De leerlingen van groep 7 juichend op het speelplein met het Windy-certificaat. Foto: Han van de Laar
De leerlingen van groep 7 juichend op het speelplein met het Windy-certificaat. Foto: Han van de Laar

Staatssecretaris Dilan Yesilgöz (VVD) op bezoek in groep 7 van de St. Jozefschool

‘Jullie hebben geweldig goede vragen, complimenten hoor!’

Door Han van de Laar

WINTERSWIJK - Het was een drukte van belang in het klaslokaal van groep 7 van de St. Jozefschool. Naast de leerlingen waren er nog diverse genodigden om de prijsuitreiking bij te wonen van het project ‘Van Wind naar Watt.’ Onder die genodigden waren namens het gemeentebestuur burgemeester Joris Bengevoord en wethouder Elvira Schepers aanwezig. Bijzonder was de aanwezigheid van staatsecretaris Dilan Yesilgöz. Via een online verbinding kwam ze rechtstreeks in beeld bij de leerlingen en er ontstond een levendig gesprek tussen hen en de staatssecretaris. Zij was onder de indruk van het niveau van de vele vragen die de kinderen voorbereid hadden. Ze moest goed haar best doen om alle vragen te beantwoorden. Op de vraag over de energiezuinige maatregelen op haar eigen Ministerie van Economische Zaken moest ze het antwoord schuldig blijven: “Oh, dat weet ik zo niet. Dat ga ik meteen uitzoeken, bedankt voor de vraag ernaar!”

Windy
De leerlingen van -toen nog- groep 6 van de St. Jozef School deden mee met het landelijke lespakket ‘Van Wind naar Watt’ en hebben de eerste prijs gewonnen. Deze groep heeft de code weten te kraken, waardoor men een stilstaande windturbine weer kan laten draaien. Om de eerste prijs te winnen, een LEGO Windturbine bouwpakket en een certificaat, heeft de groep een naam bedacht voor een windpark op zee. Er deden 153 basisscholen in Nederland en vier basisscholen in België mee. In totaal zijn 21 inzendingen ontvangen. Een jury, bestaande uit communicatie experts van diverse energiebedrijven en het ministerie, heeft alles bekeken en de inzending ‘Windy’ als leukste en origineelste beoordeeld.

Lespakket
Het lespakket is een initiatief van ‘Wind op Zee’. Namens de Rijksoverheid is het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat verantwoordelijk voor de uitvoering en de plannen voor windenergie op zee. Hiervoor werkt het ministerie nauw samen met andere organisaties, zoals Rijkswaterstaat. Tennet is als beheerder van het hoogspanningsnet ook een belangrijke partner. Net als de diverse energiebedrijven En dan zijn er nog talloze partijen bij betrokken. Van provincies en gemeenten tot belangenorganisaties als Stichting De Noordzee en Natuur & Milieu.

Veel geleerd
De Staatsecretaris: “Jullie hebben meegedaan aan het lespakket. Daardoor hebben jullie veel geleerd over energie en windenergie op zee. Jullie hebben niet alleen de code weten te kraken, maar ook de leukste naam verzonnen voor een windpark. De naam Windy werd door de jury beoordeeld als meest originele. Ik wil jullie daarmee van harte feliciteren. En als het goed is, krijgen jullie van de burgemeester een mooi cadeau.” Daaropvolgend feliciteerde de burgemeester Joris Bengevoord de kinderen en reikte de legodoos uit, waarna wethouder Schepers de certificaten uitdeelde.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden