De Borkense Baan. Foto: PR KNNV
De Borkense Baan. Foto: PR KNNV

KNNV Natuurwerkdag Borkense baan

Een helpende hand werkt in de natuur! 

WINTERSWIJK - Natuurvereniging KNNV Oost-Achterhoek houdt op zaterdag 16 oktober al weer de derde natuurwerkdag van dit najaar. Na twee drukbezochte en gezellige dagen in de Winterswijkse steengroeve en de Lieveldse Besselinkschans gaan belagstellenden deze keer aan de slag op de Borkense baan in Kotten.

De Borkense baan
De Borkense baan was vroeger een spoorlijn, maar is al meer dan 40 jaar buiten gebruik. Het spoor ligt er deels nog, maar het is verder natuur wat hier de klok slaat. Er is hier veel variatie in het landschap. Het stenige talud is voor de zandhagedis en andere reptielen een ideale plek om op te warmen. Het traject van 4 kilometer vormt een prachtige groene verbinding tussen bosjes in de omgeving. Amfibieën als kikkers en salamanders voelen zich thuis in de poelen langs de voormalige spoorbaan en er groeien verschillende soorten orchideeën en andere zeldzame planten. Daar profiteren vervolgens weer meer dan 25 soorten dagvlinders van.

Enig onderhoud van dit prachtige natuurgebied is noodzakelijk om de soortenrijkdom en landschappelijke kwaliteit in stand te houden. Zo moet bijvoorbeeld opslag van jonge boompjes worden verwijderd.
Vrijwilligers gaan in een ontspannen tempo met takkenschaar en zaag aan de slag om ervoor te zorgen dat de soortenrijkdom hier in stand blijft en zich verder kan ontwikkelen. De zandhagedis zal hen dankbaar zijn. Er is uiteraard deskundige begeleiding aanwezig, met kennis van het terrein en veel ervaring in het onderhoud van natuurgebieden. Deelnemer kunnen veel leren over natuur(beheer) en de flora en fauna die in het terrein voorkomen. Ondertussen maakt men tijdens een kop koffie of soep kennis met gelijkgestemde natuurliefhebbers.

De dag staat onder leiding van H. Toebes, een ervaren en enthousiaste KNNV kracht. Opgave graag per email, minimaal 2 dagen van te voren: h.toebes@solcon.nl. Voor gereedschap wordt gezorgd. Bovendien zorgt KNNV voor koffie/thee en heerlijke warme soep. Neem wel graag eigen boterhammen mee. Deelnemers verzamelen op zaterdag 16 oktober om 9.30 uur op de hoek van de Borkense baan en de Kuipersweg in Winterswijk Kotten. Zorg voor stevig schoeisel en eventueel een klapstoeltje voor de pauze. Er zijn handschoenen, maar het is fijn eigen handschoenen mee te neme. Er wordt gewerkt tot 15.30 uur. Het is ook mogelijk om alleen in de ochtend of middag te komen. Geef dat dan even aan bij de aanmelding.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden