<p>Vol trots laat Anneke van Nierop de gewonnen award zien. Foto: Present Winterwijk</p>

Vol trots laat Anneke van Nierop de gewonnen award zien. Foto: Present Winterwijk

Anneke van Nierop van Present Winterswijk wint Bruggenbouwer Award

WINTERSWIJK - Anneke van Nierop van Present Winterswijk heeft de Bruggenbouwer Award 2021 gewonnen. Ze won de prijs voor haar werk als projectcoördinator waarbij ze tussen verschillende mensen en organisaties een brug slaat om een kwetsbare Winterswijkers te helpen. De prijs werd tijdens de jaarlijkse Present-dag begin juli online aan haar uitgereikt, een paar weken later ontving ze de prijs live uit handen van Nelly de Vries, directeur Present Achterhoek. Anneke verbindt als projectcoördinator van Present dagelijks werelden met elkaar die eerder van elkaar gescheiden waren. Zij brengt (groepen) vrijwilligers, organisaties en mensen die hulp nodig hebben met elkaar in contact, zodat ze elkaar kunnen helpen, ontmoeten en er wederzijds begrip ontstaat.

De Bruggenbouwer Award wordt jaarlijks uitgereikt door alle collega’s van Present in heel Nederland. Dit jaar werden drie initiatieven vanuit het land genomineerd voor deze prijs. Naast Present Winterswijk waren dit Present Enschede voor een raamschilderproject waarbij tijdens coronatijd meerdere vrijwilligers werden verbonden met kwetsbare mensen in zorgcentra, en Present Apeldoorn die tijdens coronatijd Nederlanders verbond met vluchtelingen door middel van samen wandelen.

Vertrouwen door mooie ervaringen
De prijs ging naar Anneke omdat zij op creatieve wijze een brug heeft geslagen tussen diverse organisaties en vrijwilligers tijdens coronatijd om een kwetsbare Winterswijkse te helpen bij het opknappen van haar verwilderde tuin. De vrouw had in de afgelopen jaren alle vertrouwen in de hulpverlening opgegeven, maar doordat ze mede dankzij Present Winterswijk meerdere mooie ervaringen had met mensen die haar hielpen, staat ze nu weer open voor anderen. “Ik vond het mooi om te zien hoe ze zich er ook echt onderdeel van voelde en mocht meedenken”, vertelt haar begeleider vanuit Tactus.
De eerste ontmoeting was tussen de flexvrijwilligers van Present Winterswijk die de vrouw hielpen bij het snoeien en maaien van de verwilderde voor- en achtertuin. Stap twee was het vinden van iemand die de grond wilde afgraven en afvoeren. Na een belronde langs grondverzetbedrijven, bood loonwerkersbedrijf Huiskamp BV aan om de grond af te graven. De directeur zelf bracht de grond naar een boer waar het zand tussen twee maiskuilen mocht worden gestort. Ondertussen had de vrouw zoveel vertrouwen in Present gekregen dat ze graag mee wilde doen aan het project Sociaal Groen om haar voortuin op te knappen en biodivers in te richten.

‘Iedereen draagt een steentje bij’
Twee andere vrijwilligers hielpen de vrouw in april bij het opnieuw inrichten van haar voortuin. De eigenaar van Hoveniers en Groencentrum Wenninkhof heeft hiervoor het tuinontwerp gemaakt. Ondertussen had Anneke contact gezocht met de verhuurder voor de brede groenstrook naast het huis. Om de bewoonster te ontlasten hebben zij dit opnieuw ingeplant.
Ondertussen komen er nu regelmatig twee vrijwilligers van Present bij haar op bezoek om haar te helpen met het bijhouden van de voortuin en samen even een bak koffie te drinken. Anneke: “De impact van dit mooie verhaal is voor mij dat iedereen zijn steentje bijdraagt. Dat geeft hoop en bemoediging. Een hovenier die iets extra’s doet in de week voorafgaand aan de Sociaal Groen-dag. Een eigenaar van een loonwerkersbedrijf die zelf komt rijden op een drukke werkdag. De woningcorporatie die over het hart strijkt en ziet wat hun bewoner nodig heeft. En dat er telkens weer vrijwilligers zijn die een beetje van hun tijd geven voor iemand anders.”

Doe je ook mee?
Wil je net als Anneke een brug slaan naar iemand anders? Iemand helpen met een beetje van jouw tijd? Meld je dan nu aan als vrijwilliger. alleen of met een groep. Om een andere Winterswijker te ontmoeten en hem/haar te helpen bij een praktische klus in huis of tuin. Mail naar anneke.van.nierop@presentwinterswijk.nl of kijk op www.presentwinterswijk.nl.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden