foto: PR

‘Letselschadevergoeding is meer dan alleen smartengeld’

Alle gevolgen tellen mee

EIBERGEN - Bij Lefers Advocaten in Eibergen is het afwikkelen van letselschadevergoeding een specialiteit. Omdat Jan Lefers letselschadeadvocaat is, iets heel anders dan letselschadespecialist, kan hij voor zijn cliënten procederen. Via een deelgeschil is dat kosteloos, want in de wet is vastgelegd dat de aansprakelijke partij dan ook de kosten van de belangenbehartiger moet betalen. 

Onder letselschade valt niet alleen het zogenaamde smartengeld, legt Lefers uit. Het omvat veel meer. “Smartengeld is een compensatie voor de ellende die iemand heeft ondervonden en de gevolgen daarvan. Dat is immateriële schade. Er is echter ook materiële schade; die kun je onderverdelen in kosten voor medische verzorging, reiskosten en overige materiële kosten. “Die laatste groep is veelomvattend. Het gaat dan bijvoorbeeld om kosten die iemand maakt omdat hij of zij noodgedwongen thuiszit: extra stook- en telefoonkosten. Ook wanneer een partner of ouder een vrije dag neemt om de cliënt naar het ziekenhuis te brengen, moet dat gecompenseerd worden. Daar zijn vrije dagen immers niet voor bedoeld.”

Joggingbroeken
Eigenlijk is het zo dat je moet kijken naar de situatie vóór het ongeluk en die erna, vertelt Lefers. “Als je door een ongeval in een rolstoel belandt, al dan niet tijdelijk, dan wil je graag comfortabele kleding aan. Die aankoop van joggingbroeken is bijvoorbeeld ook te claimen. Dat geldt ook zogenaamde kosten zonder nut. Als je bijvoorbeeld niet meer naar de sportschool kunt, maar nog wel contributie moet betalen, dan valt dat ook onder letselschade. Een vakantie geboekt maar geen annuleringsverzekering? Dat ook.”

Veel mensen weten niet dat er ook voor de kosten die in de naturasfeer worden opgelost, een vergoeding is. “Dat gaat dan bijvoorbeeld om de kosten van hulp in het huishouden of het uitlaten van de hond. Vaak wordt dat gedaan door familie of vrienden maar er staat wel degelijk een vergoeding voor.”

Schadestaat
Lefers Advocaten maakt gebruik van een schadestaat om de letselschade in beeld te brengen. “Het is een heel gepuzzel maar wij willen voor onze cliënten de best mogelijke oplossing. In een dergelijke schadestaat noteren we alle gevolgen van het ongeval. Sommige zaken zijn heel lastig te duiden. Denk bijvoorbeeld aan pensioenschade; dat ga je pas voelen als je 67 wordt. Ook economische kwetsbaarheid is een schadepost. Dat is het geval als je bijvoorbeeld wel blijft werken maar op een ander niveau. Als je dan later toch werkloos wordt, zijn de kansen op een nieuwe baan aanzienlijk kleiner. Fiscale schade is ook belangrijk. Het kan maar zo zijn dat je, als je een schadevergoeding gestort krijgt, ineens geen recht meer hebt op bijvoorbeeld zorg- en huurtoeslag. Je hebt immers vermogen. Daar moet je wel rekening mee houden; dat is belastingschade.”

Letselschade is een heel ingewikkelde materie. “Daarom zeggen wij altijd: laat het over aan een letselschadeadvocaat. Mensen denken vaak dat het bij smartengeld ophoudt. Dat is niet zo; er is vaak veel meer mogelijk. Wij leggen u dat graag uit in een gratis kennismakingsgesprek.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden