V.l.n.r. Ton Mengerink, Mark van Dam en Gerben Grooten: ‘De drempels moeten weg.’ Foto: Han van de Laar
V.l.n.r. Ton Mengerink, Mark van Dam en Gerben Grooten: ‘De drempels moeten weg.’ Foto: Han van de Laar

WoooW staat in de steigers en krijgt steeds meer vorm

Algemeen

‘De kogel is door de kerk’

Door Han van de Laar

WINTERSWIJK - Ton Mengerink, directeur-bestuurder van de bibliotheek Oost Achterhoek, Mark van Dam, voorzitter van de Winterswijkse Uitdaging en Gerben Grooten, directeur-bestuurder van Boogie Woogie zijn blij met de steun die door de politieke partijen is uitgesproken tijdens een politiek forum over het Cultuurkwartier. Op onderdelen zijn er kanttekeningen geplaatst, maar er is op de info-avond van 18 september groen licht gegeven voor de volgende fase. De kogel is door de kerk, het plan kan verder worden uitgewerkt. 

De werktitel is nu het dynamisch woord WoooW, dat een afkorting is van Winterswijk ontmoet, ontdekt en ontplooit. Deze kernbegrippen kunnen zo op alle drie de organisaties worden geplakt. Naast een maquette die de omvang van het te ontwikkelen gebied aangaf, was er nog een aantal stellingen waar reacties op gegeven konden worden. Hieruit bleek dat een aanpak van het gebied tussen Weurden-Spoorstraat-Roelvinkstraat en Dingstraat door iedereen erg belangrijk wordt gevonden. Het gaat daarbij om een totaalontwikkeling van wonen en winkels, parkeren, groen en het nieuwe gebouw voor onze instellingen.

Duurzaam en laagdrempelig
De drie organisaties hadden elkaar ook al eerder gevonden en werken volop samen. Voor de ontwikkeling van het Cultuurkwartier is er succesvol gewerkt aan een gezamenlijke visie. Alle drie hopen ze dat er in de loop van het jaar 2024 verhuisd kan worden. Mark: “Dit is een mooie plek die erg veel toevoegt aan de entree van ons centrum. Het gebied en de gebouwen moeten duurzaam en laagdrempelig zijn voor iedereen. Drempels willen we wegnemen. Ook na winkeltijd moet er van nog alles te doen zijn in een gebied waar reuring is, dat leeft, mensen naar zich toetrekt.” Gerben: “De plannen zorgen voor een goede invulling van onze werkzaamheden. We werken dus al langer over en weer samen. Wat zou het mooi zijn om dat vanuit één gebouw te doen waar volop mogelijkheden en geschikte ruimtes zijn. Nu is het voor ons allemaal behelpen.” Ton: “Als we nu een cursus geven moeten we de klapstoelen tussen de boekenrekken zetten, dat is toch niet van deze tijd. We doen zoveel meer dan alleen boeken uitlenen. Maar lopen continu tegen beperkingen aan in het huidige gebouw. Voor diverse activiteiten gaan we nu al naar Boogie Woogie. Voor sommige mensen is ‘over het spoor’ een te grote drempel. Het werken op twee verdiepingen is ook complex en we missen dus cursus - en activiteiten ruimte.”

Krakkemikkig
Het is dan ook geen toeval dat de Winterswijkse Uitdaging onderdak heeft gevonden bij Boogie Woogie. Je zou kunnen zeggen dat het een vooruitziende blik is, die alvast laat zien wat er mogelijk is. Mark: “We zijn blij dat we hier zitten, maar het is wel een volledig verouderd gebouw, vijftig jaar oud inmiddels en letterlijk vol drempels en obstakels.” Gerben voegt er aan toe: “Krakkemikkig en absoluut niet duurzaam. Kijk eens wat je alleen al kunt besparen aan energie bij een nieuw duurzaam gebouw. Deze investering moet je in dat opzicht over de lange termijn bekijken.”

Nu het plan de volgende fase ingaat, worden er door het ambtelijk apparaat diverse mogelijkheden uitgewerkt, die naar verwachting in januari 2022 aan de raad worden gepresenteerd. Bij groen licht vindt er een architectenselectie plaats. Mark: “Het gebouw moet ook groeipotentie hebben en niet alleen een invulling van de huidige werkzaamheden zijn. Het moet zich kunnen ontwikkelen en flexibel zijn, zodat het een echte verrijking is voor Winterswijk. Er kunnen exposities gehouden worden en nieuwe activiteiten ontstaan. Daarmee draagt het stevig bij aan de beleving van het centrum van Winterswijk. En beleving is voor de toekomst van het centrum noodzakelijk. Gelukkig wordt dat inzicht breed gedragen.”

Samenwerken
Ton: “Je kunt niet heel Winterswijk in dit gebouw stoppen, maar wel met heel Winterswijk samenwerken. Onze kracht is dat we nu dingen goed samen doen en op die basis willen uitbreiden. We hebben regelmatig contact over de inhoud en nu in deze volgende fase dus ook over het plan van eisen.” Gerben: “Onze samenwerking is geen ‘moetje’, maar het moet wel. De tijd is er rijp voor. Het is een ontwikkeling die niet in geld is uit te drukken, maar vooral zeer de moeite waard is. We gaan hier iets moois neer zetten voor Winterswijk. Samen kunnen we meer. Het wordt WoooW!”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant