Roos Wissink gaat regelmatig op pad om vuil op te ruimen. Foto: Sander Damen
Roos Wissink gaat regelmatig op pad om vuil op te ruimen. Foto: Sander Damen

Voor Roos Wissink is het elke dag World Clean Up Day

WINTERSWIJK - Aanstaande zaterdag 18 september is het World Clean Up Day. Het doel van die dag is dat mensen aan de slag gaan met het opruimen van hun (woon)omgeving. Voor de bijna vijfenzeventigjarige Roos Wissink is het elke dag World Clean Up Day. Of beter Winterswijk Clean Up Day. Dan doet ze met haar grijper en afvaltasje haar dagelijkse ommetje waarbij ze al het afval dat ze ziet verzamelt. En dat blijft niet onopgemerkt.

 Door Sander Damen

“Ik denk dat ik er in het begin van de coronatijd mee begonnen begonnen ben”, vertelt Roos. “Destijds liep ik elke dag naar de sportschool en ik irriteerde me aan al het afval dat ik onderweg zag. Ik ben toen begonnen met het met de hand op te raken, maar dat vond ik vies en daarom ben ik begonnen met een grijper.”

Cadeaus
Die grijper kon Roos ook van de gemeente krijgen, maar ze geeft de voorkeur aan haar vertrouwde grijper die ze ooit eens tijdens een opruimsessie van een buurman kreeg. “Ik heb spierreuma”, vertelt Roos. “Ik heb daarom een grijper nodig die ik makkelijk in kan knijpen. Daarom ben ik heel blij dat de buurman me tot twee keer toe een grijper heeft geschonken.”

De buurman is niet de enige die haar inzet voor een schoner Winterswijk kan waarderen. “Mensen beginnen een praatje met me en geven me complimenten”, vertelt Roos. “Van sommigen heb ik zelfs cadeaus gekregen. Van een meneer een mooi engeltje en van een mevrouw een mooi flesje van Rituals. Er is ook wel iemand die zegt ‘Laat dat de Rova doen’, maar ik denk dan ‘Jij kan toch ook wel wat meenemen als je toch aan het wandelen bent?”

Bak met bami
Roos loopt elke dag anderhalf uur. Ze komt onder meer over de Bataafseweg, de Kottenseweg, Laan van Hilbelink en Het Weurden. “En onderweg pik ik dan heel wat vuil op”, aldus Roos. “Veel plastic, maar vooral ook peuken. Die vind ik zo vies...”
Roos snapt haar medemens niet altijd. “Dan gaan ze ergens wat eten en drinken waar een bankje staat mét een prullenbak en dan doen ze het afval niet in de prullenbak...” En dan lachend: “gisteren vond ik nog een hele bak met bami.”
Tijdens haar ronde ontmoet Roos veel mensen. “Ik vind dat wel leuk”, vertelt ze. “Want ik ben alleen en dan is het gezellig mensen te spreken. Ik klets wel graag. Maar dat is niet waarom ik het doe. Ik doe het echt voor de kinderen van nu en de dieren. Dat de kinderen een toekomst hebben en de dieren geen afval eten. Het is een druppel op de gloeiende plaat, dat weet ik, maar toch...”

Leuke reacties
Roos hoopt dat meer mensen haar voorbeeld volgen. Soms komt ze wel eens iemand tegen die ook andermans afval opruimt of zegt dat die dat doet. “Ik vind het leuk om te doen, omdat ik leuke reacties krijg en het goed is voor het milieu maar het is ook goed voor mij. Voor mijn geestelijke gezondheid maar ook voor mijn lichamelijke gezondheid. Nu ik dagelijks loop, heb ik de sportschool opgezegd en loop ik, ondanks dat ik reuma heb, veel beter. Mijn fysio was helemaal verrast. Hij zei dat ik vooral door moest gaan.”

Meedoen aan World Clean Up Day
Voor degenen die ook afval willen verzamelen, is zaterdag 18 september een dag om in de agenda te zetten. Dan organiseert The Plastic Soup Foundation de Nederlandse versie van ‘World Clean Up Day’ die dan in honderdtachtig landen tegelijk plaatsvindt.
Men kan zich aansluiten bij een van de lokale acties of een eigen opschoonactie starten. Vooralsnog zijn er twee acties in Winterswijk aangemeld voor open inschrijving. Een van Colubris op het industrieterrein die start om 8.30 uur en een van een gezin aan de Gasthuisstraat met starttijd 10.00 uur.
Op de site worldcleanupday.nl zijn alle acties, dus ook de recent aangemelde, te zien.

De Esch
Naast de open acties zijn er ook besloten acties mogelijk. Zo gaan leerlingen van Vrije Basisschool De Esch onder schooltijd hun omgeving opruimen. De gemeente Winterswijk ondersteunt de acties onder meer door het beschikbaar stellen van opruimmateriaal en het ophalen van het verzamelde afval. Wie mee wil doen aan een opruimactie kan zich via de site worldcleanupday.nl aanmelden, zodat de organisatie grijpers en vuilniszakken aan kan vragen.

Wie zelf een opruimactie wil organiseren, kan die ook via worldcleanupday.nl aanmelden. Materialen als grijpers en plastic zakken kunnen worden aangevraagd via mooi-schoon.nl/wcd/.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden