Cursisten tijdens een Praktijkles. Foto: IVN Oost-Achterhoek
Cursisten tijdens een Praktijkles. Foto: IVN Oost-Achterhoek

Het IVN afdeling Oost-Achterhoek start met een Natuur Gidsen Opleiding

Algemeen

REGIO - Steeds meer mensen zijn geïnteresseerd in de natuur. Lezen erover in de krant, zien het op het nieuws, kijken naar natuurfilms of volgen via camera’s het nestgedrag van allerlei vogels.

Voor die geïnteresseerden is de Natuur Gidsen Opleiding (NGO). De cursus duurt ongeveer 1,5 jaar, waarbij men tweewekelijks een dinsdagavond met aansluitend een zaterdagochtend allerlei natuurzaken behandelt en onderzoekt. Tijdens de cursus krijgt de cursist uitleg over de flora en fauna van het gebied. Ook milieutechnische aspecten en cultuurhistorische ontwikkelingen komen aan de orde. Daarnaast is het enthousiast overbrengen van de opgedane kennis onderdeel van de opleiding. Natuurgids worden vraagt veel waarnemen zoals kijken, luisteren, ruiken en voelen. Werken met hoofd, hart en handen hoort daar bij. De opgedane informatie wordt thuis uitgewerkt en later gezamenlijk besproken. Ontdekken hoe de samenhang in de natuur tot stand komt en dat alles afhankelijk is van elkaar, is misschien wel het mooiste van de Natuur Gidsen Opleiding.

Om deel te kunnen nemen worden er geen specifieke vaardigheden gevraagd. Het is juist de bedoeling van deze IVN cursus om te werken aan biologische kennis, overbrengen van informatie en het omgaan met een groep. Ongeveer 25 theorielessen en 25 praktijklessen. Verder zijn er nog een aantal opdrachten, zowel individueel als in groepsverband, gedurende de cursus.

Na 1,5 jaar, een ervaring rijker, vele nieuwe vrienden erbij en heel, heel veel wijzer verwonderen cursisten zich nog veel meer over alles om zich heen. Zien zij verbanden en nemen heel anders/nauwkeuriger waar. Men kan van al het geleerde veel doorgeven aan andere belangstellenden. 

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via mail ivn-oostachterhoek@kpnmail.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk