Wethouder Tannemaat: "Wij willen onze maatschappelijke plicht vervullen." Foto: Bernhard Harfsterkamp.
Wethouder Tannemaat: "Wij willen onze maatschappelijke plicht vervullen." Foto: Bernhard Harfsterkamp.

Honderd extra plaatsen voor noodopvang in AZC Winterswijk

Extra opvang voor maximaal een jaar

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – “In Winterswijk staan drie gebouwen leeg”, zegt wethouder Henk Jan Tannemaat. “Daar willen we voor één jaar honderd Afghaanse vluchtelingen opvangen.” In het Asielzoekerscentrum (AZC) wonen nu 400 vluchtelingen. Er is plek voor 500 en daarom heeft het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) gevraagd de honderd extra plaatsen nu te mogen gebruiken. Burgemeester en wethouders hebben daar op woensdag 13 oktober mee ingestemd. In de middag is de buurt ingelicht.

Maatschappelijke plicht
Wethouder Tannemaat vind het vervelend, dat de buurt hiermee word geconfronteerd. In augustus werd na een onderzoek over overlast die bewoners van het AZC veroorzaken of zouden veroorzaken nog met de omwonenden afgesproken dat er niet meer dan 400 mensen worden opgevangen. De extra vluchtelingen vanuit Afghanistan zagen toen nog maar weinigen aankomen. “Er komen 1200 mensen naar Nederland. Die willen we niet alleen in sporthallen opvangen. Wij willen onze maatschappelijke plicht vervullen”, zegt Tannemaat.

Alleen gezinnen en LHTBTI+-ers opgevangen
De extra op vang is een tegenvaller voor de buurt. De wethouder erkent dat er een verplichting is naar de omwonenden. “Die hebben we altijd al gehad. Het COA heeft daar steken laten vallen. Nu zullen we het COA dwingen de afspraken na te komen.” Dat betekent dat Tannemaat de buurt heeft verzekert dat de extra opvang over een jaar voorbij is. “In Winterswijk worden alleen gezinnen en LHTBTI+-ers opgevangen. Ook zullen we er iets tegenover stellen. De vijftien raddraaiers, die er nu zijn, gaan weg en worden overgeplaatst.” Afgesproken is dat de politie bepaalt wanneer er opnieuw sprake is van overlast. Is dat zo, dan gaan de overlastveroorzakers weg.

Goed gesprek met de buurt
De buurt is woensdagmiddag om 17.15 uur ingelicht. Om 18.00 uur is een brief met informatie over de tijdelijke opvang bij alle omwonenden bezorgd. “We hebben vanmiddag een goed gesprek gehad”, zegt Tannemaat. “Natuurlijk was de buurt verrast, wie niet?” De wethouder zegt het terecht te vinden dat er in de buurt wantrouwen is. Zo is de beloofde beheergroep, waarin de COA en een afvaardiging van de buurt zouden overleggen, nooit ingesteld. Dat zal nu vanaf 1 december wel gebeuren. Ook komt er extra geld voor onderwijs en kinderopvang. “De buurt is kritisch over wat is afgesproken, maar wel positief”, zegt Tannemaat.

Fractievoorzitters gemeenteraad akkoord
De fractievoorzitters zijn op de hoogte gebracht. “Die zijn unaniem akkoord.” Dat hoeft niet te verbazen. Bij een vorige vluchtelingencrisis kwam de VVD met een voorstel om extra vluchtelingen op te vangen. De hele gemeenteraad stemde hier toen mee in. Gedacht werd om een leegstaande vleugel van de Vredense Hof hiervoor in te richten. Daar is door het COA serieus naar gekeken, maar uiteindelijk bleek het niet nodig te zijn. “Wij hebben een uniek AZC met 40 voordeuren.” Nergens in Nederland bestaat een AZC uit “echte” woningen. “Nu is de COA aan zet”, zegt Tannemaat, “Die moet zich nu naar de buurt toe echt bewijzen.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden