Jasmein Roode en Maikel Stolte met de inhoud van een doos vol met praktische artikelen. Foto: Han van de Laar
Jasmein Roode en Maikel Stolte met de inhoud van een doos vol met praktische artikelen. Foto: Han van de Laar

Jasmein Roode roept ondernemers op om Winterswijkse armen te ondersteunen

‘Niets doen is geen optie’

Door Han van de Laar

WINTERSWIJK - Jasmein Roode wilde iets doen voor de armen en startte een actie om non foodpakketten samen te stellen. Op zaterdag 16 oktober zag ze de flyer van het Platform Armoedevrij Winterswijk en belde ze Maikel Stolte, voorzitter van het Platform. Hij was op dat moment met andere leden van het Platform bezig in het dorp te flyeren om zodoende aandacht te vragen voor deze problematiek. De tekst op de flyer luidde: ‘Wist u dat 1565 van alle Winterswijkse huishoudens leeft van een minimuminkomen. Bron: Armoedemonitor.’ Zo’n honderd huishoudens worden door de Voedselbank ondersteund, maar meer dan 1450 huishoudens met een laag inkomen ontvangen die steun niet. Dat zijn schrikbarende aantallen. 

Dozen
Jasmein: “Ik vond dat ik iets moest doen en ben allerlei bedrijven gaan bezoeken met het verzoek om giften en donaties. Die opbrengst wordt omgezet in voornamelijk handige non-food artikelen. Deze worden in een mooie doos verpakt en zijn voor honderd huishoudens die ook bij de Voedselbank komen. Als voorbeeld van donaties: de dozen en tape zijn geschonken door Eggink Verpakkingen, de Lidl heeft een big shopper toegevoegd, Hesselink heeft koffie geleverd en Copy service bedrukt de flyers met alle sponsors. Kingspan heeft 1.000 euro geschonken. Deze gaan we gebruiken als cadeaubon. Maar ik hoop eigenlijk nog zo’n 1.500 euro op te halen, zodat we in de doos een waardebon kunnen doen van 25 euro. Dat zou toch fantastisch zijn!” De gelden die gestort worden voor de aankopen, wil Jasmein niet zelf ontvangen. Maikel: “Bij een toezegging stuurt de penningmeester van ons Platform een factuur. Het geld komt dus bij ons veilig en controleerbaar binnen. Wij betalen dan de facturen van de aankopen en omdat Jasmeins actie nog in volle gang is, kunnen wij ook garant staan dat de rekeningen betaald worden.”

Ruimte
Op donderdag 13 januari gaan Jasmein en vrijwilligers, van de Stichting Hier, de dozen inpakken. Vrijdag de 14de worden deze dan bij de Voedselbank uitgedeeld. De reden om deze actie in januari te doen, is dat er rondom de feestdagen toch wel vaak van alles te doen is en dan is de maand erop voor velen een lange en dure maand. Dan moeten de eindjes weer aan elkaar worden geknoopt.
Maikel: “Bij ons Platform zijn zo’n twintig organisaties aangesloten die zich bezig houden met de armoedebestrijding. Zij zijn vertegenwoordigd in de Vrijwillige Advies Raad. Deze komt één keer per kwartaal komen bij elkaar om allerlei aspecten te bespreken maar vooral ook om te zorgen dat er acties zijn om de armoede te bestrijden. Voor mij persoonlijk geldt dat niets doen geen optie is. We willen armoede uit de taboesfeer halen, het systeem versimpelen, dus zo min mogelijk bureaucratie en regelgeving plus het doorbreken van generatie-armoede. Nu gaat de armoede vaak over van ouder op kind en dat willen we zien te voorkomen. Vandaar dat we een jaar geleden een stichting hebben opgericht die hiermee aan de slag is gegaan.”

Giften zijn welkom op bankrekeningnummer NL32RABO0361210892 onder vermelding van ‘Actie Jasmein’. Meer informatie: platformarmoedevrijwinterswijk@gmail.com of 06 3912 0410

Inzet

Kingspan 
“Toen we werden benaderd voor een sponsorbijdrage en er was uitgelegd waar het precies voor bedoeld was, hoefden we hier niet lang over na te denken,“ legt Chantal Heuvelman manager marketing & communication van Kingspan uit: “Dit soort initiatieven kunnen niet bestaan zonder de steun van lokale ondernemers. Wij willen graag hulp bieden aan inwoners van Winterswijk die het financieel zwaar hebben, zeker na een dure december maand.” Over de keuze om een tegoedbon te sponsoren geeft ze aan: “Door in ieder pakket dat wordt samengesteld een tegoedbon te sponsoren van 10 euro kan iedere ontvanger zelf een keuze maken. Shampoo, deodorant, tandpasta of luiers bijvoorbeeld,Voor iedereen is de behoefte anders. Maar 10 euro is natuurlijk snel besteed. Daarom roep ik andere ondernemers op het zelfde te doen, neem contact op met Jasmein, laten we samen zorgen voor een glimlach op het gezicht van deze mensen!”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden