Afbeelding
Foto: PR

Welke vlag hang je uit als je in de Achterhoek woont?

Partnerbijdrage

Als inwoner van Winterswijk ben je ongetwijfeld trots op jouw woonplaats. Dit geldt eveneens voor de regio waarin je woont: de Achterhoek. De meeste inwoners steken deze trots niet onder stoelen of banken. Zo hangt er op veel plekken in de regio de Achterhoekse vlag uit. Maak je een rondje door Winterswijk? Dan is de kans bovendien groot dat je de vlag van Winterswijk hier ziet wapperen. Als je zowel trots bent op jouw stad als op de regio, kun je ervoor kiezen om beide vlaggen uit te hangen. In deze tekst geven wij je wat meer informatie over zowel de Achterhoekse vlag als de vlag van Winterswijk.

Het ontstaan van de Achterhoekse vlag

Ondanks dat veel mensen de Achterhoek als een regio van Nederland zien, is dit het officieel niet. Dit houdt in dat er ook geen officiële vlag is vastgesteld in de statuten. Omdat de inwoners van de Achterhoek trots zijn op hun regio, werd er in 2018 een prijsvraag uitgeschreven voor een vlag voor dit Gelderse gebied. Dit was een initiatief van de stichting Pak An, festival de Zwarte Cross en bierbrouwer Grolsch. De prijsvraag bleek een groot succes, want er kwamen liefst 475 inzendingen binnen. Paul Heutinck kwam met het winnende ontwerp op de proppen.

De Achterhoekse vlag is niet officieel erkend, maar toch wappert hij op meerdere plekken in de regio. Zo is hij te zien op meerdere evenementen in de regio, waaronder de Zwarte Cross. Daarnaast wappert hij bijvoorbeeld ook bij voetbalclub De Graafschap in Doetinchem. Op sommige gemeentehuizen wordt de vlag ook gehesen, al bestaat hier nog wel de nodige discussie over. Dit komt voornamelijk doordat de vlag van de Achterhoek geen officiële vlag is.

Hoe ziet de vlag van de Achterhoek eruit?

Nu je weet hoe de Achterhoekse vlag ontstaan is, is het de hoogste tijd om te kijken hoe hij eruitziet. De vlag van de Achterhoek heeft een wit, licht gebogen kruis die de vier hoeken verbindt in het midden. De witte lijnen zijn omzoomd door een donkergroene lijn. De vier vakken waarin het kruis de vlag verdeelt, hebben ieders een groene kleur. De onderste en bovenste driehoek zijn lichtgroen, de linker- en rechterdriehoek zijn net wat donkerder groen.

Voor het ontwerp van de vlag liet bedenker Heutinck zich inspireren door het Achterhoekse landschap. Zo staan de verschillende kleuren groen bijvoorbeeld voor de weilanden en de bossen in het gebied. Het kruis staat symbool voor de kronkelwegen in de regio en de donkergroen rand langs het kruis vertegenwoordigt de bomenrijen langs de wegen.

Vlag van Winterswijk

Net als iedere andere gemeente in Nederland heeft Winterswijk ook een eigen vlag. In tegenstelling tot de vlag van de Achterhoek is dit wel een officieel erkende vlag. De vlag van Winterswijk werd op 29 juli 1954 ingesteld bij raadsbesluit. De vlag is opgedeeld in vier gelijke vlakken. De vlakken linksboven en rechtsonder hebben allebei een blauwe kleur. Het vlak rechtsboven is geel en het vlak rechtsonder is wit. Deze kleuren komen eveneens voor in het wapen van Winterswijk. De vlag van Winterswijk wappert op veel plekken in de gemeente. Zo hangt hij bijvoorbeeld uit bij het stadhuis. Ook bij verschillende andere gemeentelijke- en rijksgebouwen kom je de vlag van Winterswijk tegen.

Vlag van de Achterhoek en/of Winterswijk kopen

Ben je trots op Winterswijk en de Achterhoek? Dan kun je ongetwijfeld eindeloos vertellen over de gemeente en streek waarin je woont. Uit deze verhalen komt jouw trots ongetwijfeld naar voren, maar je kunt het ook op een andere manier verkondigen. Hoe? Door de vlag uit te hangen. Als inwoner van Winterswijk kun je bijvoorbeeld de Winterswijkse vlag ophangen, maar je kunt ook kiezen voor de vlag van de Achterhoek.

Wanneer je zowel trots bent op de gemeente als de streek waarin je woont, kun je er ook voor kiezen om beide vlaggen uit te hangen. Heb je momenteel nog maar één van de vlaggen in jouw bezit. Of heb je zelfs nog geen van beide vlaggen in huis? Koop ze dan makkelijk en snel online bij de Vlaggenclub. Ook al is de vlag van de Achterhoek niet officieel erkend, je kunt hem hier wel kopen. Daarnaast kom je hier eveneens de vlag van Winterswijk tegen.

Dit artikel wordt u aangeboden door Vlaggenclub. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant