Afbeelding

Commissievergadering gaat niet door vanwege corona-besmetting binnen CDA

Algemeen

“Veiligheid gaat boven alles”

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Op het allerlaatste moment werd besloten de algemene commissievergadering van donderdag 11 november niet door te laten gaan. Binnen het CDA bleken de gemeenteraadsleden Wilma Elsinghorst en Sandra Prinsen positief te hebben getest op het Corona-virus. Na spoedoverleg van het presidium, het overleg van de burgemeester met de fractievoorzitters, werd het besluit genomen.

Coronabesmettingen in de familiekring
Vanwege de verscherpte Corona-richtlijnen was al besloten zonder publiek en pers te vergaderen. De raads- en commissieleden zouden nog wel in de raadszaal aanwezig zijn. De belangstellende die inschakelde voor de livestream zag eerst dat de vergadering tien minuten later begon. Daarna kwam de mededeling in beeld dat “wegens omstandigheden de vergadering was geannuleerd”. Niet veel later bleek dat coronabesmettingen in de gelederen van het CDA de reden waren. “Woensdag werd bekend dat Wilma Elsinghorst positief had getest na besmettingen in haar familie”, zegt Wim Wassink, fractievoorzitter van het CDA. “Vandaag bleek dat Sandra Prinsen na een zelftest ook positief was.” Zelf was Wassink nog grieperig en had hij eerder deze week al de officiële PCR=-test gedaan, die negatief was uitgevallen. “Er waren nog genoeg mensen over die naar de commissievergadering toe konden”, zegt Wassink. De twee leden die aan de vergadering zouden deelnemen hadden een zelftest gedaan, die negatief was uitgevallen.

“Het goede voorbeeld geven”
Dat de besmettingen er waren was op het laatste moment bekend. Dat leidde tot een spoedoverleg van het presidium. “Dat dit op het laatste moment gebeurde was een beetje lullig”, zegt Wassink. Op maandag 8 november was er nog een ledenvergadering van het CDA geweest. Daarop was Wassink tot lijsttrekker gekozen. “Er was toen nog geen enkel teken van besmettingen”, zegt hij. Inmiddels zijn alle deelnemers aan die vergadering ingelicht. “Uiteindelijk is dit de beste keuze”, zegt Wassink over het annuleren van de vergadering. “Veiligheid gaat boven alles.” Tim Jonker, fractievoorzitter van Winterswijks Belang, heeft geen goed woord over voor het handelen van het CDA. “Zij hadden dit eerder moeten melden.” Ook vindt hij het onverantwoord dat CDA-ers na een negatieve zelftest toch naar de vergadering gingen. Zelf was hij tijdens de eerste begrotingsvergadering afwezig geweest ondanks een negatieve zelftest. Pas nadat er een negatieve PCR-test was vond hij het verantwoord om naar de tweede avond van de behandeling van de begroting te gaan. “Gemeenteraadsleden moeten het goede voorbeeld geven.”

Liever meteen al weer digitaal vergaderen
Ubel Zuiderveld, fractievoorziiter van de PvdA, had liever meteen al digitaal vergaderd. “Na de toename van het aantal besmettingen in het land hebben we het er met de fractieleden over gehad wat we gaan doen.” Besloten werd weer digitaal te vergaderen, omdat anders fractieleden die geen enkel risico willen lopen waren thuis gebleven. “Ik ben geen liefhebber van digitaal vergaderen”, zegt Zuiderveld, “maar vind dat nu wel het verstandigst.” Hoe het de komende weken verder gaat is nog onduidelijk. Het is in ieder geval de bedoeling de commissievergadering in te halen op donderdag 18 november na het Politiek Forum.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant