Femke Keupink oefent gebaren met bibliotheekmedewerkers. Foto: PR
Femke Keupink oefent gebaren met bibliotheekmedewerkers. Foto: PR

Workshops gebarentaal voor biebpersoneel én klanten

Algemeen

OOST ACHTERHOEK - De afgelopen week heeft een grote groep medewerkers van de Bibliotheek Oost-Achterhoek een workshop gebarentaal gevolgd. Deze medewerkers kunnen nu dove of slechthorende bezoekers van de bieb te woord staan in gebarentaal. Daarmee wordt de bieb nóg toegankelijker. In september 2021 start er in de Bibliotheek Eibergen en de Bibliotheek Lichtenvoorde een workshopcyclus ‘Kennismaken met gebaren’ voor bibliotheekklanten. Op 7 juli aanstaande is er in beide Bibliotheken een gratis informatiebijeenkomst.

Geschoold in basisgebaren
Een grote groep medewerkers is na de workshop in staat om bezoekers die slechthorend of doof zijn te verwelkomen in de bieb. “De basisgebaren om iemand te begroeten en de gebaren die te maken hebben met de bibliotheek zijn aan de orde geweest en geoefend. Daarmee maken we de bieb nóg laagdrempeliger”, aldus Resy Oonk, PR/Communicatiemedewerker van de Bibliotheek Oost-Achterhoek.
“Nu is het de beurt aan onze klanten. Op 7 juli verzorgt Femke Keupink een gratis informatieavond. In de Bibliotheek Eibergen begint deze bijeenkomst om 18.00 uur en in de Bibliotheek Lichtenvoorde om 19.45 uur. Iedereen is van harte welkom, maar opgeven is wel noodzakelijk”, aldus Resy.
De cyclus van 12 workshops begint in Eibergen op vrijdag 17 september (18.15-19.45 uur) en in Lichtenvoorde op zaterdag 18 september (10.45-12.15 uur).

Opgave

Opgave voor de introductieworkshop en voor de hele cyclus is mogelijk op www.oostachterhoek.nl/gebarentaal. De 12-delige workshop kost 140 euro, inclusief boeken.

Kennismaken met gebaren
In 12 weken worden de basisgebaren in de vorm van ‘Nederlands met Gebaren’ geoefend. De deelnemers leren ondersteunende gebaren te gebruiken, terwijl ze ondertussen normaal praten.
Na deze periode beheerst de deelnemer de basis en is in staat om een gesprek te voeren met doven en slechthorenden. Ook komen in deze weken gebaren aan bod die aansluiten bij een thema dat passend is voor de periode in het jaar.
‘Kennismaken met gebaren’ wordt verzorgd door Femke Keupink. Femke is zelf slechthorend en is daarom de afgelopen jaren meer gebarentaal gaan gebruiken. Ze heeft hiervoor lessen gevolgd en wil haar kennis graag doorgeven aan andere belangstellenden (horend én slechthorend/doof).

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant