Directeur Monique Stevens (l) en wethouder
Elvira Schepers assisteren de jarige Willem Diels bij het doorknippen
van het lint. Foto Lineke Voltman.
Directeur Monique Stevens (l) en wethouder Elvira Schepers assisteren de jarige Willem Diels bij het doorknippen van het lint. Foto Lineke Voltman.

‘Groen schoolplein goed voor creativiteit van leerlingen’

Algemeen

MEDDO - Voor Willem Diels (5), leerling van basisschool ’t Kempken in Meddo, was woensdag 7 juli een bijzondere dag. Naast het feit dat hij jarig was mocht hij ook nog samen met wethouder Elvira Schepers van onderwijs de opening verrichten van het nieuwe groene schoolplein van zijn school. Met een ‘gouden’ schaar knipte hij op professionele wijze het lint door.

Door Lineke Voltman

Volgens Schepers is een groen schoolplein heel belangrijk, zowel voor het klimaat en de biodiversiteit maar zeker ook voor kinderen. “Bomen zorgen voor schaduw bij veel zon en een groen schoolplein is een natuurlijke plek waar creatiever gespeeld kan worden. Ook zorgt het voor minder wateroverlast en is het aanlokkelijk voor insecten en andere dieren. Gelukkig zijn er in Winterswijk al verschillende scholen met een groen schoolplein en ik hoop dat ook de andere scholen hiertoe overgaan. De gemeente en de provincie geven hiervoor subsidie en wij zijn graag bereid hierin mee te denken.”

Meer groen op schoolplein
Directeur Monique Stevens van ’t Kempken is trots op het nieuwe schoolplein. “Ons plein was al voor een deel groen maar er was nog veel te veel beton. Enige jaren geleden hebben ouders al een duiker aangelegd en dat viel zo in de smaak van de kinderen dat we gezocht hebben naar mogelijkheden om nog meer groen op het plein te krijgen. Vooraf had de schoolpleincommissie samen met de kinderen een inventarisatie gemaakt van wat er allemaal moest komen zoals de mogelijkheid om buiten les te geven maar ook plekken waar de kinderen zich even terug kunnen trekken om te lezen of met elkaar te praten. Zoals de wethouder al aangaf geeft de provincie alsook de gemeente subsidie voor het realiseren van groene schoolpleinen. Kinderen vinden het heerlijk en als kinderen zich prettig voelen op school dan hebben wij het ook goed.

Snoepjestuin
Het ontwerp voor het nieuwe schoolplein is gemaakt door Jan Bent van Hoveniersbedrijf Wenninkhof in Meddo. “ Onze opdracht was om de elementen, die de kinderen bedacht hadden, in het ontwerp mee te nemen. Naast de schoolbanken buiten hebben we met overgebleven tegels een klein amfitheater gebouwd. Voor de groepen 1 en 2 hebben we een schaduwdoek opgehangen en we hebben een ‘snoepjestuin’ gerealiseerd met frambozen- en bessenstruiken, aardbeienplanten en kruiden. Verder is er een bosje met paadjes waar kinderen door heen kunnen lopen of zich kunnen verstoppen. ”

Rondleiding
Leerlingen Joep en Kjell hadden de eer om wethouder Schepers een rondleiding te geven over het schoolplein en dat deden ze geweldig. Ze kregen de wethouder zelfs zover dat ze met de jongens door het kruipdoor-sluipdoor bosje ging.

Na afloop kregen de leerlingen allemaal een plantje mee voor thuis als dank van de gemeente voor het groene schoolplein. De bedoeling hiervan is dat zowel kinderen als hun ouders aandacht schenken aan meer groen in hun tuinen. Ook kregen ze de folder ‘Klimaatwijs Winterswijk’ mee. De gemeente is onlangs gestart met de campagne Klimaatwijs Winterswijk om mee te helpen bij initiatieven van inwoners voor een groener Winterswijk.

 Joep en Kjell
laten tijdens de rondleiding de wethouder de schoolbanken buiten zien.
foto Lineke Voltman

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant