Van links naar rechts: Johan Oonk, Gerrit Lievers en Henk Mengers. Foto: Verona Westera
Van links naar rechts: Johan Oonk, Gerrit Lievers en Henk Mengers. Foto: Verona Westera

Woongroep Den Pollewik

WINTERSWIJK - “Papiertjes moet je opruimen hoor.” Een van de bewoners van woongroep Den Pollewik aan de Meijerink maakt een ronde met de rollator. Onderweg worden alle rommeltjes opgeruimd, want rond het wooncomplex moet het netjes zijn en blijven. De woongroep geeft de bewoners van de 21 appartementen een gevoel van verbondenheid, verantwoordelijkheid voor en naar elkaar, maar zeker ook vriendschap. Er is een gemeenschappelijke ontmoetingsruimte en een gezamenlijke tuin, maar iedereen heeft privacy in het eigen huurappartement. Den Pollewik bestaat inmiddels 25 jaar. 

 Door Verona Westera

“Dit is een voorbeeldproject van De Woonplaats”, legt Johan Oonk, penningmeester van de vereniging uit. “Den Pollewik is de enige gestructureerde vereniging binnen de Woonplaats”, vertelt hij. 

Het principe is eigenlijk eenvoudig. Mensen met een jaarinkomen onder (ongeveer) 32.000 euro, vanaf 50 jaar kunnen zich aanmelden voor een wachtlijst. Wanneer er een appartement vrij komt worden mensen van deze lijst uitgenodigd voor een gesprek. “Het is natuurlijk wel belangrijk dat de nieuwe bewoners in de groep passen”, legt secretaris Henk Mengers uit. “De vertrouwenscommissie besluit na een tweede gesprek of de kandidaten geschikt zijn. Er wordt ook wel wat van hen verwacht. We doen veel samen. Onderhoud van de tuin, opruimen om het gebouw. We hebben een gemeenschappelijke ruimte. Verder zijn er een aantal keren per jaar leuke activiteiten. Zo zijn we pas met een huifkar weggeweest om het 25-jarig bestaan van Den Pollewik te vieren. Nieuwe bewoners moeten wel daarvoor open staan.” Als de commissie akkoord is kunnen de praktische zaken met De Woonplaats geregeld worden. Belangstellenden moeten zich dan ook inschrijven zowel bij Den Pollewik als ook bij De Woonplaats.

De familie Lievers woont nu ongeveer een jaar in Den Pollewik en voelt zich er thuis. Gerrit Lievers: “Het is fijn om sociale contacten te hebben. Er is altijd wel iemand die meehelpt met een klusje of even wil kletsen.” Familie Lievers stond wel 2,5 jaar op de wachtlijst. “Soms duurt het lang, maar het kan ook zijn dat er snel een appartement vrijkomt”, weet Johan. “De familie Lievers vond het geen probleem om een tijd op een woning in Den Pollewik te wachten, maar juist een voordeel. “Als je op de wachtlijst staat wordt je al lid van de vereniging Den Pollewik en kun je meedoen met de activiteiten. Zo leer je alvast je toekomstige buren kennen. Daarnaast is het zo dat je meer tijd hebt om op te ruimen en spullen weg te doen voordat je ook echt verhuist.” Familie Lievers had al eerder een woning in het complex kunnen betrekken, maar wilde liever niet op de bovenste verdieping wonen. “Ik heb gewacht op een woning op een lagere verdieping. Dat wilden we graag.” Ook wilde Lievers zijn kanaries meenemen. “Daarover wordt in de vergadering met de bewoners dan gesproken en gestemd”, legt Johan uit. “Niet iedereen is het er dan mee eens, maar het is een democratisch systeem. Dus het hok voor de kanaries is op een plek gekomen waar niemand er last van heeft. Nu komen ook de andere bewoners regelmatig een kijkje nemen”, lacht Johan. “We kunnen er wel een bankje plaatsen”, grapt Gerrit. 

Op dit moment staan er geen mensen op de wachtlijst. Op 29 oktober is er een open huis van 14 tot 17 uur. Ook op 30 oktober kunnen belangstellenden een kijkje komen nemen. Henk: “De gemeenschappelijke ruimtes zijn dan open en mensen kunnen een van de appartementen bekijken. Zo krijgen ze een goede indruk.” De appartementen zijn levensloopbestendig en er is een lift in het pand aanwezig.

 Wie meer informatie wil kan mailen naar secretariaat.denpollewik@gmail.com.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden