De werkgroep met van links naar rechts: Suzie, Annelies, Yvonne, Tony, Non, Janet en Marijke. Op de foto ontbreekt Eli. Foto: Verona Westera
De werkgroep met van links naar rechts: Suzie, Annelies, Yvonne, Tony, Non, Janet en Marijke. Op de foto ontbreekt Eli. Foto: Verona Westera

Winterswijk Oost zet zich in voor nieuw buurtcentrum

Algemeen

Buurt-bewoners opperen veel plannen tijdens inloop

Door Verona Westera

WINTERSWIJK- Als het aan Suzie Dekker, Yvonne Woordes en Tony Dekker ligt kan het buurhuis in de Winterswijk Oost niet snel genoeg open gaan. Toch zijn er nog heel wat praktische zaken die geregeld moeten worden voordat de deuren van de ontmoetingsruimte in de Molukse kerk ook daadwerkelijk open kunnen gaan. Het bestuur van de werkgroep Winterswijk Oost is bezig met het oprichten van een stichting. Afgelopen woensdag konden buurtbewoners hun plannen en ideeën voor het nieuw op te richten buurthuis spuien. “De opkomst was overweldigend. Er kwamen zo veel mensen, het zat hier vol”, vertelt Suzie. Het bestuur kan er mee aan de slag. 

Dat er iets in de wijk moet gebeuren staat voor Suzie, Tony en Yvonne wel vast. “We voelen ons zo’n beetje het afvalputje van Winterswijk”, laat Yvonne weten. “Er is hier niets voor de bewoners. Geen ontmoetingsplek, geen pinapparaat, geen winkel. Niets is er meer. De gemeente is gestart met de herinrichting van de wijk, in de Pijnboomstraat en de Abeelstraat, maar het is om onbekende redenen gestopt”, laat Yvonne weten. Tony en Suzie knikken instemmend. “Het is schrijnend met name voor de ouderen”, vindt Suzie. “Het begon eigenlijk al jaren geleden. De supermarkt was echt een ontmoetingsplek. Nu staat het pand al jaren leeg en is er veel overlast”, verduidelijkt Tony. “Het moet geen tweede AutoPalace worden. De gemeente is verplicht wat te doen tegen de verloedering”, klinkt Yvonne strijdvaardig. Suzie is het met haar eens: “Er is zo veel overlast, ook door drugsgebruik.” Tony weet dat ook ouderen in de buurt bang zijn door de situatie die is ontstaan rond het leegstaande pand.
“We zijn met toenmalig wethouder Zomer de hele wijk door gegaan om te bekijken wat er gedaan kon worden om het te verbeteren. Dat was net voor corona, maar er komt niets van terecht”, vreest Yvonne. “We moeten nu zelf aan de slag en dat gaan we dan ook doen”, laat Tony weten. “De ruimte in de Molukse kerk is beschikbaar. Dat is al een stap.”

‘We voelen ons
zo’n beetje het
afvalputje van
Winterswijk’


De werkgroep Winterswijk Oost vond dat het tijd werd om de koppen bij elkaar te steken. Op dit moment wordt er hard gewerkt om een stichting op te richten, stichting Samen Senang. Samen ‘Senang‘ betekent je lekker/gelukkig voelen in je vel, je prettig of behaaglijk voelen. Senang geeft ook aan dat iemand zich ergens op zijn plek voelt.

‘Het moet
geen tweede
AutoPalace
worden’


Vanuit deze stichting wordt een buurtcentrum opgezet voor alle buurtbewoners. Suzie: “Tijdens de coronaperiode was er zo veel eenzaamheid, met name onder ouderen. We willen ook voor hen wat doen, maar ook zeker voor jongeren. Ik weet nog dat onze kinderen hier vroeger speelden, rond de Molukse kerk en zij hebben er goede herinneringen aan. Ik zou zo graag willen dat we iedereen in de wijk kunnen bereiken en iets voor ze kunnen betekenen. Mensen uit alle culturen en van alle leeftijden.”

Klein beginnen
Suzie realiseert zich, net als Tony en Yvonne, dat zij echter klein moeten beginnen. Tony: “We gaan nu aan de slag met alle ideeën en plannen. Het is belangrijk dat mensen hun zegje kunnen doen. En we moeten naar de notaris om de stichting officieel op te richten. Maar daarvoor is eerst een startkapitaal nodig.” Het drietal is er van overtuigd dat het buurtcentrum over niet al te lange tijd open zal moeten kunnen gaan. “Wij pakken nu ook door”, aldus Yvonne.

Koffie inloop
Dat er belangstelling is bleek wel uit de opkomst. Mensen konden ideeën aanleveren en deden dat ook. “Er zaten hele goede plannen tussen. Van cursussen en speelgoed uitleen, repairshop, dansen, cultureel koken. Er kwamen zeer diverse activiteiten voorbij. “We hebben alles opgeschreven en meteen een naam gekoppeld aan een aantal activiteiten. Dan kunnen mensen er vast mee aan de slag”, vertelt Suzie. “We hopen al heel snel te kunnen beginnen met een koffie-inloop. Dat moet snel te regelen zijn. Heerlijk om zo veel betrokkenheid te zien vanuit de buurt”, besluit Suzie.

‘Wij pakken
nu ook door’

Mensen die een bijdrage willen leveren aan het nieuwe buurtcentrum, of een donatie willen doen, kunnen contact opnemen met Tony Dekker: tonydekker@live.nl 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant