Drooggevallen beek. Foto: Ton Reerink

Drooggevallen beek. Foto: Ton Reerink

Ton Reerink

Thema-avond: De Achterhoek verdroogt

Landbouw

WINTERSWIJK - Ben Boschker is dierenarts in Aalten. In die hoedanigheid heeft hij al eens een thema-avond gehouden oor IVN en KNNV over de Ziekte van Lyme. Maar Ben is een maatschappelijk betrokken mens en dat uit zich in tal van activiteiten. Nu is de droogte in de Achterhoek een dreiging die hem bezighoudt en waarvoor hij actie onderneemt. Op 13 oktober houdt hij een lezing over dit onderwerp in de Zonnebrinkkerk. Aanvang 20 uur. Kosten: 5 euro voor niet leden, 3euro voor IVN of KNNV leden.

Wat is het probleem? In de winter voert men de overmaat aan water met grote snelheid via de IJssel af naar zee. Vaak was te veel water in het verleden een probleem voor de landbouw en soms bij overstromingen ook voor de burgers. Beken en rivieren werden ingericht op het tijdig afvoeren. Maar ‘s zomers heeft men dat water dikwijls weer heel hard nodig. Al jaren is er een tekort en moet oppompen van grondwater soelaas bieden. Maar dat blijkt nu geen blijvende oplossing te kunnen zijn. Zomers met hoge temperaturen volgen elkaar op en bij de te verwachten klimaatverandering zal dat steeds vaker voorkomen. Het grondwater zakt en de natuur verdroogt. Beken en sloten staan langdurig droog. Bomen verdragen deze droogte niet en sterven.

Wat wordt er aan de droogte gedaan en wat kunnen mensen nog doen? Ben doet voorstellen. Het zalencentrum van de Zonnebrinkkerk is toegankelijk zonder corona check-app. Wel worden nog afstandsregels in acht genomen en zitplaatsen ruim opgezet.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant