Niewe beekloop ak met paaltjes gemarkeerd in weiland. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Niewe beekloop ak met paaltjes gemarkeerd in weiland. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Uitbreiding het Wieskamp gaat ook na overname door

Algemeen

Beek wordt verlegd om camping meer ruimte te geven

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Camping het Wieskamp en Van Hier, de horecavoorziening op het recreatieterrein, krijgen een nieuwe eigenaar. Vanaf 1 januari 2022 komt er een einde aan de ruim 30 jaar durende periode waarin de familie Van Dam verantwoordelijk was voor het recreatiebedrijf. Capfun wordt de nieuwe eigenaar. Mark van Dam zal wel de uitbreiding van het campingterrein, waarvoor de Willinkbeek wordt verlegd, blijven begeleiden.

Nog volop toekomstplannen
De familie van Dam was nog volop bezig met de toekomst van het recreatiebedrijf. Vorig jaar gingen de broers Rob en Mark van Dam weer zelf de horecavoorziening beheren. Een nieuw restaurant Van Hier, gericht op het gebruik van streekproducten, werd geopend. Bovendien werd een principeverzoek ingediend voor een uitbreiding van de camping.
De vader van de broers nam op 1 oktober 1990 de camping over, waarna Mark en Rob van Dam geleidelijk aan werden betrokken bij het reilen en zeilen van de camping. Vanaf 2000 werden de broers zelf verantwoordelijk. “Het exploiteren van een camping en een horecabedrijf is één van de mooiste banen ter wereld”, zegt Mark van Dam, “maar is er ook één die zijn tol eist in het privéleven.” Het is geen normale baan met regelmatige werktijden. “Je staat dag en nacht klaar voor je gasten. Er zijn weken dat je op alle dagen werkt en dat hebben we graag gedaan.”

Verbreding van de doelgroep
“We merkten”, zegt Mark van Dam,  “dat na ruim 20 jaar het exploiteren van de camping steeds meer energie kostte, zeker in de drukke zomermaanden. Dat ging uiteindelijk ook ten koste van de gezondheid.” Toen onlangs Capfun de familie benaderde om het bedrijf over te nemen gingen de broers serieus nadenken over hun eigen toekomst. “We hebben na lang nadenken besloten zelf te stoppen. Daarbij speelt mee dat de kinderen van Rob en mij hebben aangegeven dat zij niet het bedrijf in de toekomst willen overnemen.”

Capfun
Capfun is begonnen met het exploiteren van recreatieterreinen in Frankrijk en heeft daarna zijn activiteiten uitgebreid naar België en Nederland, waar inmiddels zo’n zestien vestigingen zijn. “Het is geen bedrijf dat komt om een recreatiebedrijf uit te melken en daarna vertrekt”, zegt Mark van Dam. Hij verwacht juist dat Capfun de camping aantrekkelijker zal maken voor een doelgroep, die tot nu toe nog te weinig in Winterswijk wordt bediend. “Capfun zal de camping aantrekkelijker maken voor ouders met kleine kinderen. Dit zal een verbreding van het toeristisch aanbod in Winterswijk opleveren”. Alle mensen die nu in dienst zijn bij het recreatiebedrijf zullen er blijven werken. Wat verandert is dat er een andere beheerder komt.

Vele jaren gebroed op uitbreidingsplan
Op het principeverzoek om de camping uit te breiden is door burgemeester en wethouders positief gereageerd. De onderbouwing van alle plannen is bij de gemeente aangeleverd en het is nu wachten op een definitieve beslissing. De eerste ideeën voor de uitbreiding zijn al 25 jaar oud. Het recreatiebedrijf liet toen een ecologisch bedrijfsadvies door de stichting Waardevol Cultuurlandschap Winterswijk maken. Vraag was hoe de camping uitgebreid kon worden en natuur en landschap kon worden versterkt. Gesuggereerd werd om de Willinkbeek te verleggen, waardoor er uitbreidingsruimte zou ontstaan met als doel de kwaliteit van het recreatiebedrijf te vergroten. Het heeft even geduurd voordat de tijd rijp was voor het plan. “Er heeft veel voorbereiding in gezeten”, zegt Mark van Dam. “Allereerst moesten we overeenstemming bereiken met het Waterschap. Daarna moest de grond verworven worden en dat heeft even geduurd.” Van Dam heeft alle aanwonenden en andere mensen in de directe omgeving vroegtijdig ingelicht over de plannen. “Nadat besloten was dat Capfun ons bedrijf overneemt ben ik meteen naar iedereen toe gegaan om dat te vertellen.” Omdat Van Dam alle contacten heeft zal hij het proces om de camping uit te breiden blijven begeleiden. Vanaf de Kobstederweg zal de nieuwe beekloop tegenover het campingterrein om het bosje verderop aan de beek heen lopen en daarna door weilanden richting de plek lopen, waar Willinkbeek en Ratumsebeek bij elkaar kwamen. Van Dam hoopt dat de gemeente snel een definitief besluit neemt, zodat ze verder kunnen met het plan. De begeleiding van de uitbreiding zal zijn laatste klus worden voor Camping het Wieskamp. Daarna kan hij zich richten op bijvoorbeeld de WUh, waarvan hij al enige tijd voorzitter is. Ook zijn broer Rob zal niet stil zitten, want die is secretaris van de Ondernemers Buitengebied Winterswijk (OBW).

Vanaf de Kobestederweg een nieuwe beekloop om het bosje heen. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant