Afbeelding
Foto: PR

Alles over het PAGO onderzoek

Partnerbijdrage

Een PAGO staat voor periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek. Afhankelijk van het beroep van de werknemer, kan deze voor een keuring worden opgeroepen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mensen die fysiek belastend werk verrichten, waaronder medewerkers in de bouw, chauffeurs en brandweerpersoneel. Een werkgever is verplicht om een keuring aan te bieden aan de werknemers. Afhankelijk van de beroepsgroep kan een PAGO keuring verplicht zijn voor de werknemer. Het hoofddoel van de keuring is het vroegtijdig opsporen van werkgerelateerde gezondheidsrisico’s en lichamelijke klachten die verband kunnen houden met de werksituatie.

Wat is een PAGO en wat gebeurt er bij de PAGO keuring?

Voorafgaand aan het medisch onderzoek krijgt de betreffende werknemer een vragenlijst die ingevuld naar het onderzoek moet worden meegenomen. Naast de persoonlijke gegevens en algemene vragen over de werksituatie, worden er vragen behandeld over algemene gezondheidssituatie van de werknemer. Er zal onder andere gevraagd worden naar eventuele klachten van de gewrichten, luchtwegen, oren en ogen. Daarnaast wordt er ook gevraagd naar allergieën en of de werknemer betrokken is geweest bij een ongeval. Ten slotte zullen er ook vragen voorbij komen over sociale situaties tijdens en buiten werktijd en of er sprake is van psychische klachten.

Tijdens het medisch onderzoek bespreekt de arts de vragenlijst en voert lichamelijk onderzoek uit. Hierbij worden verschillende metingen verricht, waaronder de bloeddruk en het cholesterol- en suikergehalte in het bloed door middel van een vingerprik. Ook worden lengte en gewicht nagekeken, de tailleomvang gemeten en wordt er een ogen-en gehoortest uitgevoerd. Ten slotte kunnen er ook extra onderzoeken worden uitgevoerd, waaronder een longfunctiemeting, hartfilmpje of fietstest.

Is een PAGO verplicht voor bepaalde beroepsgroepen?

In principe is een PAGO niet verplicht voor de werknemer, maar voor sommige beroepsgroepen kan deze verplicht worden door de regels conform het CAO. Onder andere voor werknemers in de bouw, ambulance-en brandweerpersoneel en beroepschauffeurs is een PAGO verplicht vanwege de risico’s die deze beroepen met zich meebrengen. Voor overige beroepen geldt dat een PAGO niet verplicht is en de werknemer vrijwillig kan deelnemen aan het medisch onderzoek.

Voordelen voor de werkgever en werknemer

Een PAGO keuring bij werknemers kan ten goede komen bij het goed blijven functioneren van de organisatie. Het personeel kan immers alleen optimale werkprestaties leveren wanneer zij gezond en fit zijn. Met de PAGO krijgt de werkgever de bevestiging dat het personeel in gezonde toestand verkeert en gezondheidsrisico’s zo klein mogelijk gehouden kunnen worden.

Ook voor werknemers zijn er voordelen aan de keuring verbonden. Ten eerste krijgt de werknemer bij het onderzoek inzicht in zijn of haar medische toestand en kunnen er eventueel zelf maatregelen worden genomen voor een gezondere levensstijl. Ook kunnen gezondheidsrisico’s in een vroeg stadium worden opgespoord, waardoor verergering van gezondheidsklachten kan worden voorkomen. Ten slotte krijgt de werknemer ook een advies mee na de keuring met tips om werk en gezondheid in een goed evenwicht te houden.

Kosten PAGO

Afhankelijk van welk onderzoek wordt uitgevoerd, lopen de kosten voor een PAGO uiteen per soort onderzoek en afhankelijk van welk bedrijf betrokken is bij de keuring. Bij HR navigator kunt u kosteloos PAGO aanbieders vergelijken en een offerte met prijsopgave aanvragen voor de aanbieder die het beste aansluit bij uw bedrijf en personeel.

Waar is een PAGO onderzoek nuttig voor?

Met het onderzoek kan er ten eerste veel leed bespaard worden. Door de tijdige opsporing van eventuele gezondheidsrisico’s bij de werknemer kunnen maatregelen worden getroffen, zodat de bestaande gezondheidsklachten niet verder verergeren. Dit kan voorkomen dat een werknemer langdurig ziek of arbeidsongeschikt raakt, wat de werkgever veel geld kan kosten. Ook heeft het onderzoek een positieve invloed op maatregelen die de werkgever al genomen heeft om de werksituatie gezonder te maken voor alle werknemers. De resultaten van het onderzoek kunnen aantonen of de maatregelen effect hebben gehad en welke maatregelen er eventueel nog nodig zouden kunnen zijn voor een optimaal functionerende, gezonde werkvloer.

Dit artikel wordt u aangeboden door HR Navigator. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant