Nicoline stelt pakketten samen van mooie producten en helpt hiermee de bevolking op Bali aan een inkomen. Foto: Eigen foto
Nicoline stelt pakketten samen van mooie producten en helpt hiermee de bevolking op Bali aan een inkomen. Foto: Eigen foto

Nicoline Dolman start Go Gift Bali

Cadeaupakketten om een inkomen te verdienen voor lokale bevolking

Door onze redactie

BALI/WINTERSWIJK - Oud-Winterswijkse Nicoline Dolman is onlangs gestart met Go Gift Bali. Het idee voor deze ‘digitale cadeauwinkel’ is vorig jaar ontstaan toen veel mensen op Bali hun inkomsten kwijt raakten, waaronder zijzelf, doordat er geen toeristen meer kwamen vanwege de coronapandemie. 

“Mensen die werkten in de toeristische sector, zoals hotels en reisagentschappen, verloren hun baan, kregen niet meer betaald of werden tijdelijk op non actief gezet. Ook mensen met een business afhankelijk van het toerisme, zoals de souvenirshops, de supermarkten, restaurants en winkelcentra werden getroffen en daarmee ook alle leveranciers van handgemaakte producten, groente en fruit en retailers die afhankelijk zijn van het succes van deze bedrijven. De verkopers op het strand, spa’s. Iedereen komt terecht in een vicieuze cirkel”, legt Nicoline uit.
Het was snel duidelijk dat het nog lang zou gaan duren voor mensen weer in hun levensonderhoud zouden kunnen gaan voorzien door inkomsten van toerisme. Ook nu is de situatie op Bali niet rooskleurig. “Voorlopig zitten we nog in een lockdown.”

Mensen werden gedwongen om een andere vorm van inkomen te zoeken. “Ze moeten hun waar elders of op een andere manier aanbieden waaronder online of op straat. Of ze moeten compleet iets anders beginnen, zoals werken in de landbouw, van hun hobby inkomsten proberen te generen. Mensen gaan bijvoorbeeld babykleertjes haken, of bakken en koken om eten aan te bieden op de lokale markt”, legt Nicoline uit. “Maar dan is het nog zaak om er geld mee te verdienen.”

Nicoline was voor haar hobby al veel bezig met cadeautjes en kaartjes maken. “Ik heb altijd al een lade vol cadeautjes klaar, voor noodgevallen.” Ze liep al langer rond met het idee om een bedrijfje met wenskaarten op te zetten. Het was er nooit van gekomen, maar nu was het een goed moment om te starten. “Er zijn inmiddels veel hulpinstanties die op dit moment geweldig werk verrichten, door het aanleveren van voedselpakketten aan de minderbedeelden, voornamelijk in de meer afgelegen gebieden. Ik wilde graag iets voor de langere termijn, wat na de pandemie van nut blijft aangezien een totaal herstel van het toerisme op het eiland waarschijnlijk nog veel tijd nodig heeft. Het is belangrijk om te investeren in de lokale bevolking zodat er iets blijvend opgebouwd kan worden.”

Nicoline selecteerde leveranciers waarvan ze wist dat ze veel inkomsten verloren hebben. Hierdoor is de Cadeau optie ‘Ready-To-Go Hampers’ tot stand gekomen, pakketten samengesteld met producten van zoveel mogelijk verschillende leveranciers, zodat er zo voor meerdere mensen een inkomen gegeneerd kan worden. “Zo hebben we bijvoorbeeld bloemen in een handgemaakte tas, met een macrame hanger en een kaart, vier producten in één pakket. Of handgemaakte onderzetters die wellicht individueel niet zo interessant zijn om te kopen en die ik dan combineer in een theepakket met thee, een theekopje of stroopwafels van wederom geselecteerde leveranciers die de steun goed kunnen gebruiken”, verduidelijkt Nicoline. Mensen kunnen dus ook zelf een pakket samenstellen en dat laten bezorgen. 

Nicoline koppelde er nog een ander goed doel aan, het ‘Creative Card Making Project’. “Ik heb daarvoor contact gezocht met DPD Pertuni Provinsi Bali, een instantie voor blinden en slechtzienden, en MadeByIbu die kansarme vrouwen uit het district Karangasem steunt, om het project op te zetten. Ook andere mensen die geen of weinig inkomsten hebben, maar wel creatief zijn, kunnen kaarten maken voor Go Gift Bali. Alle kaarten zijn handgemaakt. Ik lever alle materialen aan en daarmee kunnen ze aan de slag. 100% van de opbrengsten gaat naar de instanties en de mensen die de kaarten maken.”

 ”Zo probeer ik de lokale bevolking op weg te helpen”, aldus Nicoline. “Er zijn vanuit het buitenland veel mensen die een pakket versturen naar familie en vrienden in Indonesië, voornamelijk Nederlanders en Australiërs. Dat is aardig, maar men realiseert zich niet dat er vaak belastingen en verzendkosten bij komen die door de ontvanger betaald moeten worden. Dat kost ze soms een derde van hun maandloon. Als er mensen zijn die echt willen helpen, bestel dan wat op Bali. Dan kan de bevolking een toekomst opbouwen.”

Nicoline wil ook pakketten verkopen buiten Bali en buiten Indonesië. Daarvoor zijn mogelijkheden om de verzendkosten te delen met andere kopers van producten bijvoorbeeld in Nederland. “De pakketten worden in een box verscheept. Zo kunnen de leveringskosten gedeeld worden en kost het niet veel om een cadeau uit Bali te ontvangen en helpt men de lokale bevolking.”

Meer informatie is te vinden op de website www.gogiftbali.com en via social media @gogiftbali.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden