<p>Ruud en Conny Aries: &#39;Camping de Italiaanse Meren is ons tweede huis.&#39; Foto: Lineke Voltman</p>

Ruud en Conny Aries: 'Camping de Italiaanse Meren is ons tweede huis.' Foto: Lineke Voltman

Familie Aries al 76 jaar naar camping Italiaanse meren

KOTTEN-WINTERSWIJK - “Camping de Italiaanse Meren in Kotten is echt ons tweede huis,” zegt Ruud Aries, woonachtig in Graft, als we praten over het feit dat hij dit jaar voor de 76ste keer vakantie viert op deze camping. Sinds 1945 komt hij hier elk jaar, eerst met zijn ouders daarna met zijn vrouw Conny, hun kinderen en nog later ook met de kleinkinderen.

Door Lineke Voltman

Het zal niet vaak voorkomen dat een gezin al zoveel jaren op dezelfde camping op vakantie gaat. Ruud vertelt hoe het begonnen is. “Ik ben geboren in 1942 en we woonden in Amsterdam. Toen de oorlog in 1945 voorbij was, wilden mijn ouders er wel even uit en mijn moeder had een oom die in Winterswijk woonde. Via hem zijn we op deze camping terechtgekomen, toen nog in handen van de familie Roerdinkholder. Op het erf stond een klein huisje waar we in de beginjaren gelogeerd hebben. Roerdinkholder had vier dochters en vader Bernard vond het wel leuk zo’n jongetje erbij. In de eerste vakantie ben ik nog maandenlang alleen bij hen gebleven terwijl mijn ouders al naar huis waren. Toen al had ik belangstelling voor het boerenleven en vooral voor de dieren. Het was nog in de tijd dat er geen elektriciteit en geen waterleiding was, dus het was improviseren. Mijn moeder kookte op twee primussen en de bakker kwam iedere dag vers brood brengen. Voor de verdere boodschappen moesten we naar Winterswijk.”

Buitenland
“Wanneer we vroeger met de trein in Winterswijk aankwamen, stond Bernard Roerdinkholder met paard en wagen al klaar bij het station en bracht ons naar Kotten“, weet Ruud zich te herinneren. “Mijn vader vooral vond het hier prachtig, toentertijd was het verschil tussen Amsterdam en Kotten nog heel erg groot. We woonden destijds in een kleine woning boven onze winkel. In Kotten hadden we de ruimte. Als we op de heenweg bij Zutphen de IJssel over gingen dan leek het net alsof je in het buitenland kwam.”
Ruud heeft vanaf het begin altijd meegeholpen op de boerderij, niet alleen bij Roerdinkholder maar ook bij de buren. “Ik ken alle mensen in de omgeving en ga nog regelmatig een praatje maken. Ook gingen we als kinderen mee de buurt in met Nieuwjaar om snoepzakken op te halen en jarenlang hebben we deelgenomen aan het Kottens feest.”
Toen Ruud op zijn 18de Conny leerde kennen, werd het kamperen in Kotten gewoon voortgezet, eerst op de brommer en later met de auto. Ruud: “Onze kinderen gingen vanaf het begin mee, zij hebben volgens mij dezelfde ervaring opgedaan als die ik had, de vrijheid, het boerenleven en het contact met de mensen.” Conny: “Ze hadden hier hun vriendjes en vriendinnetjes om mee te spelen. Ook hebben ze vaak geholpen met het werk op de boerderij, zoals het hooi of de rogge binnen halen.”

Geschiedenis
Over het ontstaan van camping en recreatiecentrum vertelt de huidige eigenaresse Marloes ten Dolle: “Eind 19de eeuw ontstond vlak over de grens in Duitsland een steenfabriek, de benodigde leem werd echter in Kotten uitgegraven. Nadat de steenfabriek failliet ging stopte het pompen waardoor de leemgaten vol water kwamen te staan. Hierdoor ontstond een mooi stuk natuur met een tiental grote en kleine meertjes. Op deze plek begon Bernard Roerdinkholder een cafeetje met een kleine camping.”

Zuinig met water
Uiteraard is er in de 76 jaar dat Ruud op de camping komt veel veranderd. Hij heeft nog meegemaakt dat het toilet voor de gasten aan de buitenkant van de boerderij was en direct uitkwam op de gierkelder. “Als je het deksel opendeed, kreeg je meteen tranen in je ogen. Mijn vader heeft later een toilet laten plaatsen in het huisje. Voordat er waterleiding was aangelegd, was er een put om met een emmer water uit te halen. Als het laag water was moest je dat heel voorzichtig doen om geen zand mee te nemen. Ook diende je dan heel zuinig te zijn met water. Later werden er toiletgebouwen geplaatst, dat was pure luxe. Ook het is terrein aanmerkelijk groter geworden en uitgebreid met huisjes en luxe tenten.”

Reünie
De afgelopen week was de hele familie aanwezig op de camping. Conny: “De kinderen wilden graag een soort reünie houden. In totaal waren we met ongeveer veertig personen waaronder broers, zussen, (klein)kinderen, neven en nichten. Gisteravond hadden we een bonte avond waar ook Marloes met haar man en kinderen aanwezig waren.”

Getuige huwelijk
Ruud: “Ik heb me altijd bijzonder thuis gevoeld bij de familie Roerdinkholder. Mijn band met ‘oom’ Bernard’, zoals ik hem noemde, was zo goed dat ik hem gevraagd heb om getuige te zijn op ons huwelijk in 1967. Hij vond dat een hele eer.”
Inmiddels is de hele familie afgelopen donderdag weer vertrokken maar volgend jaar zullen ze weer present zijn, al is het dan niet allemaal tegelijk. Ruud en Conny zullen er zeker zijn, nu niet in een primitief huisje of een tent maar met hun luxe camper die van alle gemakken voorzien is.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden