<p>Vliegenzwam. Foto: PR KNNV&nbsp;</p>

Vliegenzwam. Foto: PR KNNV 

KNNV natuurwerkdag en paddenstoelenexcursie

MISTE - Natuurvereniging KNNV Oost-Achterhoek houdt op zaterdag 30 oktober een natuurwerkdag en op zondag een paddenstoelenexcursie. Belangstellenden zijn welkom voor deze excursies tijdens de Natuurwerkdag bij Kotmans, in Miste. 

Kotmans is een prachtig landgoed, dat nog volop in ontwikkeling is. Het is mooi om te zien hoe hier relatief jonge natuur naar volwassenheid groeit. De daarmee gepaard gaande groeistuipen bestaan onder meer uit opslag van berkjes en dennetjes. 

Vrijwilligers gaan, voor de vijfde keer alweer, in een ontspannen tempo met takkenschaar en zaag aan de slag om dit jonge grut te verwijderen, zodat biodiversiteit verder de ruimte krijgt. Er is uiteraard deskundige begeleiding aanwezig, met kennis van het terrein en veel ervaring in het onderhoud van natuurgebieden. Deelnemers kunnen dus veel leren over natuur(beheer) en de flora en fauna die in het terrein voorkomen. Ondertussen maakt men tijdens een kop koffie of soep kennis met gelijkgestemde natuurliefhebbers.

De dag staat onder leiding van H. Toebes. Wie zin heeft om mee te doen, kan zich aanmelden per email, minimaal 2 dagen van te voren: h.toebes@solcon.nl. Aanmelding is verplicht. Voor gereedschap wordt gezorgd. Bovendien wordt er gezorgd voor koffie/thee en warme soep. Neem wel graag eigen boterhammen mee. Deelnemers verzamelen op zaterdag 30 oktober om 9.30 uur bij de werkschuur op de Kotmansweg, Winterswijk Miste. Ter hoogte van de parkeerplaats, halverwege de Kotmansweg, gaat men het bomen/dialectpad in. Dat loopt tot aan de werkschuur. Zorg voor stevig schoeisel en eventueel een klapstoeltje voor de pauze. Er zijn handschoenen, maar het is fijn als men eigen handschoenen meeneemt. Er wordt tot ongeveer 15.30 uur gewerkt. Het is ook mogelijk om alleen in de ochtend of middag te komen. Geef dat dan even aan bij de aanmelding. 

Paddenstoelenexcursie De Leemputten
Paddenstoelen groeien het hele jaar, maar in de herfst toch wel het uitbundigst. Er zijn er momenteel heel veel te vinden. Groot of klein, giftig of eetbaar, knalgeel of stemmig bruin, de diversiteit van de ruim 5.000 soorten in Nederland is onuitputtelijk. Zeker als men op de juiste plekken zoekt.

 De Leemputten in Zwolle is een schitterend, vochtig gebied, dat is ontstaan uit voormalige leemafgravingen. Op 31 oktober is er een paddenstoelenexcursie naar De Leemputten.
Sinds 1978 is het een natuurgebied met vennen, vogelweides en prachtige lanen. Het gebied is een paradijs voor paddenstoelen, vanwege de vochtigheid, de aanwezigheid van dood hout en de variatie in landschap en vegetatie. Onder leiding van de zeer ervaren gids E. Grotenhuis gaan belangstellenden op zoek naar gangbare en vooral ook zeldzame soorten paddenstoelen. De verwachting is dat er een grote variatie aan soorten gevonden wordt. Ervaring of bijzondere kennis is voor deze excursie niet vereist. Het is handig een klein spiegeltje mee te nemen, zodat men makkelijk de onderkant van de paddenstoelen kan bekijken.

De excursie is op zondag 31 oktober van 14t tot 17 uur. Aanmelding graag minimaal 2 dagen van te voren, per email: edgrotenhuis@planet.nl. Geef even aan met hoeveel personen je komt en of men in Winterswijk of bij de Leemputten aanhaakt. Vertrek is om 14 uur per auto vanaf het VVV kantoor aan het Mevr. Kuipers-Rietbergplein in Winterswijk. Of kom direct naar De Leemputten. Deelnemers verzamelen daar om 14.20 uur bij café Haak en Hoek, Holterhoekseweg 6 in Zwolle, tussen Groenlo en Meddo. Zorg voor stevig schoeisel, waarmee men ook in wat natter terrein uit de voeten kan.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden