Hengeveld en Anja Tetelepta al veertig jaar een hecht team in de tandartspraktijk. Foto: PR
Hengeveld en Anja Tetelepta al veertig jaar een hecht team in de tandartspraktijk. Foto: PR

Jan Hengeveld en Anja Tetelepta al veertig jaar een hecht team in de tandartspraktijk

Algemeen

WINTERSWIJK -  Dat iemand veertig jaar een beroep uitoefent of veertig jaar voor een werkgever werkt, is vandaag de dag beste bijzonder. Nog bijzonderder is het als een werknemer en een werkgever veertig jaar als team samenwerken. En nóg bijzonderder als dit in Winterswijk gebeurt. Afgelopen dinsdag, 1 september, vierden tandarts Jan Hengeveld en zijn assistente Anja Tetelepta dit bijzondere jubileum. 

Door Sander Damen

“Ik zat ruim veertig jaar geleden zonder werk toen ik via via gevraagd werd te solliciteren voor de functie van tandartsassistente bij toen nog tandarts Voorink”, vertelt Anja. “Ik dacht laat ik het maar proberen, dan zie ik wel of ik het leuk ga vinden. Na anderhalf dag inwerken, begon ik. En nu zit ik eenenveertig jaar later hier...”
“Gediplomeerd en wel,” voegt Jan toe.

Tandarts Voorink
Een jaar nadat Anja bij tandarts Voorink begon nam Jan Hengeveld de praktijk aan de Wilhelminastraat over van tandarts Voorink. En Anja kwam mee als tandartsassistente.
“Ik kwam letterlijk van een studentenkamertje in dit huis terecht”, lacht Jan. “In die tijd was het gebruikelijk dat tandartsen en huisartsen hun praktijk in huis hadden. De praktijk van tandarts Voorink was prachtig, net een museum. En dankzij Anja, heel schoon.”

Verhuizing
Na zo’n twintig jaar groeide het patiëntenbestand van de praktijk naar een dusdanige omvang dat Jan besloot dat de praktijk ging verhuizen. “Dat moest vanwege hygiëne-eisen van de overheid, omdat er te weinig sanitair was en omdat er geen ruimte was voor een tweede stoel”, licht Jan toe.
In de Gasthuisstraat werd een ruimte gevonden. Anja groeide met de praktijk mee tot de spil van de praktijk. “Zij verzorgde de planning, het contact met de buitenwereld en deed de administratie”, zegt Jan, “Ik hoefde me nergens mee te bemoeien.”

Anja volgde al snel de opleiding tot tandartsassistente en later tot preventie assistente. Door regelmatige bijscholing en cursussen van Anja was ze op tandheelkundig- en computergebied volledig op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Vrijheid
“Ik denk dat ik het veertig jaar vol heb kunnen houden door de vrijheid die ik krijg om mijn werk te doen”, zegt Anja. “Als ik iets door omstandigheden niet af krijg, dan kan ik dat uitstellen, zonder dat ik opgejaagd word. Dat gevoel van vrijheid vind ik heel prettig.”
“Ik ben niet echt een werkgever die zegt wat mensen moeten doen”, vertelt Jan. “Ik vertrouw op de professionaliteit van mijn medewerkers. Wie er uiteindelijk naast me staat aan de stoel, maakt me niet zo veel uit. Dat mogen ze onderling regelen en komt altijd goed.”
Vertrouwen speelt dan ook een belangrijke rol in de arbeidsrelatie tussen Anja en Jan. “Na al die jaren weet Anja bijna alles van me, alleen mijn pincode niet”, lacht Jan.
Ruzie of grote woordenwisselingen hebben ze in de afgelopen jaren niet gehad. “De sfeer is altijd goed geweest. Er zijn ontzettend veel dingen geweest waar we om moesten lachen, en humor is zo belangrijk voor de werksfeer” vertelt Jan. “Het enige nare dat gebeurd is, is dat er twee (oud-) medewerksters aan ziekte zijn overleden. Dat heeft echt wel impact gehad.”

Inmiddels bestaat de praktijk uit twee tandartsen, twee mondhygiënisten en drie assistenten. “We hebben het onderling heel gezellig”, zegt Anja. “Bij ons zijn er geen problemen op de werkvloer.”

Het jubileum van de twee wordt wel gevierd, maar niet heel uitbundig. Daar hebben Anja en Jan geen behoefte aan “We hebben het met de collega’s met koffie en een taartje gevierd en zijn met onze partners uit eten geweest”, vertelt Jan. “Dat was heel gezellig.”

Doorgaan
Ook na veertig jaar gaan Jan en Anja nog steeds zonder tegenzin naar de praktijk. Beiden hebben nog geen plannen om te stoppen met hun werkzaamheden. “Ik vind het nog steeds leuk”, zegt Anja. “Voorlopig ga ik nog even door.”
“We zien wel wanneer het stopt,” aldus Jan. “Ik heb nog steeds veel plezier in mijn werk.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant