<p>Marijt Helmink directeur van De Storm. Foto: Clemens Bielen</p>

Marijt Helmink directeur van De Storm. Foto: Clemens Bielen

Marijt Helmink, nieuwe directeur theater De Storm

Terug naar waar het begon

Door Clemens Bielen

WINTERSWIJK- Op achtjarige leeftijd kwam Marijt vanuit Groenlo naar theater ‘De Storm’ in Winterswijk. Haar eerste kennismaking met het theater. Als ‘balletmeisje’ maakte de uitvoering van Introdans, het dansgezelschap dat dit jaar haar gouden jubileum viert, een grote indruk op haar. Op die plek, in De Storm, is haar grote liefde voor het podium ontstaan.

Nú is ze sinds 1 oktober de nieuwe directeur van ‘De Storm’, waar het allemaal begon. Uitgevlogen maar nu weer terug op het nest. ‘Het voelt als thuiskomen’. Soms bevatten clichés gewoon de waarheid.

Liefde voor het theater
“Op het ‘Marianum’ in Groenlo had ik muziek in het pakket, daar heeft mijn grote liefde voor het podium zich kunnen ontwikkelen. De schoolconcerten waren voor mij de hoogtepunten in het jaar. We moesten zelf ook veel organiseren, het was fantastisch, iets magisch!”

Zoals het theater háár heeft geraakt, zo weet ze ook anderen voor het theater te winnen. Het enthousiasme en de passie spatten ervan af tijdens het gesprek. Degene die met haar praat wordt gewoon ongemerkt de zaal ingetrokken. Zij zorgt voor de click.

Als directeur van ‘De Storm’ moet je volgens haar ook wel een grote affiniteit met theater hebben.
“Een kaasboer, die niet van kaas houdt, heeft wel een uitdaging. Het zou wonderlijk zijn als je als theaterdirecteur niet ongelooflijk veel van theater houdt. Je moet boegbeeld zijn, de mensen een beetje verleiden; je moet wel staan voor wat je verkoopt.”

Via ‘verleiding’ kwam ze ook weer terug naar de Achterhoek. Nadat ze via de studie journalistiek/communicatie en theaterwetenschappen in het westen van het land belandde, keerde ze even naar Groenlo terug om carnaval te vieren. Maar dat pakte anders uit: ze leerde tijdens het carnaval haar huidige man kennen en besloot om terug te keren naar Barlo, waar haar man woont en werkt.

Rijke ervaring
Na haar laatste stage in het theater is ze altijd in de podiumkunsten werkzaam geweest. Ze werkte voor festivals en theaters in verschillende functies. Bij Theater Orpheus in Apeldoorn was ze verantwoordelijk voor het programma. “Verantwoordelijk voor de inkoop, om het maar eens plat uit te drukken”, volgens Helmink. “Daar heb ik met verschrikkelijk veel plezier gewerkt, maar toen de vacature vrij kwam in ‘De Storm’, hoefde ik niet lang na te denken.”

“De Achterhoek heeft vier prachtige theaters in Zutphen, Lochem, Doetinchem en Winterswijk. En – met een knipoog wegens de reclame – als je dan in het misschien wel gezelligste en meest gastvrije theater van die vier mag werken, waar je passie begonnen is, is de beslissing snel genomen.”

Verkenning met een kopje koffie
Hoe ziet de dag van een schouwburgdirecteur eruit?
“Ik begin met het doornemen van de dagbladen op nieuws in de Achterhoek. Verder wil ik veel mensen ontmoeten; dat hoort wel bij een nieuwbakken directeur. We hebben een vrij nieuw team met ook twee nieuwe managers voor de horeca en de marketing. In deze snuffelfase moeten we het pand, de processen en de bezoekers leren kennen. En natuurlijk elkaar. Dus dat betekent veel koffie drinken.”

”Gelukkig is De Storm financieel goed op orde. Dankzij de steun van de overheid zijn we de corona-tijd goed doorgekomen. De gelden komen via de gemeente en de vele trouwe sponsoren binnen, maar de kaartverkoop en de horeca zorgen toch voor de meeste inkomsten. Het is nu dus wel tijd dat de zalen weer volstromen. De voorbereidingen voor volgend jaar moet ik nu gaan opstarten.”

Op zoek naar ontroering
“Als directeur/programmeur ligt er voor mij vooral de opdracht om het theater mee te nemen in de jaren die voor ons liggen en er voor te zorgen dat het theater er voor iedereen is en blijft. En daar ben ik wel van. Ik ben op zoek naar een goed verhaal waar mensen ontspannen, blij of emotioneel van worden, of verhalen die mensen verrijken. Ik wil mensen op het podium krijgen, die wat losmaken bij het publiek. En als het me samen met mijn collega’s vervolgens lukt om die zaal vol te krijgen, dan is mijn avond geslaagd. Niets is erger dan een theateravond, waarbij mensen uit het theater komen met: ach ja, het was wel aardig.”


www.theaterdestorm.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden