Hybride leren bij Skills blijkt een succes. Foto: W. Wiggers
Hybride leren bij Skills blijkt een succes. Foto: W. Wiggers

Hybride leren bij Skills een succes

Algemeen

Hybride leren bij Skills een succes

WINTERSWIJK - Technieklokaal Skills richt zich op leerlingen uit de hoogste klassen in het primair onderwijs maar ook op kansrijke nieuwkomers op de arbeidsmarkt. Het Technieklokaal Skills kreeg afgelopen augustus door de coronacrisis een tekort aan vrijwilligers om de leerlingen van de basisschool te begeleiden in het technieklokaal. Om het tekort aan vrijwilligers op te vangen is de inzet van stagiaires een succes gebleken.

De coördinator van Technieklokaal Skills Thomas Schröer vertelt: “Ik heb in verleden les gegeven aan studenten van de BBL (Beroeps Begeleidende Leerweg) opleiding. In de praktijk betekent dit, dat een student vier dagen per week naar een bouw en/of werkplaats en één dag naar school voor de theorie. Op de werkplek wordt deze student begeleid door een stagebegeleider. Vaak een ervaren timmerman/metselaar met pedagogisch en didactische ervaring. Deze leermethode wordt al jaren succesvol in het onderwijs gebruikt.”

Om de technieklessen voor de basisschool toch door te laten gaan, had Skills dus mensen nodig met voldoende technische kennis om basisschoolleerlingen te enthousiasmeren en begeleiden voor een technische richting. Zodoende hebben gepensioneerde vrijwilligers/vakmensen de studenten van het ROC Doetinchem en Arnhem de basisvaardigheden op het gebied van bouw, metaal, elektra, installatie, ICT en robotica aangeleerd. Om studenten van het ROC met een Entree opleiding (jongeren zonder diploma van een vooropleiding) voor te bereiden op een BBL of BOL opleiding, stuurt Skills ze na een korte stage in het technieklokaal naar een bedrijf in Winterswijk voor een hybride werkplek.

Via het Skills netwerk heeft men een pilot kunnen draaien met het gerenommeerde familiebedrijf Colubris Cleantech uit Winterswijk. Colubris Cleantech ontwerpt en maakt machines ten behoeve van afvalverwerking-, afvalrecycling- en bioresource oplossingen. Colubris zit te springen om lassers en monteurs en zodoende konden wij Mitchel Danchi uit Curaçao, woonachtig in Dinxperlo als eerste entree student bij deze firma onderbrengen”.

Als (hybride) student op de werkvloer bij Colubris Cleantech, is zijn eerst dag hem heel erg goed bevallen. Ook Dennis van den Hurk (Productiemanager) blikt terug op een goede samenwerking. “Deze jongen is gemotiveerd en met extra ondersteuning in theorie/materialenkennis kunnen we deze jongeren vanuit deze weg de techniek in laten stromen.’’
Ook 2 andere studenten beginnen bij 2 bedrijven in Winterswijk.

‘Als de wisselwerking tussen het stagebedrijf en de student goed is kunnen deze studenten naar het ROC voor een vervolg van hun opleiding. Het zijn alle drie hele technische nuchtere jongens die aan het begin van hun carrière staan, en deze mensen hebben we nu en in de toekomst hard nodig.”

Schröer: “Nu maar hopen dat we volgend seizoen ook nog eens jongens van de bouw kunnen faciliteren met efficiënte deze manier van opleiden.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant