Jong en oud WCL ontmoetten elkaar voor het eerst. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Jong en oud WCL ontmoetten elkaar voor het eerst. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Enthousiaste jongeren willen meedenken over waardevol cultuurlandschap

Natuur

Activiteiten organiseren die jongeren ook aanspreken

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Sinds kort is er jong WCL, een groep enthousiaste jongeren die graag betrokken wil worden bij alles waar de stichting Waardevol Cultuurlandschap (WCL) mee bezig is. Zondag 12 juli ontmoetten tijdens het terrassenfestival de jonge Winterswijkers vertegenwoordigers van het bestuur van oud-WCL.

Meer waardering hebben voor het landschap
In december bedachten Naomi Höfkes, Joanne te Winkel en Rob Höfkes dat het goed zou zijn dat jongeren ook betrokken zouden zijn bij de activiteiten van de stichting WCL. Naomi Höfkes had eerder stage gelopen bij de gemeente Winterswijk en is nu beleidsmedewerker toerisme bij de gemeente Berkelland. “De inwoners mogen meer waardering hebben voor het waardevolle landschap”, zei zij. “Het is daarom belangrijk dat zij er meer van weten.” Rob Höfkes is rentmeester en was in het verleden betrokken bij Kottens belang. Joanne te Winkel liep ook stage bij de gemeente Winterswijk en werkt al weer enige tijd bij het Gelders Genootschap. Zij was een van de trekkers van het project “Een nieuwe tijd” over de Wederopbouw in de Achterhoek.

Stichting WCL onbekend bij vele Winterswijkers
De drie spraken met mensen van de stichting WCL en die vroeg ze een project te bedenken, waarbij werd gekeken naar hoe je jonge mensen beter betrekt bij alles waarmee WCL bezig is. Het bestuur van de stichting bestaat uit vertegenwoordigers vanuit de landbouw en natuurbescherming, gemeente, recreatieve sector, buurtschapsbelangenverenigingen en de ondernemers in het buitengebied. WCL bestaat al meer dan 20 jaar en heeft in die periode vele projecten opgezet en bedacht. Toch weten veel Winterswijkers niet dat de organisatie bestaat en waar die mee bezig is. Dat geldt zeker voor jonge mensen. De jongeren, die nu samen Jong WCL, zeiden dat zij tot voor kort eveneens nooit van de organisatie hadden gehoord. Het terrassenfestival is hun eerste grote activiteit. De hoop is dat meer jongeren langs verschillende terrassen gaan en ondertussen meer waardering krijgen voor het landschap. Aanvankelijk heette het jongerenproject “Ode aan het landschap”. Dat is nu veranderd.

Meer woningen voor jongeren in het buitengebied
De drie initiatiefnemers keken de afgelopen maanden in hun eigen netwerk welke jongeren nog meer wilden meedenken en activiteiten organiseren, die met het buitengebied van Winterswijk hebben te maken. Onlangs hebben ze voor het eerst “fysiek” met elkaar vergaderd. Jong WCL bestaat nu uit twaalf enthousiaste jonge mensen. Uit bijna elke buurtschap zijn inmiddels jongeren betrokken. De jongste is negentien jaar, de oudste is begin 30. Hun interesses zijn divers. “De een wil helpen bij het bedenken van activiteiten”, zei Rob Höfkes. “Anderen zijn meer geïnteresseerd in beleid en politiek, landbouw, recreatie of natuur. Ook zijn er jongeren die creatief zijn en daarmee wat willen doen.” De grote gemene deler is dat ze het landschap van Winterswijk belangrijk vinden. Enkelen zijn daarom na omzwervingen elders bewust teruggekeerd in de gemeente. Een ander belangrijk gemeenschappelijk punt is, dat ze allemaal woningbouw in het buitengebied voor jonge mensen belangrijk vinden. Een aantal woont er inmiddels, anderen willen dat graag doen.

Historische dag
De ontmoeting tussen Jong WCL en de ouderen van WCL vond plaats op het “Terras zonder naam” aan de Ratumseweg in de buurtschap Henxel. Wethouder Inge Klein Gunnewiek, voorzitter van de Stichting WCL is verrast door het grote aantal enthousiasme jongeren dat zij op het terras ontmoette. “Onlangs hoorde ik opeens dat er een Jong WCL is”, zei de wethouder, die zich zelf nog niet heel oud voelt. Sinds zij voorzitter is van WCL heeft zij wel steeds gezegd dat meer jonge mensen betrokken moeten worden bij het bestuur en bij de verschillende projecten die WCL bedenkt en uitvoert. Zij noemde dit een mooie ontwikkeling. Johan Wytema, het oudste lid van het dagelijks bestuur sprak zelfs over een “historische dag”. Ook hij was aangenaam verrast door het enthousiasme van de jongeren. Tijdens de ontmoeting maakten de jongeren en de “oude knarren” nader met elkaar kennis. Ze spraken over allerlei thema’s en projecten die belangrijk of interessant zijn. Duidelijk werd dat een aantal van hen zeker betrokken wil worden bij het bestuurlijk werk van de stichting.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant