Warmste 17 juni ooit gemeten in Nederland: 33,2 graden in Hupsel

HUPSEL - Niet eerder was het zo warm in Nederland op 17 juni. Het oude record van 32,9 graden werd in 2002 gemeten in het Limburgse Arcen. Op meer plaatsen in het land is het donderdag tropisch warm met meer dan 30 graden.

Vanavond neemt de kans op regen- en onweersbuien toe, waardoor de ergste hitte geleidelijk verdwijnt. Gisteren was het al volop zomers en werd de eerste lokale tropische dag van het jaar genoteerd. Vandaag doet de temperatuur daar nog een schepje bovenop. Op veel plaatsen stijgt het kwik deze donderdag boven de tropische grens van 30 graden. Door de relatief hoge luchtvochtigheid voelt het drukkend warm buiten. Dit zijn geen ideale omstandigheden voor de meeste buitensporten. Watersporten is wel geschikt om af te koelen, zo lang er geen onweer dreigt. Het kan ook nog officieel de warmste 17 juni ooit worden. Daarvoor moet het in De Bilt warmer worden dan 31,7 graden. Het is er momenteel 30,3 graden.

Toenemende kans op regen- en onweersbuien
Later vandaag neemt de kans op een lokale regen- en onweersbui toe. Plaatselijk zorgen de buien voor wat verkoeling, maar er zijn ook plekken die het grotendeels droog houden. De nacht van donderdag op vrijdag verloopt vervolgens uitzonderlijk zacht met minima van 18 à 19 graden. De kans op onweersbuien is groot en daarbij is kans op veel regenwater in korte tijd, hagel en windstoten. Vrijdag is het regionaal nog tropisch en volgen later weer onweersbuien.
De dagen daarna koelt het geleidelijk wat af en zaterdag is het niet meer zo heet, maar het blijft vrij warm met overdag 20 tot 26 graden. Temperaturen van 18-20 graden zijn gebruikelijk voor juni. Ook in de nachten koelt het maar weinig af en met minimumtemperaturen tussen 16 en 20 graden zijn het plaknachten.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden