Een vliegenzwam. Foto: Verona Westera

Een vliegenzwam. Foto: Verona Westera

KNNV natuurwerkdag en paddenstoelenexcursie

Algemeen

WINTERSWIJK - Natuurvereniging KNNV Oost-Achterhoek houdt zaterdag 13 november, activiteiten op twee prachtige Winterswijkse landgoederen: de natuurwerkdag op landgoed Gosselink en de paddenstoelenexcursie naar landgoed Tenkink.

Natuurwerkdag
Landgoed Gosselink in het Woold bestaat uit prachtig coulissenlandschap met onder meer een mooie oude brandkolk. In en om deze brandkolk wemelt het van de bijzondere planten en dieren. In de zomer is dit een waar paradijs voor libellen en verder is dit een toevluchtsoord voor onder meer de levendbarende hagedis. Het is een idyllische plek. Zoals op veel plaatsen moet ook hier de natuur af en toe een handje geholpen worden.Wie zin heeft om mee te helpen is welkom.
Deelnemers gaan in een ontspannen tempo met takkenschaar en zaag aan de slag om jonge boomopslag te verwijderen, zodat biodiversiteit verder de ruimte krijgt. Er is uiteraard deskundige begeleiding aanwezig, met kennis van het terrein en veel ervaring in het onderhoud van natuurgebieden. Men kan dus veel leren over natuur(beheer) en de flora en fauna die in het terrein voorkomen. Ondertussen maken aanwezigen tijdens een kop koffie of soep kennis met gelijkgestemde natuurliefhebbers.
Belangstellenden moeten zich aanmelden, minimaal 2 dagen van te voren, via email: h.toebes@solcon.nl. Voor gereedschap wordt gezorgd. Bovendien wordt er gezorgd voor koffie en thee. JMen kan zelf een klapstoeltje meenemen voor tijdens de koffiepauze. Mensen die mee helpen verzamelen op zaterdag 13 november om 9 uur bij de brandkolk aan de Droppersweg in Winterswijk Woold. Ga (vanuit Winterswijk gezien) vanaf de Gosselinkweg meteen na gebouw Juliana rechts de Droppersweg in. Er wordt tot 13 uur gewerkt.

Paddenstoelenexcursie
op dit moment is de piek van het paddestoelenseizoen. Ze schieten de grond en de bomen uit in alle soorten en maten: groot of klein, giftig of eetbaar, knalgeel of stemmig bruin, de diversiteit van de ruim 5.000 soorten in Nederland is groot. Zeker als men op de juiste plekken zoekt.

Landgoed Tenkink is een schitterend oud scholtengoed met onder meer een prachtig beekbos, een relatief vochtige omgeving dus en daarmee een eldorado voor paddenstoelen. Onder leiding van de zeer ervaren E. Grotenhuis gaan belangstellenden op zoek naar gangbare en vooral ook zeldzame soorten. Tijdens de vorige excursies hebben deelnemers steeds enige tientallen soorten aangetroffen en dat is nu ook de verwachting. Ervaring of bijzondere kennis is voor deze excursie niet vereist. Het is fijn als men een klein spiegeltje meeneemt om de onderkant van de paddenstoelen te kunnen bekijken. 

De excursie is op zaterdag 13 november van 14 tot 17 uur. Aanmelding graag minimaal 2 dagen van te voren, per email: edgrotenhuis@planet.nl. Vertrek is om 14 uur vanaf de Ratumseweg, hoek Hesselinkweg in Winterswijk Ratum. Zorg voor stevig schoeisel, waarmee men ook in wat natter terrein uit de voeten kan.

Op maandagavond 15 november gaan deelnemers tijdens een determinatieavond proberen de soorten die ze in het veld niet konden identificeren op naam te brengen. ook daarvoor kan men zich aanmelden. 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant