Jong WCL stelt zich voor. Foto: PR
Jong WCL stelt zich voor. Foto: PR

Jong WCL geeft jongeren een stem over toekomstplannen

Maatschappij

WINTERSWIJK - “Het is belangrijk dat ook jongeren hun stem laten horen en meedenken over de toekomst”, aan het woord Joanne te Winkel van Jong WCL (Stichting Waardevol Cultuur Landschap).

Door Verona Westera

Veel mensen hebben wel eens gehoord van WCL, maar wat doet deze stichting nou eigenlijk? Op de eigen website wordt dat niet zo duidelijk. Op de site van de gemeente Winterswijk staat: ‘De stichting stelt zich ten doel een bijdrage te leveren aan te formuleren en uit te voeren beleid voor behoud, herstel en ontwikkeling van het buitengebied van Winterswijk. Daarbij wordt uitgegaan van een integrale benadering van vijf thema’s: leefbaarheid, land- en tuinbouw, natuur- en landschapsbeheer, cultuurhistorie, recreatie en toerisme. De stichting tracht haar doel onder meer te verwezenlijken door in samenwerking met de gemeente Winterswijk: Het gevraagd en ongevraagd adviseren van, en het fungeren als klankbord voor, het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Winterswijk; aan het college van B&W voorstellen te doen over te initiëren projecten; in opdracht van het college van B&W projecten uit te werken in projectvoorstellen in te dienen bij subsidie verlenende instanties; voorlichting te geven; financiële middelen te verwerven ten behoeve van de realisering van de gestelde doeleinden; al hetgeen te verrichten dat met het vorenstaande verband houdt of daarvoor in de ruimste zin bevorderlijk kan zijn.’

Doel Jong WCL
JongWCL zet zich in voor de belangen en behoeften van jongeren (15 -35) met hart voor het buitengebied van Winterswijk. “Wij willen door middel van activiteiten aan leeftijdsgenoten laten zien hoe uniek het landschap is en bewustwording hierover vergroten: de keuzes die nu gemaakt worden zijn van invloed op onze duurzame toekomst in het buitengebied. Als onderdeel van WCL gaan wij daarom in gesprek met de gemeente en andere stakeholders om een gezond evenwicht te bewaren tussen leefbaarheid, natuur, cultuurhistorie, landbouw, ondernemen en recreatie”, formuleert Jong WCL zelf hun doelstelling.

“Er speelt op dit moment zo veel dat het belangrijk is om in gesprek te gaan en te blijven over de ontwikkelingen in het buitengebied”, vindt Joanne. De jongerentak van WCL bestaat nog niet zo lang. “Vorig jaar, toen het project Ode aan het Landschap van start ging, werd aan mij en Rob Höfkes gevraagd jongeren te benaderen om mee te praten en te denken over de toekomst van Winterswijk en met name het buitengebied. Ik was als adviseur Cultureel Erfgoed betrokken bij Ode aan het Landschap. Vandaar het verzoek van de gemeente aan mij”, legt Joanne uit. Rob en Joanne gingen eerst vooral in hun eigen omgeving op zoek naar jongeren die geïnteresseerd waren. “Die bleken er te zijn. Want er spelen zo veel zaken waar ook jongeren mee te maken hebben of krijgen. Misschien is bijvoorbeeld wonen of blijven wonen in het buitengebied is een belangrijk aspect”, vermoedt Joanne. “Wonen in het buitengebied is onbetaalbaar, helemaal als je ouders geen huis al buitenaf hebben. Het is belangrijk dat er een goede mix van inwoners in het buitengebied blijft wonen. Dus niet alleen mensen met geld van elders, maar ook jongeren die hier willen blijven wonen en werken. Ons mooie buitengebied is er dankzij de boeren en bewoners die dit gemaakt hebben en onderhouden. Het moet niet zo zijn dat het buitengebied aan haar eigen schoonheid ten onder gaat. Het evenwicht bewaren is cruciaal”, vindt Joanne.

“Verder is het natuurlijk ook nog maar de vraag, als je al kan wonen in het buitengebed, of er überhaupt werk is om te kunnen blijven wonen. Dan hebben we het nog niet een over leefbaarheid in de kleine kernen, of stikstofbeleid waarmee de jonge boeren te maken krijgen. Over dat soort zaken denken jongeren na en daarom moeten ze bij de plannen hierover betrokken worden.”

Rob en Joanne vonden zo’n 12 enthousiastelingen die allen mee willen denken en praten over het cultuurlandschap en het behoud daarvan. “Zo ontstond eigenlijk spontaan Jong WCL”, lacht Joanne. “Natuurlijk schuiven we ook aan bij de bijeenkomsten van WCL, maar we geven jongeren op deze manier een stem.”

De speerpunten voor Jong WCL zijn op dit moment:
- Bewustwording en betrokkenheid van leeftijdsgenoten door in te zetten op zichtbaarheid en activiteiten
- Een duurzame toekomst voor ons Waardevol Cultuurlandschap door in gesprek te gaan met beslissers en beleidsmakers
- Een netwerk bouwen waarin jongeren en stakeholders in het buitengebied continue samenwerken aan een gezond en duurzaam evenwicht tussen verschillende belangen

Wie ook mee wil denken en praten over de ontwikkeling van het buitengebied kan zich melden bij Jong WCL. De komende weken stellen de leden zich voor in Achterhoek Nieuws.


jongwcl@gmail.com

06-12437262

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant