<p>Carel Lindeman (rechts) en Fons Kwak. Foto: Sander Damen</p>

Carel Lindeman (rechts) en Fons Kwak. Foto: Sander Damen

Woolds Mansleukoor zingt weer van alles wat

WOOLD - Het Woolds Mansleukoor werd in februari 1975 opgericht tijdens het Wooldse Carnaval. “Dat carnaval was geen lang leven beschoren, maar zorgde er wel voor dat het koor opgericht werd”, vertelt secretaris Carel Lindeman. “Vier van de leden uit 1975 zijn nog altijd lid. In 2025 bestaan we al weer vijftig jaar.” Het koor kwam door corona anderhalf jaar niet samen maar pakt nu op een nieuwe oefenlocatie de draad van voor corona weer op. “Ik ben blij dat we geen leden hebben verloren”, zegt voorzitter Fons Kwak.

Door Sander Damen

“Ik krijg er zoveel energie van”, verklaart Carel zijn liefde voor het koor. “Als ik moe ben en met vierkante ogen aan het bankhangen ben en ik toch naar de repetitie van het koor ga, dan ga ik zingend weer naar huis. Ook is het fijn deel uit te maken van een vereniging. Ik ben ooit wel van twee koren lid geweest, maar voel me bij het Manleuskoor thuis.”

Iedereen welkom
Anno 2021 telt het koor dertig leden. Leden hoeven niet persé uit ‘t Woold te komen. “De meesten komen uit Winterswijk-Dorp, Brinkheurne en Woold”, vertelt Fons. “Iedereen is bij ons welkom. Wij doen ook geen stemtest. Wij zijn een gezelligheidskoor maar onze dirigent Klaas-Jan Kos probeert er wel uit te halen wat er in zit.”

Dat doet de dirigent tijdens de wekelijkse repetitie op woensdagavond. Voor corona gebeurde dat in de schoppe van Berenschot’s Watermolen, nu vinden de repetities plaats bij Hotel Café Restaurant De Lindeboom. “Berenschot ging een andere invulling geven aan de Schoppe”, licht Fons toe. “We repeteren altijd ruim twee uur, maar we zijn wel een echt gezelligheidskoor, dus we beginnen met een kop koffie of een borrel en daar eindigen we ook mee.” “Fons en ik zijn wel vaak bij de laatsten”, lacht Carel.

Concerten
Dat de repetitieruimte niet in Woold is, vinden de heren geen probleem. “Brinkheurne licht tegen Woold aan”, zegt Fons. “In De Lindeboom oefenen we in de kelder en dat is een prima ruimte voor ons. We zijn een gezelligheidskoor maar treden wel regelmatig op. Soms doen we dat samen met andere koren of met ‘geleende’ extra zangers. We worden vaak gevraagd voor optredens, bijvoorbeeld tijdens het bevrijdingsconcert op ‘t Hilgelo twee jaar geleden. Ik vind het zelf heel leuk om in bejaardentehuizen op te treden. Dan zingen we liedjes van vroeger. Die mensen genieten daar echt van.”
Het Woolds Mansleukoor zingt hoofdzakelijk a capella en het repertoire is enorm breed. “Van pop tot barbershop, van klassiek tot klompendans, van drankliederen tot Duitse schlagers, van geestelijk tot geestig, van ballads tot byzantijns”, lacht Carel. “Ofwel: van alles wat.”

Corona
Door corona was het koor al anderhalf jaar niet bij elkaar. “Een bewuste keuze”, zegt Fons. “We wilden geen risico’s lopen.” Nu de beperkingen van corona niet meer gelden, wordt er weer gerepeteerd. Concerten staan nog niet op de agenda, maar als dat weer zover is, dan wordt dat op de Facebookpagina van het koor en door middel van een advertentie in Achterhoek Nieuws bekendgemaakt. Een activiteit is al wel al bekend. “We zijn gevraagd bij het toneelstuk van de Wooldse toneelvereniging Ons Genoegen, ‘Boer’nleu in oorlogstied’ dat al een paar keer uitgesteld is, maar nu in het voorjaar plaats gaat vinden.”

Nieuwe leden welkom

Het koor kent een groot aantal trouwe leden. Onlangs zijn er weer twee nieuwe leden toegetreden. “Veel leden zijn al twintig tot dertig jaar lid”, vertelt Carel. “Nieuwe leden zijn altijd welkom. Waar ze ook vandaan komen of hoe hun stem ook is. We kunnen altijd iedereen inpassen.” Net als andere koren en andere verenigingen kan het koor ook jongere leden gebruiken. “Iedereen die interesse heeft, kan op de woensdagavond naar De Lindeboom komen of een mailtje sturen aan wooldsmansleukoor@gmail.com”, aldus Carel.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden