Saskia Rijpert met hond Jeke voor het Diergeneeskundig Centrum Winterswijk. Foto: Han van de Laar
Saskia Rijpert met hond Jeke voor het Diergeneeskundig Centrum Winterswijk. Foto: Han van de Laar

Saskia Rijpert neemt afscheid als dierenarts van het Diergeneeskundig Centrum Winterswijk

‘Ik laat alles maar even op me afkomen’

Door Han van de Laar

WINTERSWIJK - Na 23 jaar dierenarts te zijn geweest bij het Diergeneeskundig Centrum in Winterswijk vindt Saskia Rijpert het tijd voor iets anders. Saskia: “Ik heb het altijd met erg veel plezier gedaan, maar het zijn lange dagen. Ik wil graag meer tijd besteden aan mijn privéleven. Ik heb gemiddeld weken van 60 uur gedraaid, tijd voor wat anders. Wat dat gaat worden? Ik heb een zeer brede interesse en laat de dingen op me afkomen.”

Allround dierenarts
Saskia is geboren en getogen in Breda. Na het atheneum wilde ze gaan studeren. Het liefst iets medisch, maar ook weer geen huisarts. “Ik heb meer met dieren.” Dierenarts leek dus een voor de hand liggende keuze, maar van de 1000 aanmelding werden er maar 175 eerstejaars ingeloot. Ook Saskia werd in eerste instantie niet ingeloot. “Toen heb ik eerst een jaar biologie gedaan en ben in Utrecht gaan wonen. Een jaar later kon ik wel beginnen aan de studie diergeneeskunde. In 1995 ben ik afgestudeerd als allround dierenarts voor zowel kleine huisdieren als landbouwhuisdieren. Ik heb eerst gewerkt in Diever in Drenthe. Toen mijn partner, ook dierenarts, een baan in Groenlo kreeg (inmiddels Haaksbergen), ben ik op zoek gegaan naar werk in de Achterhoek. Dat werd Didam en vanaf 1998 Winterswijk. Aanvankelijk voor de landbouwdieren, maar het werd steeds meer de gezelschapsdieren. We zijn in Winterswijk gaan wonen in het mooie Ratum. Dat bevalt ons erg goed. Rondom huis hebben we veel dieren, waaronder twee paarden.”

Meer tijd 
In 2000 ging Saskia deel uitmaken van de maatschap en werd zo mede-eigenaar van het Diergeneeskundig Centrum. Inmiddels is de kliniek overgenomen door een landelijke organisatie. Saskia heeft naast haar werk in de kliniek een eigen bedrijfje waarmee ze MijnDierenartspraktijkapp, heeft ontwikkeld en ze is van plan daar meer tijd aan te gaan besteden. Ontwerpen en creatief bezig zijn geeft haar veel voldoening. Evenals wandelen, reizen en de paarden en overige dieren verzorgen. “Daarvoor krijg ik nu meer tijd. En er komt vast nog wel iets op mijn pad dat me aanspreekt.”

Jeke
Saskia houdt geen afscheidsreceptie. Dat is lastig in deze corona tijd. “Ik heb 2150 kaarten verstuurd om mijn afscheid aan te kondigen en mijn klanten te bedanken voor het vertrouwen. Mijn werk heb ik altijd met veel liefde en passie gedaan en ik kijk met veel voldoening terug op alle fijne contacten met de klanten. Mijn opvolgster, Sandra Oonk, is een ervaren dierenarts die enthousiast uitkijkt naar haar nieuwe baan.” Saskia’s hond Jeke gaat ook met ‘pensioen’. Zij ging altijd mee naar de praktijk. “Meestal komt ze zo tegen 17.00 uur even kijken of ik al klaar ben, maar dat kon vaak nog wel even duren. We hebben haar overigens vernoemd naar het riviertje de Jeker die door Maastricht stroomt. Na een weekendje daar te zijn geweest, haalden we Jeke, inmiddels 13 jaar geleden, als pup op in de buurt van Eindhoven. Jeke vonden we toen een toepasselijke naam.

Genezen
Het mooie van het vak is dat je zieke huisdieren kunt genezen en dat het dier met het baasje weer gezond de deur uitgaat. Ik zie de dieren meestal al als puppy komen en maak dan zo alle levensfasen mee. Het einde valt vaak zwaar en het begeleiden van de eigenaar bij het afscheid is niet altijd makkelijk. Ook al weet je het van tevoren, het doet je toch altijd wat. Saskia geeft ook regelmatig tips en informatie over huisdieren voor de lokale omroep RTV Slingeland, live in het programma ‘Pluk de Dag’ op zaterdagmorgen. “Of ik dat blijf doen? Dat is één van die dingen waar ik nog over nadenk.” Bij het Diergeneeskundig Centrum werken zeven dierenartsen en zeven paraveterenairen. Zowel gezelschapsdieren als landbouwhuisdieren en paarden worden door de kliniek behandeld.


www.dierenkliniekwinterswijk.nl 

info@dierenkliniekwinterswijk.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden